Якісна іграшка буде дитині добрим другом надовго. Фото Світлани СКРЯБІНОЇВ одному з магазинів міста Сум Аліна К. купила своїй 4-річній доньці розкішну іграшку — великого барвистого метелика. Оснащений колесами махаон легко котився дорогою, розмахуючи широкими крилами. Дитина не могла відвести очей від такого дива.

Але радість дівчинки виявилася передчасною. Вже за кілька метрів махаон востаннє змахнув крилами, одне з яких упало на асфальт. Розпач, сльози…

Що робити? Звісно, повертатися до магазину. Однак продавець делікатно натякнула, що з іграшками треба поводитися акуратно, і відмовилася обмінювати покупку.

Інший приклад. Молодий тато Ярослав К. з Лебединського району купив синові іграшкову машину. Не встиг хлопчак взяти її до рук, як відвалилося колесо. На щастя, в магазині погодилися обміняти іграшку. Однак і друга машина швидко «роззулася». Цього разу продавець навідріз відмовилася міняти покупку чи повертати гроші: мовляв, дитина не вміє поводитися з іграшками, тож вибачайте.

Житель Охтирки Андрій О. навіть не підозрював, що придбаний на ринку ведмедик виявиться таким. Спочатку у плюшевого звіра відпала лапа, а потім підозріло захиталося вухо.

Подібних скарг щодо низькоякісних дитячих іграшок надходить чимало на адресу Сумської обласної інспекції у справах захисту прав споживачів. Як повідомила її головний спеціаліст Ірина Недогрєєва, особливо збільшився потік нарікань літніми днями, коли діти відпочивають, а батьки сповнені особливого бажання дати іграшкову радість своїм чадам.

Прикро, що таке природне бажання часто обертається неприємностями у вигляді зіпсованих нервів, утрачених грошей та дитячими сльозами.

Утім, усі три суперечливі ситуації, про які йшлося вище, вдалося врегулювати завдяки спеціалістам інспекції. Бо і метелик, і машинки, і ведмедик були з браком — це вдалося швидко встановити і довести.

Та чи завжди покупці звертаються по допомогу в подібних випадках?

Однозначно — ні. Тим паче, коли йдеться про дешеві іграшки, які коштують від кількох до 20—30 гривень.

Ось тут і камінь спотикання. Бо якщо продавець встановлює підозріло низьку ціну, то, перефразовуючи народну мудрість, треба сім разів подумати, а вже потім «різати», чи то пак діставати гаманець.

Як наголошує Ірина Недогрєєва, у будь-яких ситуаціях споживач може розраховувати на правовий захист у межах чинного законодавства. Однак ускладнень чи неприємностей можна легко уникнути кожному з нас, якщо дотримуватися купівельних правил.

ВАРТО ЗНАТИ

Секрети правильного вибору

♦ Насамперед потрібно подивитися на упаковку або етикетку з інструкцією. На ній повинні бути вказані: назва іграшки, постачальник, імпортер (адреса, телефон), сертифікація та відповідність спеціальним вимогам, дата і матеріал, з якого виготовлено, термін придатності, країна-виробник, призначення.

♦ Важлива інформація щодо можливої небезпеки. Особливо це стосується іграшок для дітей віком до трьох років. Як правило, на упаковці є застереження на кшталт «Обережно! Лише для дітей, старших трьох років» і відповідне роз’яснення.

♦ Купуючи іграшку для старших дітей, не забувайте про малюків. Наприклад, електронний настільний футбол буде в радість 10-річному хлопчакові, а річному братикові до нього зась.

♦ М’які іграшки повинні мати міцні шви і надійно пришиті ∂удзики, очі, вуха. Регулярно оглядайте їх, бо з часом можуть з’явитися дефекти.

♦ Надзвичайно важливо, щоб іграшка не містила токсичних фарб чи свинцю: повинен бути напис АSTM D—4236. Це означає, що виріб перевірено на токсичність.

? Максимально обережно і помірковано слід ставитися до так званого китайського іграшкового ширвжитку. Шанс ускочити в халепу майже стовідсотковий — перевірено часом і практикою.

Перелік порад і застережень можна продовжувати, але головне правило: хоч би якою безпечною і привабливою була та чи та іграшка, не залишайте з нею дітей наодинці без нагляду дорослих. Бо таки береженого Бог береже.