Фермерському господарству «Таврія-Скіф», що в Запорізькій області, щойно виповнився 21 рік. Сімейний бізнес брати Олег та Сергій Калімани, тесть Сергія Василь Іванович та брат дружини Віталій Юрченки 1995 року починали з площі у 38 гектарів. Спочатку організували фермерські господарства на своїх паях, відтак об’єдналися під єдиним прапором «Таврія-Скіф». Нині господарство обробляє 7 тисяч гектарів землі, працюють 200 постійних трудівників і майже 400 сезонних. 500 гектарів землі засаджують овочами, 156 гектарів — сади, під теплицями закритого грунту — 2 гектари, є власний олійний цех, пекарня, млин, навіть будівельна бригада. «Таврія-Скіф» — бюджетоутворююче підприємство Михайлівського району, останні 15 років отримує стабільно високі врожаї, є лідером за врожайністю не лише в районі, а й у всій Запорізькій області.

— Наше господарство багатопрофільне, — каже керівник «Таврії-Скіф» Олег Каліман. — Поряд із зерновиробництвом, овочівництвом та садівництвом працюємо над переробкою (є сушарка, виготовляємо плодово-овочеву продукцію). Закладаємо на зберігання буряки, моркву, капусту, цибулю, перець, баклажани, помідори, тобто весь борщовий набір. Розширюємо обсяги зберігання овочів та фруктів. Завершуємо будівництво холодильника на 5 тисяч тонн (матимемо регульоване газове середовище для зберігання — нову сучасну споруду з усіма комунікаціями та власною інфраструктурою). Співпрацюємо з мережами супермаркетів. 

Брати Олег та Сергій Калімани поряд з новою технікою. Фото надане автором

Олег Анатолійович також розповів, що господарство створює умови для молодих спеціалістів (житло, гідна заробітна плата). Тільки фахівців-агрономів у них зараз дев’ять. Господарство розташоване в засушливій зоні ризикованого землеробства, а тому запорука отримання врожаю — застосування зрошувальної техніки. Поливають городину сучасні машини австрійського виробництва, на полях працюють переважно «Джон Діри». До речі, цього року разом з «Агротеком», дилером компанії «Джон Дір», господарство провело День сім’ї. Ця подія стала справжнім святом не лише для дорослих, а й для малечі, яка від душі накаталася на фірмовій міні-техніці цієї фірми.

«Таврія-Скіф» — соціально відповідальний бізнес. Фермери надають кошти на розвиток Роздольської територіальної громади та Михайлівського району загалом, допомагають своїм пайовикам (півтори тисячі сімей), місцевим школам, амбулаторії, дитсадкам. Цього року лише на будівництво спортивного комплексу витрачено чотири мільйони гривень. На ремонт місцевої школи (до речі, її директором свого часу був батько Олега та Сергія Анатолій Андрійович Каліман — справжній будівничий цього освітнього закладу) витратили 380 тисяч гривень.

Для розвитку фізичної культури і масового залучення дітей до занять спортом фермери збудували сучасний стадіон з необхідними приміщеннями, утримують три футбольні команди, які тренуються на цьому європейському полі. Клуб «Таврія-Скіф» — чемпіон Запорізької області з футболу, а нині — лідер першості України серед аматорських колективів. А ще фермери «Таврії-Скіф» — справжні патріоти. Вони постійно підтримують продуктами наших бійців — учасників АТО, нещодавно відремонтували вісім БТРів, два гусеничних трактори для транспортування гармат, 20 КамАЗів та КрАЗів. Щойно відправили на фронт черговий КамАЗ, на ремонт якого витратили 50 тисяч гривень. 

ПРЯМА МОВА 

Голова Михайлівської райдержадміністрації Олександр Стулень:

— Це господарство — одне з найпотужніших не лише в Запорізькій області, воно в десятці найкращих в Україні. Його керівники — патріоти України, допомагають нашим військовим, дітям, стареньким. А спорудження спорткомплексу в селі Високе сприяло спрямуванню бюджетних коштів на відновлення місцевого Будинку культури поряд із цим комплексом. Також у рамках програми «Шкільний автобус» Високівській сільраді нададуть додатковий автобус, який возитиме дітей з інших сіл району на тренування в цей спорткомплекс, який вже перетворили на «лялечку» фахівці фермерського господарства «Таврія-Скіф».