Оцінюючи надійність банківських депозитів, рейтингове агентство «Стандарт-Рейтинг» проаналізувало понад 20 чинників, зокрема показники квартальної фінансової звітності банків і динаміку їхніх нормативів. У дослідженні за підсумками другого кварталу 2015 року взяли участь 70 банків із 127 платоспроможних. Із 70 банків, які увійшли у дослідження, депозити 20 отримали найвищу оцінку. До банків з найвищою оцінкою традиційно належать українські держбанки, банки з участю іноземного капіталу та кілька банків із приватним українським капіталом (див. таблицю).

Усі три державні банки: Укрексімбанк, Укргазбанк та Ощадбанк — отримали найвищу з можливих оцінку надійності депозитів. На 1 липня цього року група державних банків контролювала 25,5% активів усієї банківської системи, а це на 6,28 п. п. більше, ніж найбільший банк країни — Приватбанк. Контролюючи чверть активів банківської системи, держава могла тримати руку на пульсі процесів, що відбуваються у системі.

Альфа-Банк поліпшив свою позицію в рейтингу, перебравшись із третього на друге місце. Ця фінансова установа добре забезпечена ліквідністю. На 1 липня 2015-го норматив її поточної ліквідності становив 66,93% при нормативному значенні, встановленому НБУ, не менш як 40%. Також Альфа-Банк забезпечив приріст чистого процентного доходу в першому півріччі цього року на 4,36%. У серпні 2015-го Фонд гарантування вкладів фізичних осіб оголосив, що обрав Альфа-Банк для виплат вкладникам чергового неплатоспроможного банку. Довіра Фонду гарантування до нього підкреслює надійність Альфа-Банку.

У ТОП-5 надійних банків увійшов і VTB Bank (Україна), який 27 серпня цього року підтвердив грандіозні плани свого акціонера про докапіталізацію банку на 14,5 мільярда гривень. За підрахунками агентства, його за 2014—2015 роки буде докапіталізовано загалом на 19,9 мільярда гривень, що є абсолютним рекордом для банківської системи України. На початку липня фінустанова продемонструвала хороший запас ліквідності, який при нормативному значенні НБУ не менш як 40% становив 53,91%. На тлі масштабної підтримки акціонерів і стабілізації фінансового стану банку його депозитні продукти мають вельми привабливий вигляд.

У ТОП-5 банків з найвищим рейтингом надійності депозитів увійшов Промінвестбанк. На 1 липня цього року банк накопичив дуже великий обсяг ліквідності, на цю дату норматив його поточної ліквідності становив 124,67%. На початок другого півріччя цього року в ренкінгу НБУ за розміром активів Промінвестбанк посідав четверту позицію (його активи становили 4,54% активів банківської системи). У липні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб обрав Промінвестбанк одним зі своїх банків-агентів на 2015—2016 роки для здійснення виплат гарантованих сум за депозитами вкладникам неплатоспроможних банків, що перебувають у стадії ліквідації.

З десятої на дев’яту позицію в рейтинговій таблиці перемістився Forward Bank. Поліпшення його позиції в рейтингу стало можливим через хороші значення нормативів капіталу та ліквідності.

У ТОП-15 найнадійніших банків також увійшов банк «Хрещатик». Маючи часткову підтримку київської влади, банк «Хрещатик» у липні оголосив про готовність збільшити до кінця поточного року статутний капітал на 1,5 мільярда гривень.

ТОП-15 найнадійніших банків завершують КСГ Банк і «донька» угорського ОТП Банку. На 1 липня цього року в ренкінгу НБУ за рівнем активів КСГ Банк займав соту позицію зі 127 платоспроможних банків. У групу лідерів він потрапив через дуже високі значення нормативів капіталу та ліквідності. Так, станом на 1 липня цього року адекватність капіталу фінустанови становила 69,56%, а норматив миттєвої ліквідності — 58,06%. Також КСГ Банк продемонстрував за перше півріччя цього року приріст чистого процентного доходу на рівні 33,32% порівняно з аналогічним періодом 2014-го.

Агентство очікує відновлення кредитної активності банків у четвертому кварталі цього року.

КОМПЕТЕНТНО

Андрій НІКІТІН,
директор РА «Стандарт Рейтинг»:

— За нашими оцінками, у друге півріччя цього року банківська система України увійшла фактично очищеною від проблемних банків. При цьому держава посилила свої позиції у банківському секторі, що підсилює можливості уряду здійснювати позитивний вплив на економіку України.