РЕЗЕРВИ

За рахунок розвитку туризму на Волині поліпшують сферу послуг і підвищують зайнятість населення

 

У  Музеї волинської книги, що в Луцькому замку, екскурсовод торкнулася тисячолітньої історії древнього Лучеська. Один із п’яти гостей зі США, для яких і проводилася екскурсія, раптом щось запитав перекладача. Той вибачився і зупинив екскурсовода:

— Наш гість поцікавився: чи не помилилися ви, коли сказали про те, що замок має тисячолітню історію?

 — Ні, не помилилася. Адже у 1085 році, коли Лучеськ уперше згаданий в Іпатіївському літописі, він уже був укріпленим містом. А чому, перепрошую, у нашого гостя виникло таке запитання?

 — Нам дивно слухати розповіді про настільки давню історію, — знітився американець. — Адже Сполученим Штатам  лише дві з лишком сотні літ!

Тут усюди дихає історія

Недавно у ще одному старовинному волинському місті — славному Острозі — був презентований унікальний туристичний продукт — «Волинь туристична».

Як відомо, після падіння під навалою монгольських орд Київської Русі саме Велика Волинь перейняла найкраще, що мали у своєму державотворенні русичі, — право, звичаї, традиції, мову. І не тільки перейняла, а й впродовж багатьох віків зберігала та творчо примножувала те, що й зробило нас українцями.

Мала батьківщина хрестителя Русі Володимира Великого — Волинь —  стала землею, де селилися, жили, боронилися від ворогів і творили на благо тогочасних держав наймогутніші княжі роди. Тут вершилася робота над українською Першокнигою —  Пересопницьким Євангелієм. В Острозі знайшов захисток і успішно втілював у життя нові технології вигнаний із Московії друкар Іван Федоров. На Волині разом із автором знаменитої «Граматики» Мелетієм Смотрицьким учився славний отаман Війська Запорозького Петро Сагайдачний. Про що й нагадує належне йому Євангеліє в Острозькому музеї книги... Тут сталася найбільша в Європі  ХVІІ століття битва під Берестечком. Це на Волині явилися світові і творили Леся Українка і Улас Самчук. Поліська земля пам’ятає і людей, які своїм інтелектом прокладали шлях до сучасних комп’ютерів та космічних технологій, — академіків Михайла Кравчука та Сергія Корольова. І, звичайно ж, саме на Волині постала знаменита УПА…

 — Так уже склалося, що певна частина українців вважає: щоб побачити чи почути щось цікаве — треба їхати за тридев’ять держав! А рідна земля тим часом залишається невідкритою, — вважає заступник голови Рівненської обласної державної адміністрації Олексій Губанов. — Саме тому новий продукт «Волинь туристична», координатором створення якого виступили рівняни, має красномовну позначку — «Terra incognita». І має найперше сприяти розвиткові внутрішнього туризму, вивченню власної історії, вихованню патріотизму. 

Позначка «Terra incognita» на рекламному буклеті проекту не випадкова. Адже територія Великої Волині, — а вона охоплює нинішні Волинську і Рівненську області, частини території Житомирської, Тернопільської, Хмельницької і Львівської областей, — дедалі активніше відкриває українським і закордонним туристам свою маловідому, сповнену драматизму та героїки історію.

Символічно, що підготовлений рівнянами ліричний промо-відеоролик розпочинається з мандрівки одним із семи архітектурних чудес України —Луцьким замком. А завершується вже природним дивом — озером Світязь. Це не випадково. Адже у єдності історії і не знищеної цивілізацією природи — чи не найпривабливіша родзинка мандрівок Поліським краєм.

Підтвердженням невмирущої слави наших предків став і блискучий альбом майстра художнього фото Олександра Харвата та краєзнавця Віктора Луца. Сотні прекрасних світлин фортець, храмів, монастирів, пам’яток архітектури, об’єктів природно-заповідного фонду показують усю велич рідної землі. І краще за будь-яку рекламу переконують: треба бути патріотом і, перш ніж розвозити зароблені гроші по багамах-венеціях-прагах-турціях, слід оглянути хоча б ті краєзнавчі багатства, що поряд!

