Ситуація навколо врожаю овочів загострюється. Одні експерти невпинно переконують, що дощова осінь спровокує різке підвищення вартості «борщового набору». Інші, навпаки, заспокоюють: мовляв, урожай хоч і не такий добрий, як торішній, але й не настільки поганий. А тезу «все згниє в землі й овочі будуть дефіцитом» вважають черговою лякалкою. Що насправді відбувається на плодоовочевому ринку, з’ясовував «Урядовий кур’єр».

Аномально дощовий вересень вніс неприємні корективи в життя як фермерських господарств, так і селян. Адже ті, хто не встиг зібрати врожай картоплі наприкінці сухого серпня, тепер змушені буквально добувати бульбу з вологої землі. До того ж те, що картопля викопується разом із болотом, негативно впливає на її здатність до тривалого зберігання.

Так, за інформацією аналітиків «АПК-Інформ: овочі і фрукти», українські фермери застерігають про небезпеку дефіциту картоплі в новому сезоні. Тривалі дощі, які йдуть майже на всій території країни, не дають змоги фермерським і домашнім господарствам завершити збирання картоплі, що вже зараз створює певну напругу на ринку і сприяє збільшенню цін на продукцію.

— Окрім того, що зараз неможливо викопати картоплю, вона ще й вражена фітофторозом. А це негативно впливає на можливість її тривалого зберігання, — зазначає віце-президент Української асоціації виробників картоплі Сергій Рибалко. — Нині в Україні зібрано картоплю менш як із половини площ, а це свідчить, що ситуація скрутна, і буде лише гірше. Схожа ситуація у Росії, Польщі, Голландії.

Ще одна проблема, на думку експертів, та, що картопля цього врожаю дрібна, а український споживач віддає перевагу великій. Ситуація залишатиметься такою, доки в Україні не стабілізується погода. Лише із припиненням дощів фермери та приватні господарі зможуть вийти в поле чи на городи і зібрати залишки врожаю.

Проте не всі експерти вважають ситуацію аж такою загрозливою.

— Картоплю у нас викопали і заклали на зберігання. Урожай трохи нижчий за торішній, тому вона може подорожчати, але не катастрофічно. Підвищення цін відбуватиметься поступово: із зменшенням запасів картопля зростатиме в ціні, але така ситуація спостерігається щороку, — переконує аналітик компанії «Украгроконсалтинг» Ольга Мозгова. — Капусту ще не зібрали, тому вона може подорожчати, але коли почнеться масове збирання, тоді овоч знову подешевшає. Загалом сьогодні збирання врожаю ускладнюють природні умови. А оскільки земля сира, урожай, який викопають, буде трохи іншої, ніж хотілось би, якості, а це може негативно позначитися на зберіганні.

Щодо вартості капусти, то тут серйозних коливань немає. Нині ще не можуть зібрати буряк, моркву. Проте врожай цих овочів нормальний. У цій ситуації все залежить від погоди, а саме: чи не вдарять морози, які можуть знищити врожай.

Нині спостерігається певний дефіцит овочів на ринку. Причина його — те, що немає «свіжого підвозу» товару, тому ціна, звісно, трохи піднялась. Але в подальшому немає передумов до збільшення цін.

Думки селян розділилися так само, як і експертів. Ті, хто викопав картоплю, не бачать нічого страшного в дощах. Інші ж навпаки: не знають, як жити далі, адже копати бульбу в такому болоті неможливо.

— Узимку із зменшенням запасів ціни на овочі поступово зростатимуть: на 3–5–10%. Проте назвати ситуацію, яка склалася, катастрофічною не можна, оскільки триває спекулятивне підняття цін, — упевнена Ольга Мозгова. — Тож споживачам не варто бігти на базар і робити запаси на зиму. Адже щойно припиняться дощі й урожай підвезуть на базари, ціни поповзуть униз.

Ті, хто зібрав урожай, сьогодні вже підраховують прибутки. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Киянам смакують помідори

А ВИ ДУМАЛИ! Аналіз імпорту овочів, які протягом року завозили київські підприємства, свідчить, що найбільший попит в українців мають помідори. За статистикою Київської міжрегіональної митниці Міндоходів, через столичну митницю завезено майже 4,5 мільйона кілограмів томатів на загальну суму понад 59 мільйонів гривень. Основною країною-імпортером цих овочів стала Туреччина (3,7 мільйона гривень), залишивши позаду Нідерланди (261 тисяча гривень) та Францію (249 тисяч гривень).

А ось імпортної капусти кияни спожили втричі менше — 1,4 мільйона кілограмів. Найбільше цього овочу до нас експортували з Македонії — 1,2 мільйона кілограмів.

Третє місце за об’ємом імпорту серед овочів посідає цибуля. Її імпортовано в Україну 758 тисяч кілограмів на  загальну суму понад 4,5 мільйона гривень. Країнами-імпортерами були Нідерланди, Китай, Єгипет, Іран, Італія та Польща.

Найулюбленіший овоч багатьох українців — картопля. Хоч і в невеликій кількості, але її теж завозили. За січень—серпень 2013 року імпортовано 631,8 тисячі кілограмів картоплі  на загальну суму майже  5 мільйонів гривень. Зокрема з Нідерландів — 374 тисячі кілограмів.

