Щодо права віруючих громадян здійснювати платежі без ідентифікаційного номера та залишення цього права у проекті Податкового кодексу України

Відповідно до Закону України "Про Державний реєстр фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів" для осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідомляють про це відповідні державні органи, зберігаються раніше встановлені форми обліку платників податків та інших обов'язкових платежів. У паспортах зазначених осіб робиться відмітка про наявність у них права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера.

З метою виконання положень Закону "Про Державний реєстр фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів" та врегулювання питання щодо внесення відмітки до паспорта громадянина України фізичній особі, яка за релігійними або іншими переконаннями відмовляється від ідентифікаційного номера, розроблено Порядок унесення відмітки до паспорта громадянина України щодо ідентифікаційного номера фізичної особи - платника податків та інших обов'язкових платежів, який затверджено спільним наказом Державної податкової адміністрації України і Міністерства внутрішніх справ від 19.10.2004 р. N 602/1226 та зареєстровано в Міністерстві юстиції України 20.10.2004 р. за N 1345/9944 із змінами (далі - Порядок N602).

Порядок N602 визначає процедуру внесення відмітки про наявність права здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного номера до паспорта фізичної особи, яка за релігійними або іншими переконаннями відмовляється від ідентифікаційного номера та офіційно повідомляє про це у формі відповідної заяви (форма NВ1, NВ2) орган державної податкової служби.

У проекті Податкового кодексу збережене право відмовитись від ідентифікаційного номера через релігійні або інші переконання. Зокрема, враховуючи інтереси віруючих та виходячи із положень статей 24, 35, 67 Конституції України та статті 4 Закону "Про свободу совісті та релігійні організації", а також те, що віруючі виступають проти присвоєння номерів людям і не виступають проти присвоєння номерів паспортам, посвідченням, заявам, свідоцтвам тощо, проблему відмов від ідентифікаційних номерів через релігійні переконання проектом Податкового кодексу України було запропоновано зняти шляхом повної відмови від використання ідентифікаційного номера фізичної особи для всіх фізичних осіб незалежно від релігійних переконань. Для обліку доходів, податків та податкового контролю пропонується використовувати реєстраційний номер облікової картки фізичної особи - платника податків. Тобто це номер, який присвоюється документу, що подається фізичною особою для реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів. Для громадян, які через свої релігійні або інші переконання відмовляються від прийняття податкового номера, була передбачена альтернативна форма обліку за серією та номером паспорта.

Управління реєстрації та обліку платників податків ДПА України