Як виплачуються державні допомоги та й не тільки вони в регіонах України, з’ясовували журналісти «Урядового кур’єра».

За даними Держказначейства України, оприлюдненими на Урядовому порталі, нині роблять усе можливе, аби малозахищені в соціальному плані громадяни вчасно й у повному обсязі отримували належні їм державні допомоги. Проте останнім часом чуємо, що виплати затримували, а люди опинялися у скрутному становищі, часто навіть на межі виживання.

Що робить Міністерство соціальної політики для розв’язання проблеми та недопущення її в майбутньому? Про це зокрема йшлося на розширеному відомчому засіданні комісії з питань заборгованості із заробітної плати (грошових виплат), пенсій, стипендій та інших виплат.

У темпі равлика

Міністр соціальної політики Наталія Королевська зазначила: попри те, що кошти до регіонів перераховують вчасно, у жовтні–листопаді в деяких із них проходили вони дуже повільно, зокрема з області до району, а звідти — безпосередньо до отримувачів допомог. А люди скаржаться в міністерство на такі затримки.

Тому Прем’єр-міністр доручив Мінсоцполітики за участі Мінфіну й Держказначейства забезпечити дієвий контроль за проходженням коштів із центру до областей та безпосередньо до кожної людини чи родини, якій вони належать. А для цього створити систему постійного моніторингу проходження бюджетних коштів через механізм оперативного обміну інформацією. Такий обмін має відбуватися електронною поштою між Міністерством соціальної політики та Держказначейством, а також їх структурними підрозділами на районному, обласному і центральному рівнях. А тому міністр доручила фахівцям Мінсоцполітики протягом тижня підготувати пропозиції щодо формату обміну такою інформацією. Крім того, вона дала доручення підготувати звернення до Прем’єр-міністра щодо погодження пропозицій створення робочої групи із залученням відповідальних працівників Мінсоцполітики, Мінфіну і Держказначейства. Завданням робочої групи має бути узгодження форматів обміну інформацією про проходження бюджетних коштів на всіх рівнях та здійснення контролю за своєчасністю виплати державної допомоги.

Грудень — під особливим контролем

— Тобто ми маємо повністю взяти під контроль грудень, — наголосила міністр. — Адже для своєчасного отримання людьми допомоги потрібні максимально ефективні та злагоджені дії як Мінсоцполітики, так і Міністерства фінансів, Державної казначейської служби та регіональних управлінь соціального захисту населення. Ми в жодному разі не повинні допускати заборгованості із виплат сім’ям з дітьми, малозабезпеченим сім’ям, дітям-сиротам, яких виховують опікуни, одиноким матерям, інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам, — підкреслила Наталія Королевська.

За словами директора департаменту державної соціальної допомоги Мінсоцполітики Віталія Мущиніна, за підсумками 10 місяців цього року зобов’язання перед одержувачами державної допомоги виконані у повному обсязі. На сьогодні ІІ транш за листопад уже надійшов у регіони, а 205 мільйонів гривень з нього виплачені людям. Залишок 126 мільйонів буде виплачено до кінця місяця.

Щодо затримок соціальних виплат, які виникали в середині листопада, він зокрема пояснив таке. Згідно з Порядком фінансування, що чинний з 2002 року, державну допомогу сім’ям з дітьми виплачують двома траншами — місяць у місяць. Тобто в листопаді за листопад, у жовтні — за жовтень тощо. Відповідно до цього порядку І транш має бути профінансовано до 10 числа відповідного місяця, ІІ транш — до 25 числа. А кошти громадяни мають отримувати протягом дев’яти операційних днів після їх надходження до регіонів. Тобто конкретні дати виплати не фіксуються, існує лише ось такий порядок.

Що ж відбулося в листопаді? За словами посадовця, Держказначейство та Мінфін профінансували виплату на регіональному рівні, і 5–6 листопада обласні управління повідомили про надходження коштів до обласних бюджетів.

— 6–8 листопада кошти надійшли в райони, і ми це знаємо чітко, адже моніторимо ситуацію щодня. І якщо відрахувати з 6 числа дев’ять операційних днів, були сподівання, що виплата допомоги буде завершена 14, максимум 15 листопада, і затримок не буде. Проте так не сталося: реальна виплата допомоги завершилася 21 листопада. Винятком стали лише Луганська, Миколаївська області й Київ, де виплати завершили 19–20 листопада, — зазначив Віталій Мущинін.

