Є такі люди, що не довіряють свої кошти ані депозитним рахункам, ані зберіганню вдома під матрацом і «ховають» їх у так звані банківські скриньки. Хоча вони і розміщені у фінансових установах, проте на відміну від тих же вкладів забирати коштовності, гроші та інші цінності, які користувачі кладуть туди на зберігання, можна будь-коли. І треба зазначити, що такі скриньки мають неабиякий попит у населення, попри те, що на відміну від депозитів, де вкладники отримують за довірені банкам гроші відсотки, власники таких схронів, навпаки, сплачують фінустановам кошти за їх використання.

Переваги для спокою

Вигідність зберігання цінностей у такий спосіб експерти пояснюють тим, що, приміром, коли в банку вводиться тимчасова адміністрація, то це на відміну від депозитів ніяк не відображається на схронах у скриньках.

«За умови ліквідації банку цінності, які зберігаються у скриньках, не враховуються на балансі фінустанови і не належать до його власності. Правда, враховуючи те, що банк має бути ліквідовано за законом протягом трьох років з дня оголошення його банкрутом, рано чи пізно клієнту доведеться перенести свої коштовні речі та цінності в іншу фінустанову», — зазначає в коментарі «УК» незалежний експерт фінансового ринку Андрій Коваленко.

Цікавим та зручним є те, що доступ до скриньки (з особистим ключем від неї) можуть мати дві людини. Для цього клієнт, який  її орендує, повинен разом з іншою особою надати відповідні документи та заповнити спеціальну форму довіреності.

До речі, банк може відкрити скриньку без участі клієнта, якщо він порушує термін та порядок оплати послуг (не звільняє скриньку протягом 30—90 днів з моменту закінчення строку оренди) або правила використання сейфу. Також сейф може бути відкрито заради спасіння цінностей клієнта від пожежі або стихійного лиха. В такому випадку все це робиться у присутності спеціальної комісії, яка складає опис.

Панчоха відсотків не дає. Фото Володимира ЗAЇКИ

Маленька ложка негативу

Є один досить негативний момент — у випадку крадіжки цінностей клієнта (що гіпотетично може зробити якась стороння особа), довести керівництву банку, що у вас було у скриньці, приміром, 30 тисяч доларів, не вийде. Річ у тому, що українські банки не пропонують своїм клієнтам таку послугу, як опис цінностей. Згідно з нашим законодавством, фінустанова не має права знати, що зберігається у скриньках, навіть якщо це просто готівкові кошти.

Крім того, при розміщенні, приміром, банківських металів, ювелірних виробів та предметів мистецтва для їхнього опису треба провести експертизу із залученням оцінювачів (ювелірів, мистецтвознавців). А це дуже дороге задоволення.

Єдине, що може втішити потенційних клієнтів, випадків зникнення коштовностей, речей чи грошей з банківських скриньок в Україні ще не було.  Скільки ж коштують такі послуги потенційним клієнтам? Слід зазначити, що вартість залежить від розміру самої скриньки. Більшість банків мають у своєму розпорядженні такі «вмістилища» (в міліметрах): 325х75х500, 325х150х500 та 325х250х500. Зрозуміло, що  вартість послуг буде більшою для тієї скриньки, яка за розмірами більша. За підрахунками «УК», ціни на оренду таких скриньок на один день, якщо її замовляють терміном до 1 місяця, є для відповідних скриньок такими — 5-6, 9-11 та 16-19 гривень. Якщо клієнт бажає орендувати її на термін більше місяця, то вартість одного дня йому коштуватиме менше — 3-4, 6-8 та 11-14 гривень відповідно.

Чимало клієнтів орендують скриньку на 1 рік і, за опитуваннями банків, оформлюють її на двох осіб, що в підсумку допомагає значно заощадити кошти. Так, річна оренда найменшої скриньки для двох її «тимчасових користувачів» у немаленьких банках та в центральних і  прилеглих до центральної частини Києва районах коштуватиме до 1000 гривень, тобто кожен «учасник» оренди викладе по 500 гривень за таке задоволення.

Середня вартість оренди банківських скриньок по Україні (гривень за 1 день)

Розмір скриньки                 Термін до 1 місяця                    Термін більше 1 місяця

325х75х500                                      5-6                                                         3-4 

325х150х500                                   9-11                                                        6-8 

325х250х500                                  16-19                                                       11-14

Джерело: банки України