ГОДИНА УРЯДУ
 

Бездефіцитний бюджет фонду є запорукою вдалого впровадження пенсійної реформи

Очікувалося, що на вчорашньому засіданні Верховної Ради на запитання депутатів відповідатиме віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики Сергій Тігіпко. Однак урядовець був на лікарняному, тому з народними обранцями спілкувався під час Години уряду його перший заступник Василь Надрага. Найбільше депутатів цікавили заходи уряду щодо подолання заборгованості із зарплатні і соцвиплат, скорочення дефіциту соціальних фондів, а також підготовка законопроекту про пенсійну реформу.

За словами Василя Надраги, цього року дефіцит Пенсійного фонду скоротився до 17,8 млрд грн проти 35 млрд минулого року. Лише за перший квартал 2011-го надходження збільшилися на 5,8 млрд грн у порівнянні з аналогічним періодом 2010-го. Цьому сприяло ухвалення урядом низки рішень. Зокрема, впровадження спрощеної системи оподаткування, єдиного соціального внеску, а також зняття мораторію, яким було призупинено соціальні внески підприємств вугільної промисловості. Посадовець також наголосив, що кошти на погашення планового дефіциту ПФ виділяються вчасно та у повному обсязі.

За його словами, це свідчить про стабілізацію коштів Пенсійного фонду і дає можливість зробити його бездефіцитним у найближчі кілька років. Коли буде досягнуто такого результату, і в разі прийняття закону про пенсійну реформу, зможе запрацювати другий рівень пенсійного забезпечення, або накопичувальна система. За словами Василя Надраги, планується, що вона розпочне функціонувати з 1 січня 2013 року. Однак першочерговим кроком стане справедливий перерозподіл пенсій. Перш за все буде підвищено пенсійні виплати тим громадянам, які вийшли на пенсію 15-20 років тому, і за станом здоров'я не мають змоги отримати додатковий заробіток.

Також посадовець повідомив, що урядом погашено заборгованість перед постраждалими від нещасних випадків на виробництві. А протягом квітня-травня буде ліквідовано заборгованість із соціальних виплат при тимчасовій втраті працездатності. Крім того, Василь Надрага поінформував, що для надання виплат за лікарняними листками станом на 4 квітня страхувальників профінансовано на суму 1 млрд 189 млн 400 тис. грн, в тому числі на виплати допомоги вагітним та породіллям на суму 291 млн 700 тис. грн.

Цього року зарплати будуть індексуватися з урахуванням інфляції. Крім того, посадовець підкреслив: нині в уряді працює група експертів, яка розробляє пропозиції щодо подальшого збільшення зарплатні.

Паралельно з цією роботою, уряд працює над зменшенням зарплатної заборгованості. Василь Надрага повідомив: Мінсоцполітики розробило план подальшого погашення заборгованості, що передбачає щомісячне її скорочення протягом цього року на 11% до загальної заборгованості на початок місяця. Найближчим часом проект цього плану буде розглянуто на засіданні уряду.