Мінсоцполітики направило запит до Держказначейства та Мінфіну із запитаннями, чому саме відбулися такі затримки на 4–5 днів зі згаданими виплатами, але відповіді не отримало. А отже, фахівці міністерства не впевнені, що ситуація не повториться й у грудні.

— Тому я повністю підтримую ініціативу міністра щодо створення робочої групи й оперативного штабу з урегулювання питання щодо постійного моніторингу ситуації в регіонах. Сподіваюся, що у такий спосіб ми зможемо дієвіше контролювати ситуацію з виплати допомоги, — додав посадовець.

Коли затримуються соціальні виплати — порожніє споживчий кошик. Фото Олександра ЛЕПЕТУХИ

ДО РЕЧІ

І знову видача довідок про склад сім’ї під питанням

Віталій Мущинін звернув увагу на ще одне важливе питання. Це проблема, яка виникала на початку цього року і може виникнути знову — у січні 2014-го. Він нагадав, що у зв’язку з набуттям чинності змін до Закону «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» й наказу МВС «Про затвердження Порядку реєстрації місця проживання та місця перебування фізичних осіб в Україні та зразків необхідних для цього документів» ведення реєстраційного обліку місця проживання фізичних осіб покладено на Державну міграційну службу. Проте повноважень щодо видачі довідок про склад сім’ї ця служба не має. А отже, з 1 січня 2014 року підприємства з обслуговування житлового фонду знову почнуть відмовляти людям в отриманні цих паперів. Бо на законодавчому рівні питання й досі залишається неврегульованим.

Рік тому Мінсоцполітики звернулося до Мінрегіону, МВС, Державної міграційної служби, і спільним листом питання врегулювали. Але тільки на той час. Нині ж на виконання Національного плану дій на 2013 рік Міністерство внутрішніх справ та Державна міграційна служба мають розробити і внести на розгляд Верховної Ради проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення вичерпного переліку підстав та встановлення порядку одержання від визначених державних органів інформації про склад сім’ї особи. Проте листопад закінчується, а віз, як кажуть, і нині там.

Віталій Мущинін наголосив, що невизначеність відомства, яке має видавати довідки про склад сім’ї, призведе до неможливості призначення допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим родинам, житлових субсидій, а також окремих видів страхових виплат. А отже, є небезпідставні побоювання, що з 1січня 2014 року у 36 категорій пільговиків знову з’являться торішні проблеми. Найслушніша пропозиція, на його думку, залишити поки що процедуру видачі довідок такою, якою вона була до внесення змін.

Міністр соцполітики Наталія Королевська зазначила, що комісія має звернутися до Прем’єр-міністра з проханням, аби, доки процедура не буде остаточно і чітко врегульована, вона залишалася такою, якою є нині, щоб люди змогли отримувати належну їм державну допомогу вчасно. А всі зацікавлені міністерства і відомства мають у стислі терміни узгодити спірні питання й підготувати відповідний законопроект та зареєструвати його. І потім наполягати, аби він був розглянутий Верховною Радою як невідкладний.

МОВОЮ ЦИФР

З 18 по 22 листопада 2013 року Держказначейство провело соціальних видатків на загальну суму 7,9 мільярда гривень. Зокрема на захищені видатки, в тому числі заробітну плату, нарахування на заробітну плату працівникам бюджетних установ, вугільних підприємств, іншим одержувачам бюджетних коштів, допомогу сім’ям із дітьми — 7 480,1 мільйона гривень, видатки фондів соціального страхування (соціальні виплати) — 371,5 мільйона гривень, оплату листків тимчасової втрати працездатності — 52,6 мільйона гривень, видатки Державної виконавчої служби (виплату аліментів) — 11,6 мільйона гривень (за даними Урядового порталу).

ДОВІДКА «УК»

У державному бюджеті цього року на виплату допомоги майже 3,7 мільйона сімей з дітьми та малозабезпеченим родинам передбачено понад 40 мільярдів гривень, що на 7 мільярдів більше, ніж торік. За звітами з регіонів, з початку року нараховано та виплачено державної допомоги на загальну суму 35,5 мільярда гривень. Це близько 89% від затвердженої суми на цей рік і на 5,6 мільярда гривень більше, ніж за аналогічний торішній період.

Виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, малозабезпеченим родинам, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам, тимчасової державної допомоги дітям у жовтні 2013 року профінансовані на загальну суму 3,401 мільярда гривень. Це стовідсоткова потреба, і це на 14% більше, ніж торік у жовтні.

