Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спільної прес-конференції з прем’єр-міністрами Російської Федерації Дмитром Медведєвим та Білорусі Михайлом М’ясниковичем, яка пройшла у Санкт-Петербурзі після завершення Ради глав урядів СНД.

«Ми зосереджені на вирішенні, перш за все, економічних проблем. Водночас планова підготовка до Вільнюського саміту відбувається абсолютно нормально. Верховна Рада працює над ухваленням відповідних документів», — зазначив Микола Азаров.

Він підкреслив, що уряд зараз зосереджений на підготовці проекту держбюджету-2014, додавши, що 27 листопада Кабінет Міністрів має намір його розглянути на своєму засіданні. При цьому Прем’єр заявив, що уряд розраховує завершити рік із зростанням ВВП. Микола Азаров зауважив, що через світову економічну кризу у більшості країн значно уповільнилися темпи економічного зростання. «Україну, на жаль, теж не оминула ця тенденція. За 10 місяців цього року ВВП становить 99,4%. І наше завдання — завершити рік із невеликим, але плюсом», — цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Плідні консультації керівництва України і Росії таки дали результати — Дмитро Медведєв  вже не такий категоричний в оцінці нашої майбутньої вільної торгівлі з ЄС. Фото Oлега МAРКЕВИЧA

Євроінтеграційної тематики не оминув і Прем’єр-міністр РФ. За словами Дмитра Медведєва, Росія може впровадити мита у торгівлі з Україною згідно з Додатком № 6 до Договору про зону вільної торгівлі СНД лише після проведення консультацій з питань впливу умов вільної торгівлі між Україною та ЄС на ринок Росії. При цьому він зауважив, що нині складно у повній мірі оцінити, як умови вільної торгівлі між Україною і ЄС, якщо вони почнуть діяти, можуть відбитися на ринку Росії і країн Митного союзу. «Ми проведемо спочатку консультації — так, як це встановлено Додатком № 6, а після цього, у разі відповідного факту масованої поставки товарів за певними цінами, або констатації загрози таких поставок, може бути ухвалене рішення. Але зараз цього немає на порядку денному. Ми не знаємо, що відбуватиметься, ми можемо лише будувати припущення», — цитує слова російського Прем’єра УНІАН.

Дмитро Медведєв також повідомив, що глави урядів країн-учасниць СНД домовилися продовжити переговори щодо Угоди про доступ до трубопровідного транспорту. Водночас він заявив, що Україна та Росія продовжать переговори щодо прокачування російськими трубопроводами газу, що закуповується в Туркменістані для України, попри певні складності та розбіжності сторін. У свою чергу Микола Азаров підкреслив, що під час головування у СНД у 2014 році Україна зосередиться на реалізації всіх положень договору про зону вільної торгівлі в СНД. Мова зокрема про укладання Угоди про вільний доступ до трубопровідного транспорту, про поетапне зниження та відміну експортних мит у торгівлі та врегулювання сфери експортної закупівлі. «Також необхідно зосередитися на підготовці Угоди про вільну торгівлю у сфері послуг. Це зробило б майданчик СНД унікальним з точки зору функціонування таких фундаментальних угод», — наголосив глава уряду України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»