ЕКСПЕРТИЗА

Чим утамувати спрагу? 

Це чи не найактуальніше питання нинішнього спекотного літа. Попри те, що прилавки супермаркетів буквально ломляться від різноманіття напоїв, якщо розібратись, пити все одно нічого. Адже у більшості пляшок із життєдайною рідиною міститься такий коктейль, який ні спрагу не втамує, ні користі не буде. А ще можна отруїтись. Адже до складу більшості напоїв, які нині продаються, входять ароматизатори, барвники та інші не надто корисні для здоров’я речовини. Зовсім інша річ — чай. Звісно, коли йдеться про якісну заварку, а не про той пил, який інколи недобросовісні виробники кладуть в упаковку. 

Корисні обмеження

Нові дослідження доводять, що в чаєві міститься понад 700 різноманітних хімічних сполук. А вміст поліфенолів (комплекс біофлавоноїдів) у його складі коливається від 14 до 26%. Біофлавоноїди мають широкий спектр корисних фізіологічних ефектів — антимікробний, адаптогенний і стимулюючий, гіпотензивний, протираковий тощо.

— Головний алкалоїд чаю — кофеїн, проте в цьому напоєві він поєднується з дубильними речовинами (танінами) і створює теїн або таннат кофеїну, який м’яко впливає на центральну нервову систему, стимулюючи розумову діяльність, — зазначає доцент кафедри внутрішньої медицини № 1 НМУ ім. О. Богомольця Наталія Міхньова. — Інші алкалоїди чаю — теобромін, теофілін, діуретин — також корисні, адже вони застосовуються для профілактики серцево-судинних і ниркових захворювань. Проте в лабораторних умовах доведено, що при тривалому зберіганні погіршується колір та аромат ефірних олій чаю. Тому бажано вживати свіжий чай.

Погоджується із колегою і дієтолог Київського центру здоров’я Наталія Самойленко. На її думку, чай справді є чудовим напоєм, і він дуже добре впливає на організм людини. Приміром, чай стимулює травлення, нормалізує обмінні процеси в організмі. Проте не для всіх він однаково корисний. Є й такі, кому цей напій протипоказаний, — це маленькі діти, адже в цьому напоєві багато кофеїну. Варто обмежити його вживання і вагітним жінкам, які страждають на токсикоз, людям із виразкою шлунка, важкою стадією гіпертонічної хвороби. Окрім того, є незначний відсоток тих, у кого спостерігається гіперчутливість до кофеїну.

Вчорашній чай, на думку експертів, взагалі не варто вживати через окислювальні процеси, які в ньому відбулись за цей час. Оптимальна температура для вживання — 50-60О С. Холодний напій взагалі не варто вживати, адже коли він охолоджується, його листя починає виділяти шкідливі токсини.

Не варто вживати чай  разом з алкоголем та запивати ним ліки, бо такий «коктейль» послаблює їхню дію. Щодо норм вживання чаю, то, на думку Наталії Самойленко, оптимальна норма — три чашки протягом дня. Проте не варто забувати, що чай, кава, соки можуть складати максимум  чверть добової норми  рідини, а три четверті — вода.

Неякісний, але безпечний

Нещодавно в інформаційному агентстві «Наш продукт» вирішили з’ясувати якість чаю, що продається в торговельній мережі столиці. Як дослідили експерти, не вся заварка достойної якості. Та напої, представлені на вітчизняному ринку, переважно безпечні.

А щоб обрати для перевірки справді популярні у народі торгові марки, спеціалісти відвідали кілька офісів та провели невеличке дослідження, хто і що п’є. В результаті в тестування потрапили три напої — «Царська корона» ТМ «Майський», Dilmah, Brooke Bond. Саме дослідження напою проводили в спеціалізованій лабораторії «Укрметртестстандарт». Як з’ясували експерти лабораторії, всі три чаї відповідають державним стандартам з огляду на фізико-хімічні показники. Це означає, що, їх можна сміливо вживати не нашкодивши здоров’ю. А от щодо органолептичних показників ситуація не надто райдужна. Чай, до якого в експертів не було претензій, — «Царська корона». До двох інших «учасників» дослідження у фахівців претензії були. Так, у напою Dilmah на пакуванні заявлено, що це цільнолистовий чай, але насправді він містив і дрібні часточки. Схожа проблема і в Brooke Bond, який виробники гордо іменували як «листовий», а насправді в коробці було дрібно порізане чайне листя.

Погоджується з експертами з лабораторії і людина, яка знає про чаї якщо не все, то майже все — професійний ті-тестер, керівник однієї з чайних студій Києва Інеса Анохіна. Вона переконує, що презентовані напої, на жаль, не найкращої якості.

— Істотним недоліком цих чаїв є те, що при розтиранні на долоні лист перетворюється на пил, — говорить Інеса Анохіна. — А це свідчить про порушення виробничої технології і листя пересмажили, або ж заварка не дуже свіжа. Якщо розглядати вже приготовлений напій, аромат у них приблизно однаковий. Щодо настою, то перше місце я б віддала «Царській короні»,  а друге — Dilmah.

Насамкінець експерт  не радить при виборі чаю  купувати занадто дешевий продукт, адже те, що коштує копійки, заздалегідь не може бути високої якості. Із неякісної сировини неможливо виготовити якісний продукт. Варто звернути увагу і на аромат чаю. Якщо в ньому відчуваються сторонні запахи, приміром мазуту, від купівлі такого чаю краще відмовитися: справжній  повинен мати аромат чаю, а не щось незрозуміле. Звісно, якщо йдеться про напій з домішками, наприклад шипшини, тоді маєте відчути аромат, характерний для цієї ягоди.

Керівник проекту «Їмо зі смаком» Світлана Наумова радить споживачам звернути увагу на цільнолистову заварку. Саме такий напій можна вживати навіть гіпертонікам та гіпотонікам.

ДОВІДКА «УК»

Європейська класифікація чаю

Основна характеристика готового чайного листка — ступінь окислення (ферментації) чайної сировини. Так, для отримання білого чи зеленого чаю сирець піддають тепловій обробці, при якій гинуть ферменти чайного листка. Чорний чай — результат окислення соку чайного листка і наступного бродіння цього соку. Процес ферментації завершує сушіння, необхідна для подальшого зберігання чаю.

Білий чай практично не ферментують — його зав’ялюють і підсушують, потім сортують і пакують.

Зелений чай окислюється не більше двох днів, після чого його нагрівають для завершення процесу ферментації.

Чорний чай повністю ферментований. Процес триває від двох тижнів до місяця, хоча зараз цю процедуру інколи скорочують.

Що в пакетику?

Високосортний чай. Найдорожчий — із чайних бруньок (тіпсів), які ще не розпустились, і молодих листочків. Байховий чай також належить до високосортного — його виробляють з перших двох листків гілок чайного куща і тіпсів. Листя і бруньки мають бути  неушкодженими.

Середньосортний чай — із ламаного чи різаного листя, яке залишається при виробництві цільнолистового чаю.

Низькосортний чай готують із спеціально подрібненого листя або відходів при виробництві високосортного чи середньосортного чаїв. Такий чай швидко заварюється, відрізняється міцністю, проте не такий ароматний, із менш вираженими смаковими характеристиками порівняно з великолистовим.