Державна реєстраційна служба України (Укрдержреєстр) нагадує, що 31 грудня 2013 року втрачає чинність національний класифікатор ДК 009:2005 «Класифікація економічних видів діяльності» (КВЕД-2005). Чинність його до зазначеного терміну було подовжено наказом Міністерства економічного розвитку і торгівлі від 07. 02. 2013 р. №113. 

Нині Укрдержреєстр закликає суб’єктів господарювання не зволікати і активніше звертатися до нього щодо переходу на новий національний класифікатор України ДК 009:2010 «Класифікація видів економічної діяльності» (КВЕД-2010). Тут зауважують, що такі зміни проводяться для гармонізації вітчизняної бази зі статистичною класифікацією видів економічної діяльності Європейського Союзу. Цю класифікацію використовують у статистичних дослідженнях, у системі оподаткування, страхування тощо, вона дає змогу конкретніше аналізувати економічну діяльність країни. Тож наші статистичні дані та дослідження розвитку економіки узгоджуватимуться з європейськими.

Не обтяжливо для підприємців

Важливо вчасно перейти на КВЕД-2010, адже коди видів діяльності зазначають суб’єкти у звітах, що їх подають до органів статистики, доходів і зборів, Пенсійного фонду тощо. 

Як зазначають в Укрдержреєстрі, порядок узгодження кодів видів діяльності юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців із КВЕД-2010 дуже простий.  Його умовно можна поділити на такі чотири етапи. Спочатку фізособа — підприємець чи юрособа (їхні представники) подають державному реєстраторові (далі — ДР) пакет документів. Потім ДР вносить відповідний запис щодо особи до Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб — підприємців. Тоді відомості з цього реєстру отримують органи доходів і зборів, Пенсійного фонду та статистики в порядку взаємодії суб’єктів інформаційного обміну. І наостанок — відображаються в реєстрах зазначених органів змінені коди щодо особи.

Отже, суб’єкти господарювання повинні лише надати необхідні документи, а всі наступні дії проведе ДР.

Часу обмаль

Фізособа — підприємець подає ДР реєстраційну картку Форма №11 (форми реєстраційних карток затверджені наказом Мін’юсту від 14. 10. 2011 р. №3178/5), що містить поле «зміна видів діяльності, що здійснює фізособа — підприємець», а також пред’являє паспорт. У представника має бути ще й довіреність. Зміна видів діяльності проводиться безплатно.

Для юридичної особи існує два варіанти. Перший — коли нема потреби вносити зміни до установчих документів юрособи. У такому разі представникові юрособи потрібно подати ДР реєстраційну картку Форма №4 та пред’явити паспорт і за потреби — довіреність. І зміна проводиться безплатно.

Другий — коли слід внести зміни до установчих документів (далі — УД) юрособи у зв’язку зі змінами видів економічної діяльності. У цьому разі представник юрособи подає ДР такі документи: реєстраційна картка Форма №3; рішення про внесення змін до УД; УД з відміткою про їх державну реєстрацію; два примірники змін до УД; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до УД (вартість — 51 гривня); довіреність (за необхідності), а також пред’являє паспорт.

Для правильного визначення своїх видів діяльності відповідно до КВЕД-2010 можна скористатися Сервісом для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2005 та КВЕД-2010, який розміщено на головній сторінці офіційного веб-сайту Державної служби статистики України (www.ukrstat.gov.ua) на банері «Сервіс для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2010».

В Укрдержреєстрі констатують, що, за даними Єдиного державного реєстру юросіб та фізосіб — підприємців, на кінець жовтня 2013 року лише 62% юросіб та 59% фізосіб — підприємців мають КВЕД-2010. Перейти на останній до кінця року повинні майже 1,4 мільйона суб’єктів господарювання. І застерігають, з огляду на це та на чисельність ДР, що здійснюють держреєстрацію юросіб та фізосіб — підприємців, масове проведення відповідних змін в Єдиному держреєстрі може спричинити в кінці цього року виникнення черг.