Під час презентації в Острозі проекту «Волинь туристична». Фото автора

Інвестор — приватний бізнес

Набирає обертів розвиток туристичної справи і у Волинській області.

 — Наш регіон має унікальне поєднання героїчної історії із незабрудненою, багатою на сотні озер та чудові грибні ліси природою Волинського Полісся. Це чи не найперше відзначають люди, які приїжджають до нас із східних та південних областей України. І ті з них, хто вже побував тут, можуть підтвердити: волиняни із повагою ставляться до «східняків»! Бо добре розуміють, що український народ єдиний, а пробують ділити його  політики. Отож не дивно, що потік туристів до нас із року в рік зростає, — розповів голова Волинської облдержадміністрації Борис Клімчук. — Підтвердження цьому  ситуація на Шацьких озерах. Весь однойменний район, де вони містяться, вже не перше літо практично повністю перетворюється в курортну зону,  своєрідну поліську оздоровницю України.

На додаток до цих слів варто зазначити, що з метою підтримки сільського туризму, туристичної та рекреаційної інфраструктури поблизу Шацьких озер з подачі Кабінету Міністрів і  його Прем’єра Миколи Азарова, який особисто оцінив чистоту світязької води і перспективи розвитку цього регіону, торік спрямовано майже 50 мільйонів гривень. За рахунок цих коштів до 20-річчя створення адміністративного району зроблено безпрецедентний  подарунок — здійснено будівництво дороги навколо озера Світязь, сучасної поліклініки у Шацьку, каналізаційного колектора від санаторію «Лісова пісня» до районних очисних споруд тощо.

 — Нині в прийомі і обслуговуванні туристів, які приїжджають до нас, щоб побути на чистій природі, задіяний практично кожен п’ятий - шостий житель нашого району. Який, зрозуміло, є типово поліським і від надлишку робочих місць чи чорноземів не страждає, — розповів голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда. — Саме тому ми нині свідомо даємо «розкрутитися» тим людям, які беруться за спорудження невеликих баз відпочинку, будують той чи інший орієнтований на туристів сімейний бізнес. Податки ми візьмемо пізніше, коли ці люди міцно стануть на ноги, матимуть нормальні доходи... Поки що ж ми вдячні їм і за те, що протягом трьох місяців курортного сезону вони, тяжко працюючи, заробляють на життя своїх родин аж до наступного сезону. І не стоять з протягнутою рукою під вікнами влади…

В області зроблено чимало, аби дороги до Шацького національного парку були завжди в належному стані. А важелем для розв’язання проблем із проходженням кордону з Євросоюзом, жителів якого дедалі частіше можна бачити на берегах красеня-Світязя та інших озер, стала підготовка до проведення чемпіонату Євро-2012. Тоді була введена в експлуатацію друга черга міжнародного автомобільного пункту пропуску «Ягодин». Нині він щодоби може пропускати тисячу вантажівок, три тисячі легкових автомобілів, вісім з половиною тисяч громадян.

Відчули волиняни фінансову підтримку уряду і коли постало питання провести ремонтно-реставраційні роботи на інших об’єктах, що працюють на розвиток у регіоні туризму. Зокрема, Шляхетського будинку в Луцькому замку, де експонується картинна галерея, будинку всесвітньо відомого композитора Ігоря Стравінського в Устилузі, в якому той створив свої кращі музичні перлини, Покровській церкві в селі Піддубці Луцького району тощо.

Потужним інвестором туристичної галузі виступив приватний бізнес. Він охоче вкладає кошти в будівництво і доведення до європейських стандартів готелів, закладів харчування, дорожнього сервісу.

