Розвиток підприємств Укроборонпрому має стати стимулом інноваційного розвитку української економіки, а державне оборонне замовлення — забезпечити підвищення бойового потенціалу Збройних сил та інших військових формувань. Такими словами Президент Петро Порошенко відкривав засідання Ради національної безпеки і оборони. Цього разу у фокус уваги посадовців потрапили три питання, пов’язані з гібридною війною: проект державного оборонного замовлення на 2016 рік, нове військово-адміністративне районування України та стратегія її кібербезпеки, інформує департамент прес-служи АП.

Головне питання порядку денного: як вивести військово-промисловий комплекс на якісні рейки. Фото Михайла МAРКIВA

ВПК зможе виробляти більше

Глава держави доручив прискорити розроблення та ухвалення Державної цільової оборонної програми розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року. «Це необхідно для того, щоб ми на 4 роки вперед чітко знали, які види озброєнь, у якому році серійно вироблятимуть і вони надійдуть Збройним силам», — пояснив він.

Окремим блоком порушували питання збільшення цьогорічного державного оборонного замовлення на 34%. У цьому розрізі Петро Порошенко нагадав про ситуацію торік і позаторік, коли вітчизняний ВПК робив боєздатними наявні зброю й техніку, ремонтував пошкоджене в боях, ставив на озброєння модернізовані зразки військової техніки. Саме тому 2016-го потрібно за будь-яких обставин забезпечити Збройні сили новою технікою, яка відповідає найвищим вимогам сучасних бойових дій.

Нині держава орієнтується на виробництво та закупівлю нових видів озброєнь та техніки, розроблених за останні два роки вітчизняними конструкторськими бюро. Зокрема цього року Президент очікує їхнього серійного виробництва. «Ми нарощуємо фінансування дослідно-конструкторських робіт, щоб значно розширити номенклатуру військової продукції, яку виробляє вітчизняний ВПК», — сказав він.

А ще країні важливо передбачити поступове запровадження на підприємствах оборонно-промислового комплексу виробництва продукції, яку вона змушена імпортувати. Йдеться про новітню електроніку, засоби зв’язку, засоби контр-батарейної боротьби, новітні радари, засоби радіоелектронної боротьби.

Не лозунги здіймають ввись ракети

На засіданні РНБО йшлося про домовленості керівництва держави з міжнародними партнерами щодо відкриття спільних виробництв на території нашої країни на базі підприємств оборонпрому найякісніших і найсучасніших зразків зброї. Однак найближчим часом слід проаналізувати й уточнити наявні державні проекти. Це зокрема програма створення військово-транспортного літака Ан-70,  державна цільова оборонна програма будівництва кораблів класу «корвет» та державна цільова програма створення багатофункціонального ракетного комплексу «Сапсан».

Глава держави також говорив про потребу створити в Україні виробництво ракет і боєприпасів. Він доручив пришвидшити реалізацію проекту: «Це мають бути не лише лозунги, заклики, а конкретний термін з необхідним фінансуванням, замовленням виробництва найбільш дефіцитних видів боєприпасів».

Президент також доручив державним замовникам разом із Державним концерном «Укроборонпром» під час планування державного оборонного замовлення забезпечити розроблення та закупівлю в інтересах Сухопутних військ ЗСУ ракетного озброєння в межах проекту «Вільха», комплексів крилатих ракет на основі технічних рішень проекту «Нептун», нових зразків артилерійських систем, високоточних ракет та боєприпасів, протитанкових ракетних комплексів, нових засобів автоматизації артилерійських підрозділів, автоматизованих комплексів розвідки. Окрему увагу слід звернути на безпілотні літальні апарати, бронетранспортери нового покоління, засоби зв’язку та управління, навігаційну апаратуру, технології й матеріали космічної розвідки.

Для Повітряних сил ЗСУ планують розробити й закупити модернізовані літаки, вертольоти, створити зенітний ракетний комплекс середньої дальності, модернізувати наявні зенітні ракетні комплекси, засоби радіолокації, станції оптоелектронного придушення. Для Військово-Морських сил закуповуватимуть морські засоби ураження і, можливо, бойові кораблі й броньовані артилерійські катери.

Кіберпростір як нове поле протистояння

Члени РНБО домовилися працювати над створенням національної системи кібербезпеки. Нею займатимуться напряму відповідні підрозділи СБУ, зокрема: кіберзахистом — підрозділи Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації, боротьбою з кіберзлочинністю — підрозділи Міністерства внутрішніх справ. Координацію та ефективну взаємодію забезпечуватиме відповідний підрозділ РНБО.

На думку Президента, таку модель взаємодії варто опрацювати із залученням передбачених коштів спеціальних трастових фондів НАТО. «Кіберпростір перетворився на ще одне поле протистояння і боротьби за незалежність держави. Різноманітні спроби порушення штатного режиму функціонування національних ресурсів, використання кіберпростору для шпигунства, несанкціонованого доступу до інформації, спроби використати кібератаки для досягнення політичних цілей — це лише невеличка частина того, з чим уже зіткнулась Україна від самого початку російської агресії», — сказав глава держави, нагадавши про атаки хакерів на енергетичні об’єкти, зокрема Прикарпаттяобленерго й інші підприємства, через що без електроенергії залишилися 80 тисяч споживачів.