Відчуття свята цими днями панувало в родинах багатьох співробітників СБУ, які напередодні відзначення річниці незалежності отримали з рук Президента Петра Порошенка ордери на квартири у новозбудованих столичних будинках. 90% новоселів — учасники антитерористичної операції або родини загиблих героїв.

«Це має бути символом ставлення держави і до учасників АТО, і до Служби безпеки України, яка нарешті в ці непрості часи виконує справжню функцію захисту безпеки та інтересів держави», — заявив під час цієї приємної церемонії глава держави.

За його словами, ордери на квартири отримують співробітники, які в надзвичайно складній ситуації, зокрема і в бойових умовах у зоні антитерористичної операції, довели і щодня доводять свій професіоналізм і патріотизм. «Держава нарешті повернулася обличчям до тих, хто самовідданою та наполегливою службою зміцнює її безпеку. Забезпеченість житлом є важливою запорукою високого соціального статусу військовослужбовців і співробітників СБУ. Останнім часом статус і престиж працівників СБУ значно зросли», — наголосив Президент.

Новосели назавжди запам’ятають 24-у річницю Незалежності. Фото Михайла МAРКIВA

Він зазначив, що віднедавна Служба безпеки провела кілька блискучих операцій у Харкові, Одесі, де ліквідувала сценарії розгортання центру сепаратистських повстань, затримавши агентів іноземних держав і забезпечивши мир та спокій громадян. Так, СБУ знешкодила понад 20 диверсійно-розвідувальних груп, припинила підривну діяльність 18 агентурних мереж російських спецслужб та попередила 14 терористичних актів. Цьогоріч на Донбасі виявлено, затримано й передано слідчим органам понад 600 членів і активних прибічників незаконних збройних формувань. У першому півріччі з незаконного обігу вилучено понад 500 одиниць зброї, мільйон боєприпасів та понад 250 кг вибухівки.

«Оце і означає не словом, а ділом захищати Батьківщину, її незалежність, волю, суверенітет і територіальну цілісність», — цитує слова Президента його прес-служба.

Спільно з волонтерами зараз відпрацьовується дієвий механізм вирішення питань забезпечення житлом військовослужбовців Збройних сил, Служби безпеки, інших силових підрозділів. «Це буде не лише бюджетне фінансування, а й залучення кредитних коштів, щоб різко збільшити кількість житла, яке буде введено в експлуатацію, зменшити собівартість за рахунок абсолютно прозорого вибору підрядників», — сказав Петро Порошенко.

Коли він оглядав нові квартири й спілкувався зі щасливими новоселами, то відзначив і рекордні темпи будівництва та високу якість житла. Загалом у трьох нових будинках житлового комплексу побудовано 224 квартири. Глава держави побажав новоселам міцного здоров’я, добробуту, родинного затишку та успіхів у діяльності на благо Батьківщини.

Того дня глава держави не міг оминути й політичну ситуацію в державі, поділився планами вищого керівництва на найближче майбутнє. Так він окреслив основну мету майбутньої зустрічі з Канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсуа Олландом у Берліні, назвавши її координацією жорстких дій, спрямованих на зупинку агресії Росії проти України.

«Ключовим завданням української влади є формування потужної міжнародної спільноти як єдиної коаліції, що має зупинити агресора. Це стосується як чітко скоординованої протидії агресії на сході країни, так і чітко скоординованих кроків з невизнання анексії Криму», — сказав глава держави.

Зустріч у німецькій столиці відбудеться за ініціативи України. «Нас не задовольняє невиконання ключових пунктів тих зобов’язань, які взяла на себе російська сторона, — це відведення великокаліберної артилерії і важкої техніки», — заявив Петро Порошенко.

Тож він наполягає на необхідності забезпечення належних умов для роботи Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»