 — Значна робота нині ведеться в області і з залучення населення до заняття сільським туризмом. Так, протягом року громадське об’єднання «Волинські перспективи» для зацікавлених селян провело сорок тренінгів і навчань із започаткування та ведення бізнесу у сфері зеленого туризму. Їх учасниками стали шість сотень сільських жителів, які  не хочуть сидіти склавши руки і чекати на соціальну допомогу, — розповів керівник сектору туризму управління інфраструктури та туризму облдерж?адміністрації Віталій Чернець. — Водночас ми провели паспортизацію півтори сотні об’єктів туристичних маршрутів — історико-культурних пам’яток, об’єктів природно-заповідного фонду, закладів туристичної інфраструктури (готелів, баз відпочинку, садиб). Чимало з них будуть задіяні, коли набере сили ще один міждержавний проект — «Шлях Гедиміновичів». Місцями слави наших предків, переконаний, поїдуть тисячі і сотні тисяч людей.

Не залишилося осторонь цієї роботи і комунальне підприємство «Волинський обласний екскурсійно-методичний центр». Тут діє  інформаційно-довідковий центр сільського туризму «Волинський дивокрай». Протягом року понад дві сотні господарів селянських господарств отримали в ньому індивідуальні консультації та методичні рекомендації. Фахівцями центру спільно із представниками Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму здійснюється сертифікація гостинних садиб із визначенням їх категорії за програмою «Українська гостинна хата».

Нині ведеться робота з інформаційного наповнення веб-сайту «Волинь туристична» — www.volyntravel.com.ua. Сайт міститиме вичерпну інформацію про можливості відпочинку, об’єкти туристичного показу, інфраструктурні об’єкти, туристичні маршрути, гостинні садиби, шляхи, GPS координати об’єктів. Видано і путівник «Волинь туристична» із картою-схемою території історичної Волині.

З обласними державними адміністраціями Рівненської, Житомирської, Хмельницької та Тернопільської областей волиняни уклали угоду про гуманітарно-культурне співробітництво, яка регламентує спільне впровадження проекту «Волинь туристична». Таким чином, є відчуття ліктя сусіда і узгоджені організаційні, інформаційні, рекламно-маркетингові заходи щодо спільного розвитку туристичних маршрутів, туристичних об’єктів та інфраструктурних об’єктів.

Луцьк задніх не пасе!

Лідером розвитку бізнесу на мандрівках став у регіоні і обласний центр, який фактично давно перетворився на фестивальне місто.

Тут, зокрема, у рамках програми підтримки малих проектів Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) реалізовано «Проектне планування для розвитку туризму», підготовлене у безпосередній співпраці з волонтером Корпусу миру США Террі Метісоном та Асоціацією розвитку туризму (голова Юрій Моклиця). Розроблено логотип міста Луцька, створено туристичний сайт та проведено широку інформаційну кампанію із використанням нової символіки міста.

Не дивно, що торік за результатами засідань спільного моніторингового комітету програми прикордонного співробітництва «Польща—Білорусь—Україна 2007—2013» до співфінансування у 2013 році затверджено чотири транскордонні проекти в галузі туризму, в реалізації яких братимуть участь організації та установи Волинської області. Це «Розвиток оздоровчо-санаторного туризму на українсько-польському прикордонні», «Модернізація зоопарків у Замості (Республіка Польща) та Луцьку, розробка концепції створення зон відпочинку в Жешуві (РП)», «Польсько-українська співпраця з розвитку туризму на прикордонні» та «Планета ідей — транскордонна передача знань у сфері залучення інвестицій для розвитку прикордонного туризму». На їх реалізацію Європейським Союзом планується виділити для української сторони 3,3 мільйона євро.

Дедалі актуальнішим розвиток туристичного бізнесу стає і в Любешівському районі, де розроблені маршрути «Українською Амазонією» — по водних ходах річок Стохід та Прип’ять. Є що подивитися гостям області у княжому місті  Володимирі-Волинському, а також у Маневицькому, Любомльському, Ковельському та інших районах.

Звісно, це радує. Адже всюди, де розвинений масовий туризм, місцеве населення має додаткові заробітки, а держава — поповнення скарбниці.