У листопаді 2013 року вже профінансовано виплату державної допомоги в сумі 3,106 мільярда гривень, що відповідає заявці виплати І траншу. А станом на 22 листопада надійшли кошти ІІ траншу — 341,2 мільйона гривень до 25 областей України, які замовляли потребу на ці виплати. Таким чином державні допомоги в листопаді будуть виплачені у повному обсязі.

За рахунок певної економії коштів цього року міністерство забезпечило виконання соціальних ініціатив Президента. Зокрема допомога для 1612 дітей-інвалідів, над якими встановлено опіку чи піклування, проводиться тепер у сумі, що дорівнює двом прожитковим мінімумам. Також проводяться виплати 15 тисячам дітей-інвалідів з найтяжчими функціональними обмеженнями, розмір яких збільшився на 44% для малюків віком до 6 років та на 59% для підлітків до 18 років (за даними Мінсоцполітики).

Перша стипендія для студента — значна подія. Сумно, якщо надходить вона із запізненням. Фото Володимира ЗАЇКИ

Сумщина. Можливе відхилення на день-другий

Олександр ВЕРТІЛЬ,
«Урядовий кур’єр»

ПІДТРИМКА. Сумчанка Марія Рожнова нині у відпустці по догляду за другою дитиною. Хоч і непросто молодій мамі з малечею, та не ремствує. Адже має кілька видів матеріальної допомоги від держави, що особливо потрібна саме зараз — при народженні другої дитини, по догляду за дитиною до досягнення трирічного віку, а також як малозабезпеченій сім’ї. Жінка каже, що всі кошти отримує вчасно, зазвичай до 10 числа поточного місяця, і в повному обсязі. Це дає змогу планувати сімейний бюджет, почуватися впевнено.

Як повідомили в департаменті соцзахисту населення Сумської облдержадміністрації, нині тут на обліку близько 95 тисяч одержувачів різних видів державної допомоги, або кожен одинадцятий житель краю. Окрема категорія — малозабезпечені сім’ї, їх на 1 листопада цього року налічується 6110, в тому числі 1730 багатодітних. Протягом 10 місяців їм виплачено понад 83 мільйони гривень і не заборговано жодної.

Вчасно і в повному обсязі одержують відповідну матеріальну допомогу інші соціально незахищені категорії. До речі, загальна сума виплат з початку року порівняно з відповідним періодом торік зросла на 19% і становить майже 818 мільйонів гривень. І тут також не зафіксовано жодних боргів чи суттєвих затримок з виплатою.

За бажанням кошти люди можуть отримувати в банківських установах або через відділення зв’язку УДППЗ «Укрпошта». Звісно, ніхто не може гарантувати ювелірну часову точність — йдеться про можливе відхилення на день-другий. Однак кожен такий випадок відразу ж стає предметом аналізу і виправлення, а питання вчасних і повних виплат — на постійному контролі обласної влади та відповідних служб і підрозділів.

Рівненщина. Заробляють на дітях?

Інна ОМЕЛЯНЧУК,
«Урядовий кур’єр»

ДВА БОКИ МЕДАЛІ. Рівненщину впевнено можна назвати лідером із соціальних виплат у державі: адже тут найвища народжуваність не лише в Україні, а й у Європі. Отож понад 20 тисяч сімей мають статус багатодітних (виховують троє і більше дітей). А 18 тисяч матерів отримали почесне звання «Мати-героїня». А разом зі званням — і 10 передбачених законом мінімальних зарплат. Додайте ще допомоги при народженні дітей та до досягнення трирічного віку, інші соціальні допомоги на дітей.

— Це мільйонні інвестиції, які стабільно надходять на Рівненщину з держбюджету. Так, у листопаді (не враховуючи виплат за звання матерям-героїням та чорнобильцям) ми отримали 142 мільйони гривень державної субвенції на соціальні виплати, — каже перший заступник директора департаменту соцзахисту населення облдержадміністрації Руслан Сивий. — Уряд свої зобов’язання виконує: кошти надходять вчасно і в достатній кількості, тож і порушень термінів їх виплат немає.

— З 1 грудня разом із підвищенням рівня прожиткового мінімуму сума держпідтримки сім’ям з дітьми зросте в середньому на 90 гривень на місяць, — каже заступник голови облдержадміністрації Світлана Сад.

