МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД

Як працюєш, так і маєш

Українська делегація повернулася з Болгарії, де вона вивчала досвід цієї країни з пенсійних питань, трудових відносин та надання соціальних послуг. За словами директора департаменту пенсійного забезпечення Мінсоцполітики Миколи Шамбіра, українських фахівців особливо зацікавив досвід з питань врегулювання виплати пільгових пенсій (йдеться про пільгові пенсії щодо зайнятості в шкідливих умовах праці), який потребує вивчення й переосмислення та можливого врахування при вдосконаленні вітчизняного законодавства.

Було вивчено також досвід роботи накопичувальної системи, зокрема її другого рівня, який діє з 2000 року й охоплює нині майже 3 млн учасників програми. Щодо пенсійного віку, то у Болгарії з 2000 року розпочато його підвищення. Зараз він для чоловіків і жінок становить 63 та 60 років відповідно при наявності страхового стажу відповідно 37 та 34 роки. З 2020 року планується поступове (на 6 місяців щороку) підвищення пенсійного віку для чоловіків і жінок до 65 та 63 років відповідно, а для осіб, які не матимуть необхідного страхового стажу, - до 67 років.

Мінімальна пенсія болгар - 136, середня - 263, а максимальна - 700 левів. Мінімальний розмір соціальної пенсії (за відсутності страхового стажу) - 100 левів (1 лев становить приблизно 5 грн). У Болгарії здійснено широкий комплекс заходів щодо легалізації зарплати, в чому зацікавлені й самі працівники, адже від цього залежатиме і розмір їхньої пенсії. Зокрема, запроваджена система мінімального забезпеченого доходу, при якому страхові внески утримуються з розміру, встановленого для кожного виду діяльності (до 70 категорій), що забезпечує відповідну диференціацію заробітної плати. Показники мінімального забезпеченого доходу встановлюються щорічно через переговори між профспілками та роботодавцями під контролем держави.

Велику роль у питанні легалізації трудових відносин відіграє реєстрація трудових договорів, при якій роботодавець зобов'язаний зареєструвати трудовий договір упродовж 3-х днів, а стати до роботи працівник може лише при отриманні підтвердження у реєстрації трудового договору.

КОМПЕТЕНТНО

«Кожна держава призначає й виплачує пенсію за страховий стаж»

Зінаїда СИРОТА,
заступник начальника управління міжнародного співробітництва Пенсійного фонду України:

- Пенсійне забезпечення громадян України й Болгарії врегульовано Договором між Україною та Республікою Болгарія про соціальне забезпечення, який підписано 4 вересня 2001 року в Софії. Договір набув чинності з 1 квітня 2003 року і поширюється на громадян обох Договірних сторін.

Базується він на пропорційному принципі, за яким право на пенсію визначається, виходячи із сумарного страхового стажу, набутого на території обох сторін. При цьому кожна держава призначає та виплачує пенсію за страховий стаж, набутий на своїй території, відповідно до свого законодавства.

Так, громадянам Болгарії, які працювали або вчилися в Україні, за цей період страхового стажу органами Пенсійного фонду України призначається частина пенсії, переказ якої здійснюється до Болгарії, за їх місцем проживання. В свою чергу, болгарська сторона за своїм законодавством призначає та виплачує пенсію громадянам України, які набули страховий стаж на території Болгарії.

Для можливості визначення права на пенсію особам, які мають страховий стаж і в Україні, і в Болгарії, сторони обмінюються формулярами зв'язку про підтвердження страхового стажу, набутого на своїй території.

Положеннями Договору також урегульовано питання виплати пенсій людям, які переїжджають на постійне місце проживання з однієї держави до іншої. У випадку переїзду пенсіонера з території однієї Договірної сторони на проживання на територію другої Договірної сторони одержувану ним пенсію продовжує виплачувати Договірна сторона попереднього місця проживання. Тому пенсіонерам, які переїжджають з України на постійне місце проживання до Болгарії, пенсію продовжує переказувати українська сторона.

Для реалізації положень Договору з питань пенсійного забезпечення Пенсійний фонд України співпрацює з Національним інститутом соціального страхування Республіки Болгарія (Софія).