ОФІЦІЙНИЙ ВІЗИТ

Віктор Янукович переконаний, що завдання Києва та Нікосії — розвивати партнерство

Дводенний візит до Кіпру Президента Віктора Януковича розпочався із зустрічі у форматі віч-на-віч з Президентом цієї республіки Дімітрісом Хрістофіасом та українсько-кіпрських переговорів у розширеному складі. Глава Української держави заявив: «Україна готова до розвитку та поглиблення ефективного співробітництва з Республікою Кіпр у різних сферах — ми відкриваємо новий етап відносин та готові до їх всебічного поглиблення».

Перший офіційний візит глави Української держави до Кіпру відбувся на найвищому рівні. Фото Aндрiя МOСIЄНКA

Документи посилять діалог

Президент назвав справді знаковою подією візит Дімітріса Хрістофіаса в Україну в липні 2011 р. «Рішення, які ми з вами прийняли минулого разу, і є логічним продовженням угод, підписаних у цей день. Вони відкривають нову якість відносин у гуманітарному просторі, сфері бізнесу, за всіма напрямками економіки та на політичному рівні», — наголосив він.

У свою чергу Президент Кіпру висловив переконання, що для цього країни мають міцний фундамент. «Взаємини між Кіпром та Україною будуть розвиватися, — наголосив він. — Насамперед це відносини, які будуються на принципах рівності, взаємної поваги та поваги до суверенітету і незалежності двох країн».

У присутності глав держав було підписано низку українсько-кіпрських документів: конвенцію між урядами про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи та майно; міжурядові угоди про морське торговельне судноплавство, про повітряне сполучення, про співробітництво в галузі охорони здоров’я та медичної науки; меморандум про взаєморозуміння у галузі сільського господарства між Міністерством аграрної політики та продовольства України та Міністерством сільського господарства, природних ресурсів і навколишнього середовища Кіпру; угоду між Міністерством освіти і науки, молоді та спорту і Спортивною організацією Кіпру про співробітництво в галузі фізичної культури та спорту; меморандум про взаєморозуміння щодо інвестиційного співробітництва між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України і Кіпрським агентством зі сприяння інвестицій; меморандум про взаєморозуміння між Донецьким національним технічним університетом та Кіпрським інститутом.

Нам потрібні інвестиції

Вже спілкуючись з представниками ЗМІ, Віктор Янукович розповів, що під час переговорів сторони знайшли нові можливості для поглиблення двосторонньої співпраці та обговорили актуальні питання взаємодії на міжнародній арені.

А Президент Кіпру висловив задоволення інтенсифікацією розвитку співпраці між державами за останній період часу (йдеться про економічну взаємодію, співробітництво в інвестиційній сфері).

Продовжуючи тему, Президент України сказав: «Ми ставимо амбітне завдання — конвертувати високий рівень політичних контактів у конкретні спільні економічні проекти». Для цього глави держав доручили відповідним відомствам зосередити зусилля на започаткуванні роботи Українсько-кіпрської міжурядової комісії з питань економічного, наукового, технічного та промислового співробітництва.

Україна зацікавлена і в залученні кіпрських інвестицій у реалізацію Національних проектів. Президент мав на увазі розвиток транспортної та туристично-спортивної інфраструктури, будівництво промислових та житлово-комунальних об’єктів, впровадження проектів у сфері охорони навколишнього середовища та відновлювальних джерел енергії.

Також він наголосив, що міжурядова Конвенція про уникнення подвійного оподаткування та запобігання податковим ухиленням щодо податків на доходи замінить застарілу угоду між урядами Кіпру та колишнього СРСР про уникнення подвійного оподаткування від 1982 р. та сприятиме вдосконаленню договірно-правової бази торговельно-економічного й інвестиційного співробітництва. Її високо оцінив і Президент Кіпру, зазначивши, що цей документ працюватиме на посилення договірно-правової бази.

Започаткуємо міжурядову співпрацю

Окрему вдячність Віктор Янукович висловив цій середземноморській державі за готовність надавати підтримку Україні на шляху євроінтеграції. «Ми щиро вдячні кіпрській стороні, яка нині головує в Раді ЄС, особливо Дімітрісу Хрістофіасу, за готовність надавати активну підтримку на шляху зближення України з Євросоюзом, зокрема з метою прискорення підписання Угоди про асоціацію, а також лібералізації візового режиму», — заявив він.

Також обговорено перспективи взаємодії України та Кіпру на міжнародній арені, зокрема в контексті головування України в ОБСЄ у 2013 р., одним із пріоритетів якого є сприяння врегулюванню довготривалих конфліктів. «Україна виступає за досягнення взаємоприйнятного та справедливого рішення щодо «кіпрського питання» на основі принципів міжнародного права та відповідних резолюцій Ради Безпеки ООН», — передає слова Президента його прес-служба.

А вже під час зустрічі з головою Палати представників Республіки Кіпр Яннакісом Оміру Віктор Янукович говорив про співпрацю на міжурядовому рівні. Найближчим часом відбудеться й установче засідання Українсько-кіпрської комісії з питань економічного, наукового, технічного та промислового співробітництва, яка стане інструментом виконання домовленостей.

Він звернув увагу і на активізацію двосторонніх відносин країн, відзначивши важливість обміну візитами на найвищому рівні, та високо оцінив рішення уряду Кіпру про запровадження електронних віз для громадян України. «Фактично ми відкрили шлях нашим громадянам і нашому бізнесу для встановлення ділових відносин, розвитку туризму», — сказав глава держави.

У свою чергу Яннакіс Оміру зауважив, що нині українсько-кіпрські зв’язки перебувають на дуже високому рівні. Він мав на увазі дипломатичні, політичні, економічні відносини.

Водночас голова Палати представників Кіпру звернув увагу на тісні відносини між парламентами двох країн, високо оцінивши підписання меморандуму про взаєморозуміння та співробітництво. І окремо повідомив про намір відвідати Україну з візитом найближчим часом.

У рамках офіційного візиту Віктор Янукович також узяв участь у роботі представницького українсько-кіпрського бізнес-форуму та зустрівся з главою Кіпрської православної церкви архієпископом Хризостомом ІІ.

Відділ новин 
«Урядового кур’єра»