Водночас складається ситуація, коли ті, хто отримує державні допомоги, опиняються в кращому становищі, ніж працюючі, зокрема, в бюджетній сфері. Отже, дуже часто ухиляються від роботи саме батьки з багатодітних родин: їм вигідніше не працювати зовсім або час від часу їздити на заробітки, отримуючи стабільну копійку від держави. Навіть більше: інколи недобропорядні родини просто заробляють на народженні дітей. Знаю сім’ю, де всі 5 дітей — інваліди, адже батьки — алкоголіки. Звісно, що діти в цьому не винні, але чи потрібен державі такий генофонд, та ще й подвійно оплачений: при народженні дітей та за їхньою інвалідністю?

Вочевидь, не варто підходити до всіх з однією міркою: адже, скажімо, добропорядна мама на дитину віком від 2 до 3 років отримує 130 гривень на місяць, а та, яка хоче випити й погуляти, народивши другу, третю, п’яту дитину, «успішно» заробляє в держави на ці свої забаганки. Та й розміри допомог при народженні дітей у небідній Європі скромніші, ніж в Україні: скажімо, в сусідній Польщі це 1 тисяча злотих, що відповідає 2 тисячам 800 гривень. Далі мами викручуються як можуть: або заробляє батько, або ж із дитиною залишається бабуся чи няня.

Борги ж із зарплат на Рівненщині, за повідомленням Держкомстату, найнижчі в Україні й становлять 786 тисяч гривень. Цікаво, що левова їх частка припадає на Рівненський авторемзавод — підприємство Міноборони. Років із п’ять поспіль «УК» періодично пише на цю тему, але віз, на жаль, і нині там. Якщо вже саме міністерство не виконує законів держави, то тут, як кажуть, без коментарів! Що ж до лікарняних ситуація видається така: Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності забезпечує їх фінансування в передбачені законодавством терміни, але проведення платіжних доручень затримується в казначействі. Отож кошти доходять до людей невчасно.

Полтавщина. Перехідної заборгованості немає

Олександр ДАНИЛЕЦЬ,
«Урядовий кур’єр»

ТУРБОТА. «На цей рік в області на виплату держдопомог сім’ям з дітьми затверджено 1 мільярд 127 мільйонів гривень. Левова частка цих коштів уже виплачена. Виплати здійснюються протягом місяця у два етапи. Фінансування першого етапу здійснюється до 10 числа, а другого — до 25.

— Законодавством конкретний термін виплат не визначений, — каже перший заступник директора департаменту праці та соціального захисту Полтавської облдержадміністрації Ніна Черняк. — Та перехідної заборгованості в області немає, також немає скарг на роботу соціальних працівників.

Своєчасно виплачують на Полтавщині й соцдопомогу особам, які проживають разом з інвалідом першої чи другої групи внаслідок психічного розладу. А це теж чимала сума — 22,6 мільйона гривень. Нині кошти на цю виплату в області є.

Одещина. Стипендії одержали із запізненням

Іван ШЕВЧУК,
«Урядовий кур’єр»

БЕЗ ПАНІКИ. Нині на Одещині немає боргів із соціальних виплат. Про це «УК» повідомили і в департаменті соцзахисту населення Одеської облдержадміністрації, і в департаменті праці та соціальної політики Одеської міськради. «За 11 місяців була нарахована допомога на суму 541,5 мільйона гривень, і вона повністю, по листопад включно, пройшла», — каже директор міського департаменту праці та соцполітики Олена Китайська. За її словами, в Одесі затримка соціальних виплат становила близько тижня, і особливого занепокоєння в отримувачів це не викликало: «Нервували хіба що працівники нашої служби, бо знаємо: люди звикли отримувати гроші 15 числа». Втім, і до 22 потерпіли — шквалу дзвінків і звернень не було.

В обласному департаменті соцзахисту населення нам повідомили, що суттєві проблеми мали тільки із виплатами допомоги по догляду за особами із психічними розладами. Тут борг тягнувся ще з липня. «Через те, що зросла кількість людей, які стали звертатися за цим видом допомоги, грошей, закладених у бюджет на 2013 рік, вистачило тільки на півроку», — каже начальник відділу соціальних допомог департаменту соцзахисту населення Наталія Каратанас.

