ПІСЛЯ ПІКЕТУ

Залізничникам обіцяють, що під час реформування галузі збережуть усі їхні соціальні гарантії

Минулого тижня працівники Укрзалізниці разом із профспілками пікетували Кабмін і вимагали соціальних гарантій: збереження кадрового потенціалу, підвищення зарплати, дотримання законодавства про працю в структурних підрозділах залізниць тощо — перелік вимог складався з 14 пунктів. А вже 18 січня, як повідомила прес-служба Мінінфраструктури, за результатами зустрічі міністра інфраструктури Володимира Козака, першого заступника гендиректора Укрзалізниці Сергія Болоболіна та голови профспілки залізничників і транспортних будівельників Вадима Ткачова між міністерством, Укрзалізницею та галузевою профспілкою досягнуто взаєморозуміння з майже 80% порушених питань.

— Решта питань, що перебувають у компетенції Державної адміністрації залізничного транспорту та Мінінфраструктури, будуть вирішені найближчим часом, — зазначив Володимир Козак.

А Вадим Ткачов зауважив, що за результатами таких переговорів ще до того, як деякі профспілки залізничників почали акції пікетування уряду, вже було досягнуто низки домовленостей між Укрзалізницею, Мінінфраструктури та профспілкою залізничників і транспортних будівельників щодо підвищення соціальних гарантій та захисту трудових прав залізничників. Зокрема щодо зростання зарплати, вдосконалення контрактної форми найму, наявності у проекті зведеного фінплану залізниць обсягів фінансування на соціальні питання. Також Державна адміністрація залізничного транспорту має посилити контроль за виконанням на залізницях та галузевих підприємствах колективних договорів. Крім того, для ефективнішого ведення соціального діалогу, контролю за виконанням Галузевої угоди та колдоговорів, як це ініціює профспілка, під час реформування галузі у структурі новостворюваного акціонерного товариства планується створити департамент соціального розвитку. Вадим Ткачов відзначив ефективність та конструктивність налагодженого діалогу між профспілкою, Мінінфраструктури та Укрзалізницею і зауважив, що під час переговорів особлива увага приділяється Галузевій угоді.

А 21 січня стало відомо, що в цьому році в Укрзалізниці планується створення спеціального управління з вирішення соціальних питань залізничників.

— Нам вдалося домовитися, що на всіх залізницях України введуть посади спеціальних юристів, котрі займатимуться виключно питаннями дотримання трудового законодавства. Нині цим займаються юридичні служби залізниць разом із питаннями укладення договорів, юридичного супроводження документів. Тепер же будуть люди, які контролюватимуть саме дотримання трудових прав працівників залізничної галузі, — зауважив Вадим Ткачов.

За словами ж першого заступника генерального директора Укрзалізниці Сергія Болоболіна, реформування залізничного транспорту України відбуватиметься зі збереженням усіх соціальних гарантій, які нині існують у галузі.

«Немає жодних підстав для розповсюдження провокаційних настроїв щодо збереження зайнятості працівників галузі», — цитує слова Сергія Болоболіна прес-служба Укрзалізниці.

Всі ці запевнення, безумовно, обнадійливі. Головне ж — щоб позитивні результати досягнутих домовленостей відчули рядові залізничники.