Загалом в Україну з початку року завезено понад 11,5 мільйона кілограмів різноманітних овочів на загальну суму приблизно 135,5 мільйона гривень. При цьому підприємства-імпортери сплатили до Державного бюджету понад 45 мільйонів гривень митних податків та зборів.

Не треба створювати ажіотажу!

ЗАСІДАННЯ УРЯДУ. На засіданні уряду, яке відбулося 26 вересня, Прем’єр-міністр Микола Азаров зазначив, що за перші дві декади на значній території України випало 1,5–4 місячні норми опадів. За його словами, через таку погоду сільгоспвиробники змушені внести корективи у строки збирання кукурудзи, соняшнику, сої й пізніх круп’яних культур та овочів. Погода не вперше випробовує нас на міцність, але Прем’єр упевнений, що необхідні роботи буде виконано в повному обсязі та якісно, повідомляє Урядовий портал.

Ще про одне. Прем’єр-міністр зауважив, що останніми днями деякі засоби масової інформації поширюють думку про недостатні обсяги вирощування в Україні овочів та картоплі й відповідно про їх різке подорожчання. Безумовно, дощова погода ускладнює збирання врожаю у вересні. Проте Микола Азаров нагадав тим, хто навмисно створює ажіотаж, що на 1 вересня, на початок «дощового періоду», картоплю було зібрано на 70% площ, що на 11 тисяч гектарів більше, ніж на аналогічну дату торік. Урожай уже становить близько 15 мільйонів тонн, або на 574 тисячі тонн більше, ніж торік.

Зараз картоплі вже зібрано майже 20 мільйонів тонн, а валовий збір прогнозується в обсязі 22 мільйонів, що майже на рівні минулого року. Попри те, що на споживання населенням потрібно на рік 6,3–6,5 мільйона, на насіння — майже 6 мільйонів тонн. Тобто ми маємо приблизно два річні запаси картоплі.

Отже, цьогорічний урожай повністю дає змогу забезпечити потребу населення та рентабельність виробництва, не допустити підвищення цін на споживчому ринку. 

Ми можемо запевнити наших людей, зауважив Прем’єр-міністр, що картоплі  у країні більш ніж достатньо. Не треба піддаватися штучному ажіотажу і закуповувати її на зиму за завищеними цінами. Це завдасть лише втрат. Також він доручив перевірити факти подорожчання. Виявилося, що справді є випадки підвищення цін на продукцію, яку переважно реалізують дрібні посередники і товаровиробники.

Наприклад, минулого тижня ціна на картоплю в Києві становила 4,2–5,3 гривні за кілограм, а вже після повідомлень у засобах масової інформації про припущення щодо неврожаю ціна на окремих ринках підвищилася до 6–8 гривень. Такі випадки за останній тиждень також виявлено і в Житомирській, Львівській та Кіровоградській областях.

Це, звернув увагу Микола Азаров, свідчить про те, що місцеві органи виконавчої влади незадовільно виконують функцію контролю за формуванням цін на овочі. Він зауважив, що потрібно налагодити абсолютно надійне, безперебійне постачання овочів до великих індустріальних міст, використовувати різні механізми постачання: на підприємства, наприклад, реалізацію на ярмарках тощо.

Ці питання, підкреслив глава уряду, треба негайно вирішувати, передусім через проведення продовольчих ярмаркових заходів у регіонах. Необхідно, по-перше, збільшити їх кількість, а по-друге, забезпечити доступ до них безпосередніх виробників продовольчої продукції — особистих та фермерських господарств, сільськогосподарських і переробних підприємств. Виїзні продовольчі ярмарки — це надійний інструмент державної допомоги людям. І місцеві органи влади мають використовувати його повністю.

На оптових ринках дешевше

ТИМ ЧАСОМ.«Ситуація, що простежується з ціною на плодово-овочеву продукцію, спричинена діями спекулянтів. І поки аграрії намагаються зібрати врожай картоплі, незважаючи на складні погодні умови, спекулянти цим успішно користуються, штучно завищуючи ціну. Тому, щоб не переплатити за овочі, яких у цьому році зберуть удосталь, необхідно скуповуватися на оптових ринках сільгосппродукції». Про це сказав міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

У цьому році аграрії зберуть майже 9,5 мільйона тонн овочів та 23 мільйони тонн картоплі. Це дуже значні обсяги. А українці щорічно споживають лише 6 мільйонів тонн картоплі, тому побоювань, що її не вистачить для внутрішніх потреб, не може бути. Щодо цін, то вони мають ще впасти за кілька тижнів. Ту саму ситуацію зі штучним підвищенням ціни, яку спостерігаємо нині, можна назвати лише діями спекулянтів, наголосив міністр.

Найнижчі ціни нині — на оптових ринках сільгосппродукції. Так, на київському ринку «Столичний» «борщовий набір» можна придбати за 16,9 гривні, що на 45% дешевше, ніж у супермаркетах. На львівському «Шуварі» овочі для борщу можна придбати за такою самою ціною, як на «Столичному». Проте порівняно з місцевими магазинами це дешевше на 12%. На донецькому «Господарі» продають «борщовий набір» по 20,4 гривні, що на 15% дешевше, ніж у супермаркетах. Нижчі вони і на відкритому минулого тижня оптовому ринку «Азовський» у Маріуполі.