Річ у тім, що люди почали значно активніше звертатися по цю допомогу після того, як у рамках реалізації соціальних ініціатив Президента торік у червні виплати за цією статтею були збільшені у 10 разів і в багатьох випадках стали сягати рівня мінімальної зарплати, перевищуючи тисячу гривень. Нарахування ми проводили, але оскільки коштів не було, ми їх не виплачували». А коли область отримала необхідні для цього 16,5 мільйона гривень, проблему було знято. Минулої п’ятниці одесити вповні отримали і цей вид соцдопомоги.

Нині на невеличкі затримки у виплаті пенсій скаржаться літні одесити. Оскільки явище це не має широкого характеру, пенсіонери схильні пов’язувати зволікання безпосередньо із роботою обслуговуючого банку.

Протилежна вікова група теж потерпала від технічної, по суті, проблеми: першокурсники кількох одеських вишів отримали студентські квитки десь із двомісячною затримкою. Найбільше клопотів це викликало у тих вишах, де спробували застосувати пластикову картку, що є одночасно і посвідченням студента, і банківською стипендіальною карткою. Тут першокурсники не змогли вчасно отримати свої перші стипендії. В решті вишів через затримку зі студентськими квитками новоспечені студенти не могли користуватися пільгами, передусім транспортними. Затримка у видачі документів була пов’язана із тим, що підприємства, які їх виготовляють, не могли отримати гроші з казначейства.

Як повідомила «УК» директор департаменту освіти і науки Одеської облдержадміністрації Тетяна Лазарєва, нині ці документи отримали всі одеські виші — принаймні ті з них, що підпорядковані Міносвіти і подали відповідні документи. У цих же вишах, за словами керівника департаменту освіти, нині виплачена зарплата викладачам, котрі до того десь місяця півтора мусили затягувати паски і вислуховувати: «ви ж не на зарплату живете!» — чи то як гіркий жарт, чи то як напучування...

ВІД РЕДАКЦІЇ

Обнадійливе слово для Наталії Савко

Питання соціальних виплат, здається, уже не загострене, але ж якби це була єдина проблема! Так, у середу до редакції зателефонувала жінка, яка представилась вчителькою з Ужгорода Наталією Савко і поскаржилась на таке: вже два роки поспіль педагоги краю отримують зарплату із затримкою. «Як правило, затримують на півмісяця, — бідкалась Наталія Георгіївна, — 8 листопада ми одержали зарплату за жовтень, ось 16 листопада у нас мав бути аванс, але його не було, і невідомо, коли дадуть. А тут ще у нас ширяться чутки про те, що зарплату бюджетникам взагалі заморозять…»

Звичайно, в цій ситуації навряд чи зігріє жінку повідомлення міністра соцполітики Наталії Королевської про те, що протягом жовтня заборгованість із зарплат скоротилася на 3,5% і на 1 листопада становила 989 мільйонів гривень. Адже якщо людина не може принести додому зароблених грошей, то про яку впевненість у завтрашньому дні її родини можна говорити? Втім, можливо, хоч трохи додасть оптимізму інформація Мінсоцполітики про те, що Кабмін виділив 771 мільйон гривень на оплату праці бюджетників, що фінансуються із місцевих бюджетів. До речі, за словами Наталії Королевської, у жовтні на ці потреби додатково спрямували 2,1 мільярда гривень. Тож, можливо, десь у цих сумах — і такі очікувані зарплати Наталії Георгіївни та її колег?

До того ж, як повідомила прес-служба Мінсоцполітики, нині міністерство підготувало пакет заходів щодо прискорення погашення боргів із зарплати до кінця цього року. У ньому, зокрема, передбачено затвердження урядом окремого розпорядження щодо підвищення платіжної дисципліни на підприємствах усіх форм власності, посилення контролю за своєчасною виплатою зарплати, а також виявлення та усунення причин несвоєчасної її виплати. Та й контролюючі органи перевіряють підприємства і організації та допомагають наводити порядок. Так, лише завдяки Держфінінспекції у січні-жовтні 2013 року людям виплачено 11,5 мільйона гривень недонарахованої зарплати, повідомила прес-служба відомства.

Тож залишається обнадіяти і Наталію Савко та її колег з Ужгорода, і інших, хто вчасно не отримує заробленого, що, можливо, незабаром таке негативне явище, як невиплата зарплат та інших соціальних виплат, залишиться в минулому. В усякому разі, нам дуже хочеться на це сподіватися! А «Урядовий кур’єр» триматиме питання зарплат, а також соціальних виплат на контролі.