АПК

Завдяки штучному зрошенню сумське підприємство зможе збільшити  виробництво екологічно чистої городини у півтора раза

Відвідавши зрошувані овочеві плантації ТОВ «Агробізнес ТСК», яке орендує понад 5000 гектарів сільгоспугідь у Недригайлівському районі на Сумщині, мимоволі згадалося твердження, що все пізнається в порівнянні. За радянських часів вершиною поливального мистецтва вважалися дощувальні установки «Волжанка», «Дніпро», а «Фрегат» мали одиниці колгоспів — здебільшого мільйонери. Звісно, там гарантовано одержували високі врожаї овочів, а в деяких господарствах — картоплі, багаторічних трав. Тоді про воду якось не задумувалися — прокладали труби від ставків до ланів, встановлювали потужні насоси і…

Тож було чому дивуватися, коли кілька днів тому побував у товаристві і побачив, як через увесь величезний лан зависла велетенська веселка. Незважаючи на палюче пекло, що частувало безжальним сонячним промінням, тут відчувалася прохолода, затишок. Ще б пак! Два потужних дощувальних агрегати американського виробництва завдовжки відповідно 400 і 550 м щедро напували масиви городини, а окрім неї ще й 200-гектарне поле сої.

Ось такий «дощ» допомагає отримати хороший урожай овочів. Фото прес-служби Сумської ОДА  

Запорука  реальних прибутків 

Років із десять тому про сільськогосподарське товариство під такою назвою ніхто не міг і подумати. А сьогодні підприємство одне з економічних лідерів Сумщини. І завдяки головним чином його засновнику Геннадію Свірському, який не убоявся орендувати земельні паї селян — занедбані, часто-густо порослі бур’янами. Разом з помічниками-однодумцями, механізаторами взялися за повернення родючої сили кожного гектара, зробивши ставку не на соняшник чи кукурудзу, як це зараз полюбляють чимало компаній, а на зернові культури й овочі.

Щодо останніх багато хто відмовляв: який там прибуток від морквини чи столового буряка? Але Геннадій Анатолійович міркував по-іншому, бо детально ознайомився зі світовим досвідом. Адже сьогодні на Сумщині майже немає господарств, які б пропонували екологічно чисту овочеву продукцію за помірними цінами. Тож і відвели під капусту — 10, моркву — 15, столові буряки — 5 і картоплю — 40 гектарів.

Особливі надії тут покладають на бульбу. Торік з кожного гектара її зібрали по 360 ц — це без застосування зрошення. А минулої зими придбали у США два зрошувальні агрегати. Хоч і поморочилися у морози і загалом уклали у зрошувальну систему понад 25 млн грн, та у рекордні терміни проклали більше 11 км труб. Сьогодні, зваживши всі «за» і «проти», перерахували кошти ще на два дощувальних агрегати.

Овочі  рядочками…

Керівник товариства Михайло Ткаленко пропонує оглянути рівненькі, немов струни, ряди картоплі. Чисті і доглянуті гребені аж тягнуться вгору густим і тугим бадиллям. Як пояснив головний агроном товариства Віктор Скляров, усього тут 17 сортів бульби різної селекції. Ось «Бернадетта», «Сатіна», «Ендебор», «Патрісія», «Наташа». А далі «Тамос», який торік віддячив майже 400-центнерним урожаєм.

Викопуємо один кущ, аби упевнитися, що дощі роблять свою корисну справу. Нараховуємо 12 бульб. Восени кожна з них важитиме не менше 75—80 г. Не важко підрахувати, що врожай з одного гектара становитиме до 600 ц.

Такі самі економічні види і на капусту, моркву, столові буряки. Немає сумніву, що городина знайде своїх покупців.

Аби зібрані овочі не втрачали товарний вигляд і вітамінні якості, у товаристві спорудили два сховища на 3 і 10 тис. тонн. Одне — переобладнане, інше відповідає всім європейським і світовим стандартам. Тут автоматизована система підтримки температури і вологості повітря, добротні контейнери… Словом, замкнутий цикл виробництва, про який часто говоримо, але не завжди маємо про нього уявлення.

Селяни  не ображені

Зараз у Недригайлівському районі рідко який захід обходиться без матеріальної участі товариства. То свято Купала, то місцевих футболістів треба підтримати, то школу з дитячим садком… Загалом торік «Агробізнес ТСК» уклав соціальних угод на понад 560 тис. грн. Завдяки цьому на територіях сільських рад, де підрозділ орендує землю, вдалося істотно поліпшити стан доріг, приміщень шкіл, ФАПів, будинків культури.

Не ображені і селяни, які або працюють, або здають в оренду земельні паї. Торік середньомісячна зарплата одного працівника становила майже 2 тис. грн, створено 60 нових робочих місць (на осінь, коли дозріє городина, їхня кількість зросте щонайменше вдвічі). За кожен пай товариство розраховується вчасно і в повних обсягах — грошима або сільгосппродукцією (зерном, медом тощо).

Як вважає заступник голови Сумської облдержадміністрації Сергій Слизький, недригайлівське товариство слугує вдалим прикладом успішного поєднання ефективного виробництва і соціальної відповідальності. За такими підрозділами майбутнє не тільки агросектору, а й сільських населених пунктів краю.