ВИБОРИ-2012

9 серпня спливає термін висування кандидатів у депутати за партійними списками

«Дні роботи спекотні, схожі на бої...» — ця фраза з популярної пісні яскраво відображає нинішню ситуацію в ЦВК : за вікном припікає дедалі дужче, і водночас щодня збільшується кількість бажаючих зареєструватися кандидатами у народні депутати України в одномандатних виборчих (мажоритарних) округах.

Якщо в середу, 1 серпня, приміром, таких виявилося 126 ( 68 самовисуванців і 58 осіб в мажоритарних округах від десяти партій), то в наступні дні їх було 190, 484 тощо. Загалом, як підрахували в Центральній виборчій комісії, протягом перших семи днів тут прийняли документи на реєстрацію від 1333 осіб.

Політичний спектр претендентів барвистий і різноманітний. Поруч з братчиками партійно активізувалися перед наступними виборами просто трудящі, мала і середня частина бізнесу, націоналісти, центристи, народні екологи і новітні послідовники батька Махна. Депутатський мандат виборюватимуть прихильники порядку «по-народному», ліві, які проживають не лише в селі, а також претенденти за гендерною ознакою та політики, що представляють інтереси нацменшин. Є з-поміж охочих до мандату правдисти, заповзятливі комп’ютерники і молодь, яка хоче скуштувати влади...

Водночас ЦВК приймає виборчі списки від великих партій для подальшої реєстрації в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі. Причім представникам важковаговиків та й дрібніших партій треба поспішати: у четвер 9 серпня для них закінчується термін висування кандидатів, а після 13 серпня їхніх кандидатів у депутати в загальнодержавному окрузі вже не реєструватимуть. Як, утім, і кандидатів в одномандатних округах.

Законні підстави брати участь у наших виборах отримали перші 39 офіційних спостерігачів від Європейської мережі організацій зі спостереження за виборами (ЕМЕМО) — 3 серпня про це оголосили на черговому засіданні Центральної виборчої комісії.

Наступний надзвичайно важливий етап у ході виборчої кампанії — перевірка поданих документів, виправлення помилок і неточностей та ухвалення рішення про реєстрацію кандидатів або про відмову в їх реєстрації. І тут, як слушно завважують політологи та представники громадських організацій, вочевидь проявляться «дірки» в новому виборчому законодавстві.

Приміром, законодавець чітко не виписав, що вкладається в поняття «проживання в Україні протягом п’яти років»: чи підпадають під нього особи, які в цей час жили і працювали за кордоном і лише зрідка навідувалися на рідні терени? За словами заступника голови ЦВК Андрія Магери, механізм підтвердження проживання в Україні в законі відсутній.

Тим часом Президент підписав закон про запровадження на цьогорічних виборах відеоспостереження. А Центральна виборча комісія нагадала, що з 29 серпня запроваджується офіційна заборона на непрямий підкуп виборців. До цього часу роздача гречки, медичних халатів, дитячих майданчиків тощо, відповідно до чинного законодавства, не є порушенням, навіть коли сума такого дарунка перевищує три відсотки мінімального розміру заробітної плати.