Цей комунальний заклад у Вільхуватці Великобурлуцького району через суперечності щодо джерел фінансування потрапив у такі самі бюджетні лещата, як і професійно-технічні училища, й опинився на межі ліквідації.

Окремий підхід до кожного

Працівники центру і громадськість забили на сполох ще торік. Цей унікальний у регіоні заклад прихистив десятки дівчаток та хлопчаків віком від трьох до 18 років. Зла доля-мачуха виштовхала їх за двері безтурботного дитинства, і соціальні працівники знаходили їх, безпритульних, просто на вулиці, вилучали з неблагополучних сімей, збирали осиротілих дітлахів та тих, чиї батьки перебували на лікуванні, і стіни центру ставали першим надійним муром, що убезпечував їх від дорослих і таких жорстоких незгод.

Як стверджує волонтер Ганна Воскобойникова, тут дітям надають комплексну соціальну, психологічну, педагогічну, медичну та правову допомогу. За час існування закладу реабілітацію пройшли понад 420 дітлахів. «Колектив центру — це дуже чуйні люди й прекрасні фахівці. До кожної дитини мають індивідуальний підхід. Адже почасти до них потрапляють малюки, які зовсім не адаптовані до соціуму, не мають навичок особистої гігієни тощо. І саме в цьому закладі їм забезпечують належний догляд і родинне тепло», — сказала пані Ганна.

До 2014 року центр соціально-психологічної реабілітації дітей отримував субвенції з державного бюджету, а 2015-го його фінансування мав забезпечувати районний бюджет. Зрештою грошей забракло, але завдяки волонтерам вихованцям центру завжди було ситно й тепло, вони мали все необхідне. Власними силами й своїм коштом ці добродії зробили ремонт кімнати розваг, впорядкували помешкання для найменшеньких, санвузол тощо. Але торік голова Великобурлуцької районної держадміністрації заявив, що подальшого фінансування центру з районного бюджету не буде. Тож гостро постало питання щодо переведення дітей в інші заклади. Але як саме?

Без фінансування непросто забезпечити дітям належні умови.Фото з соціальної мережі Фейсбук

У пошуках порятунку

Голова місцевої районної адміністрації Віктор Слиш пояснює, що закривати центр ніхто не планував. Але повідомити дирекцію про припинення фінансування закладу з районного бюджету він мусив, адже район надавав кошти не зовсім законно. Згідно з бюджетним кодексом вони можуть фінансувати лише заклади, в яких понад половина дітей з одного району області, а не з різних, як у Великобурлуцькому центрі. «Ми не відсторонювалися від цієї проблеми, доручили голові районної ради у подальшому працювати з обласною радою, — пояснив Віктор Слиш. — Однак 28 серпня ми отримали від неї відповідь: на їхню думку, брати центр у спільну власність громад недоцільно».

З тим, що позиція керівника району не могла бути іншою, погоджується й заступник голови Харківської облдержадміністрації Юлія Світлична. Адже він, як і решта його колег, був скутий межами головного кошторисного документа країни. «Згідно зі змінами до Бюджетного кодексу України, якщо менш ніж 70 дітей, які перебувають у закладі, припадає на територію певного міста чи району, то цей заклад мають фінансувати коштом відповідного бюджету, — пояснила Юлія Світлична. — У Великобурлуцькому центрі соціально-психологічної реабілітації дітей упродовж 2015 року перебували діти не лише з цього району, а й із Дворічанського, Вовчанського, Печенізького та Шевченківського. З-поміж них 53% вихованців були безпосередньо з Великобурлуцького краю, а 47% — з інших районів. Таке співвідношення дає підстави для фінансування закладу виключно коштом обласного бюджету».

Але погоджуючись з аргументами Віктора Слиша, вона аж ніяк не могла погодитися із закриттям центру, тож відгукнулася на відчайдушне прохання про допомогу, з яким до неї звернувся колектив центру соціально-психологічної реабілітації дітей та волонтери. Юлії Світличній вдалося переконати депутатів облради в необхідності збереження центру, адже, як звернулася до них заступник голови ХОДА, «іноді влаштування в цей заклад — це єдиний шанс для порятунку дітей, до того ж більшість вихованців упродовж року влаштовують до прийомних сімей». Отож на пленарному засіданні ІІІ сесії облради VII скликання ухвалили рішення про фінансування центру з обласного бюджету і вже наступна сесія затвердила остаточну передачу Великобурлуцького центру соціально-психологічної реабілітації дітей у власність області.

Депутати підтримали рішення подовжити контракт з нинішнім директором центру Наталією Посоховою, яка керує закладом із 2012 року.

«Переукладаємо контракт з нинішнім директором Наталією Посоховою. Цей керівник показав, наскільки ефективно може працювати заклад. Ми зможемо зберегти центр реабілітації дітей», — зазначила Юлія Світлична.