АГРО

Державна зернова корпорація України вперше на Міжнародній агропромисловій виставці-ярмарку, проте почувається впевнено

У ці дні у виставковому центрі на Броварському проспекті в столиці проходить ХХІІІ Міжнародна агропромислова виставка-ярмарок "Агро-2011" - один із найбільш представницьких заходів, де вітчизняні виробники аграрної продукції й техніки для сільгоспробіт мають можливість, так би мовити, і на людей подивитися, й себе показати. Серед її новачків - ДП "Державна продовольчо-зернова корпорація України", проте відразу видно, що це державне підприємство підійшло до участі в "Агро-2011" не формально: на демонстраційному стенді - зразки продукції усіх філій корпорації. Тут вам і борошно, й крупи, і мюслі, й хлібобулочні вироби, й навіть комбікорми, без яких не обходиться сучасне тваринництво. Якщо говорити про асортимент продукції "Державної продовольчо-зернової корпорації України", то він досить обширний. Приміром, тільки борошна підприємство випускає 7 різновидів, а ще ж 5 видів круп, комбікорми, причому як для великої рогатої худоби й свиней, так і для птиці, кролів і навіть риби.

Та на цьому продукція, представлена ДП, не обмежується - на його виставочному майданчику представлені й зразки техніки, що складає основу парку механіко-технологічної станції (МТС) - сервісної компанії, що працює в складі корпорації і створена для проведення повного комплексу масштабних польових робіт. Якщо врахувати, що наша країна - тільки через брак техніки й перевищення оптимальних термінів жнивування - щороку втрачає близько 6 млн тонн зерна, хід цілком правильний, бо саме діяльність МТС має розв'язати проблему з якістю і темпами збирання вітчизняного збіжжя.

До речі, заповнити дефіцит універсальної та спеціалізованої агротехніки, виставивши в поля понад 7 тис. одиниць новітніх зернозбиральних машин, планується вже до 2014 року. Це, за висновками експертів, дозволить утричі скоротити строки збирання врожаю і надасть державі економічний ефект, еквівалентний 12 млрд грн. Тож уже в поточному році МТС введе в роботу 500 одиниць техніки, для яких сформовані оптимальні маршрути для проведення збиральних робіт у південних, центральних та східних областях України. А реалізація цієї програми не тільки вирішить питання з втратами при збиранні врожаю і збільшить обсяг зібраного зерна, а й підвищить доходи наших аграріїв.

ДОВІДКА "УК"

ДП "Державна продовольчо-зернова корпорація України" входить до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України. До її складу входить 44 підприємства на правах відокремлених підрозділів - філій. Серед них 17 млинів, 1 круп'яний та 3 комбікормових заводи, а також 2 портові елеватори - Одеський і Миколаївський.

Сумарні потужності, з перевалки на експорт яких складають 2,38 млн тонн зернових вантажів на рік в абсолютному обчисленні або 11,9% усього обсягу пікових експортних відвантажень українського зерна (в 2008/09 маркетинговому році) і 19,8% середніх обсягів експортних поставок за останні 5 років. Ці два об'єкти є єдиними державними портовими елеваторами.

Філії ДП спроможні виробляти на рік 664,6 тис тонн борошна, 30,5 тис. тонн круп, 236 тис. тонн розсипних комбікормів, одночасно зберігати близько 4 мільйонів тонн зернових, що автоматично робить його найбільшим оператором із зберігання в країні.