Від громадських організацій, які об’єднують демобілізованих військових, меморандум підписали «Київська міська спілка ветеранів АТО» та кілька об’єднань учасників бойових дій майже з усіх районів столиці. Представники громадських організацій учасників АТО наголосили на тому, що в них є чимало проблем. І житлове забезпечення — одна з найболючіших. На жаль, за два останні роки на державному рівні їх так і не вдалося кардинально розв’язати.

Серед головних перепон — нестача коштів і невідповідність пропонованого житла потребам демобілізованих і їхніх родин. Адже, з одного боку, зрозуміло, що придбати квадратні метри у сільській місцевості значно дешевше, ніж у місті. Та, з другого боку, якщо в будинку проживатимуть учасники АТО, які зазнали поранень, скажімо, нижніх кінцівок під час перебування на передовій, то дуже бажано, щоб помешкання, які вони отримуватимуть, були обладнані пандусами та іншими засобами, які б значно полегшили їхнє пересування. А в селі такого житла не знайти. Знову ж таки, пораненим хлопцям потрібно чи не щодня відвідувати медичні та реабілітаційні заклади у містах чи райцентрах. А до села звідти зазвичай чимала відстань, що додає проблем. Буває, що хлопці та їхні родини не хочуть переїжджати до іншого регіону, а прагнуть жити в тому районі, де звикли. А вільних помешкань саме там немає, і будівництво нового житла найближчим часом не планують.

Питання забезпечення житлом сімей учасників АТО на пільгових умовах потребує вирішення на загальнодержавному рівні. Фото Володимира ЗAЇКИ

Щоб спільно вирішити ці та інші питання, було підписано цей Меморандум про співпрацю. Перший заступник голови правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Сергій Комнатний зазначив, що Україна потребує комплексного запровадження дієвих заходів щодо забезпечення доступним житлом сімей захисників країни. Об’єднання зусиль Держмолодьжитла та громадських організацій може стати важливим конструктивним заходом щодо запровадження реальних механізмів житлового забезпечення сімей учасників АТО та здійснення подальшого громадського контролю за дією таких механізмів. За його словами, вже нині деякі сім’ї учасників АТО переїжджають у нове житло. Однак це ще поодинокі випадки. Що й зрозуміло з огляду на той вал проблем, які сьогодні розв’язує місцева влада. Більш ∂рунтовно до питання забезпечення житлом сімей учасників антитерористичної операції підійшли на Черкащині та Харківщині. Там запроваджено місцеві програми щодо придбання житла сім’ями учасників АТО на пільгових умовах. Наприклад, у міському бюджеті Харкова на реалізацію такої програми у 2016 році передбачено 13 мільйонів гривень. Також вже надано 11 пільгових кредитів на загальну суму 4,7 мільйона. Як зазначають у Держмолодьжитло, робота в цьому напрямі триває.

— Держава подає сигнали про те, що не залишить без опіки сім’ї захисників Батьківщини. Втім, нині дуже потрібен єдиний комплексний підхід до вирішення цього питання,— наголосив Сергій Комнатний.

Першим кроком у цьому напрямі може стати ухвалення Верховною Радою проекту закону «Про внесення змін до статті 4 Закону України «Про запобігання впливу світової фінансової кризи на розвиток будівельної галузі та житлового будівництва» (щодо реалізації державних житлових програм)» від 04.05.2016 року № 4550. Цей законопроект надасть додаткові преференції учасникам АТО у програмі доступного житла, завдяки чому вони зможуть придбати омріяні власні квадратні метри за механізмом, коли родині доведеться власними силами сплатити лише половину вартості житла. Решту 50% їм компенсує держава.

До речі. Президент Петро Порошенко нагадав про підписаний Указ щодо демобілізації і закликав голів обласних державних адміністрацій та обласних рад надати всю необхідну допомогу звільненим у запас військовим, які повертаються додому. «У вас велике завдання, разом із міськими головами — це влаштування демобілізованих, забезпечення їх відповідними умовами, земельними ділянками, прозоре і ефективне прийняття рішень, підвищення ефективності діяльності Ради учасників АТО при головах обласних державних адміністрацій. Як зазначено на сайті Міноборони, Президент підтримав ініціативи кількох голів ОДА щодо надання коштів з місцевих бюджетів, зокрема для допомоги в будівництві житла, а не лише відведення земельних ділянок для учасників АТО.«Я думаю, що це дуже важливо. В деяких областях підводять мережі, компенсують частину кошторисної вартості будівництва», — сказав Петро Порошенко. Він зазначив, що такі ініціативи потрібно вітати, та закликав голів ОДА акцентувати на цьому увагу і якнайшвидше розв’язати цю проблему.