Вивчення виробничого потенціалу Львівської області було в центрі уваги робочої поїздки регіоном міністра економічного розвитку й торгівлі Айвараса Абромавичуса.

Одним із основних завдань робочої поїздки урядовця до обласного центру стало відвідання виробничих потужностей ПАТ «Концерн «Електрон», яке  зокрема виробляє трамваї і машини для комунального господарства. Продукція цього концерну вже зараз конкурує з європейськими аналогами й затребувана в інших країнах.

Тож нині, за словами міністра, підтримка з боку влади «Електрону» та інших підприємств, які прагнуть вийти на світові ринки, полягає в тому, аби якнайшвидше завершити адаптацію українських техрегламентів до європейських стандартів. Крім того, профільне міністерство продовжує роботу над приєднанням України до Угоди СОТ про державні закупівлі (GPA).  Так львівське підприємство і багато інших зацікавлених українських виробників отримають реальну змогу вийти на ринок держзакупівель 43 країн-учасниць угоди GPA, що відкриває величезні перспективи для них.

Тож висновок Айвараса Абромавичуса став таким: продукція українських виробників має попит в інших країнах і є цілком конкурентоспроможною, повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі.

Загалом програма перебування очільника Мінекономрозвитку у Львові була доволі насиченою: він мав зустрічі з керівництвом міста й області. Головною темою обговорення стала перспектива розвитку регіону. Місто щодо цього має дуже амбітні плани. Зокрема цікавими можуть бути такі напрямки, як подальший розвиток туристичної галузі та сфери інформаційних технологій, де Львівщина є одним з українських хабів. Крім того, було озвучено й багато інших перспективних ідей, серед яких — створення в регіоні потужного логістичного центру, для чого необхідно продовжити залізничні євроколії до Львова. Практичні заходи реалізації озвучених задумів міністр обговорив з міським головою Андрієм Садовим.

Одним із найважливіших завдань уряду є також дерегуляція та поліпшення умов ведення бізнесу, чому й було присвячено зустріч Айвараса Абромавичуса з бізнес-спільнотою Львівщини, де обговорено проблеми, які ще залишаються й заважають підприємцям, та перспективи, які відкриваються для бізнесу в ході перетворень на теренах країни. Зокрема дуже насиченою виявилася дискусія щодо індустріальних парків. Міністр висловив повну готовність і далі дослухатися до представників бізнесу.

«Більшість наших дій походить з ініціатив бізнесу, давайте конкретні пропозиції — будемо їх реалізовувати, — пообіцяв Айварас Абромавичус. — Ми продовжуємо відвідувати регіони й говорити з малим і середнім бізнесом, бо він має стати локомотивом української економіки. Тому що це активна частина населення, люди з незалежним поглядом на життя». 

Михайло ЮРЧЕНКО
 для «Урядового кур’єра»