Справжнім подарунком до 20-річчя національної атомної енергогенеруючої компанії «Енергоатом» стало розпорядження Кабінету Міністрів щодо зміни цільового призначення розташованих у Чорнобильській зоні земельних ділянок, ухвалене 5 жовтня (№721) на засіданні уряду. Цей документ дозволяє «Енергоатому» розпочати фактичне будівництво централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Проект ЦСВЯП, реалізація якого має остаточно знищити залежність України від РФ із вивезення ядерного палива, «Енергоатом» розпочав ще у 2005 році, підписавши контракт із відомою американською компанією HoltecInternational. Але через потужний спротив п’ятої колони на різних ланках вертикалі влади реалізація проекту гальмувалася аж до сьогодні.

Прихильники цього проекту стверджують, що спекуляції навколо екологічної, технологічної та економічної недоцільності будівництва сховища інспіровані саме із Кремля. Адже в Україні з 2001 року чудово працює аналогічне сховище на Запорізькій АЕС. Воно забезпечує потреби у вивезенні відпрацьованого ядерного палива для 6 з 15 атомних енергоблоків, які працюють, а також за час своєї роботи зекономило для Української держави понад 6 мільярдів гривень. Щодо зиску, який отримує Україна завдяки збереженню в себе цінних ядерних матеріалів (з кожної паливної збірки використовують лише 4—6% цінної сировини для вироблення електроенергії, інші 94% можна повторно використати), то його взагалі важко оцінити у грошовому еквіваленті. Технології не стоять на місці, тож за світовими прогнозами, років за 20—30 розпочнеться промислове використання відпрацьованого ядерного палива. Централізоване ж сховище розраховано на зберігання відпрацьованих збірок протягом 100 років.

Реалізація ЦСВЯП також розширює горизонти для співпраці «Енергоатома» з іншим західним партнером — компанією Westinghouse, яка є постачальником ядерного палива для українських АЕС. Адже один з аргументів російських «аналітиків» про неможливість використання американського свіжого палива — те що, його, мовляв, ніде буде зберігати після використання. Адже Росія відпрацьовані американські збірки не прийме, а до США везти дорого і нереально.

Саме тому будівництво ЦСВЯП вкрай важливе не тільки в питанні відпрацьованого, а  й для диверсифікації поставок свіжого ядерного палива.

Генерацію нарощуватимуть

Реалізацією проекту диверсифікації поставок ядерного палива співпраця НАЕК «Енергоатома» з Westinghouse не обмежується. Кілька тижнів тому компанії провели переговори, де було досягнуто домовленості про спільну роботу в напрямі підвищення ефективності АЕС України. Це дасть можливість підвищити виробництво атомної електроенергії та рентабельність АЕС.

У необхідності під вищення ефективності атомної енергетики та збільшенні її частки в енергоринку України також упевнений і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик. Він вважає, що економічно виправдане збільшення частки атомної генерації в енергоринку до 60%, тоді як у 2013 році через лобізм інтересів теплової  генерації частка АЕС становила лише 44%.

«Усі інвестиційні проекти «Енергоатома», спрямовані на підвищення стабільності вітчизняної енергосистеми та збереження генеруючих потужностей АЕС, заслуговують на всебічну підтримку держави та стабільне фінансування, забезпечене своєчасним надходженням коштів за вироблену АЕС електроенергію», — зазначив міністр у зверненні до атомників з нагоди 20-річчя НАЕК «Енергоатом».

Особливо важливі такі напрями роботи в часи відкритої агресії РФ, коли території, з яких постачали основну частину вугілля для українських теплових електростанцій, стали не підконтрольними Україні. Ще у 2014 році, коли у ТЕС почалися проблеми через дефіцит палива, атомники змогли збільшити свою частку в генерації електроенергії з 44 до 55%.

Ще одне істотне напрацювання атомників — продовження ресурсу енергоблоків. До 20-річчя своєї компанії «Енергоатом» продовжив ресурс половини енергоблоків, де  термін експлуатації спливає до 2020 р. Наприкінці вересня — на початку жовтня «Енергоатом» підключив до мережі відразу два енергоблоки Запорізької АЕС, де було проведено значні дослідницькі та ремонтні роботи. Так зекономлено значні кошти: вартість продовження ресурсу одного блоку на 10 років становить приблизно 300 мільйонів доларів США, а будівництво нового з проектним строком експлуатації 60 років — понад 7 мільярдів євро.

Від послуг агресивного сусіда вдалося відмовитися

До речі, незважаючи на те, що в експлуатації нині перебувають енергоблоки так званого радянського дизайну, всі заходи з продовження ресурсу першого та другого енергоблоків ЗАЕС  було виконано без жодних послуг східного сусіда. Реалізовуючи з 2008 року програму імпортозаміщення, «Енергоатому» вдалося замістити російську продукцію та послуги за допомогою таких провідних українських підприємств, як «Турбоатом», «Радій», «Імпульс» та інших. Єдиною позицією, що її «Енергоатом» імпортував з РФ, залишилися запчастини для ремонту обладнання, ще за радянських часів виготовленого в РФ, заміна якого не доцільна.

«Ще у 2014 році, коли виникло питання імпортозаміщення, обсяги, які ми закуповували в Росії, у грошовому еквіваленті були незначними. А за цей час ми майже припинили поставки з Росії. Послуг від Російської Федерації взагалі не отримуємо. Залишилося тільки постачання ядерного палива, щоб зберегти наявність двох постачальників, і вимушене тимчасове постачання запасних частин для дизель-генераторів», — сказав президент НАЕК «Енергоатом» Юрій Недашковський, відповідаючи на запитання громадськості під час колегії Держатомрегулювання.

Президент зазначив, що відмова від участі Росії під час продовження терміну експлуатації цих блоків була особливо важливою ще й тому, що енергоблок №1 ЗАЕС — перший серійний мільйонник типу ВВЕР серед побудованих в Україні. Енергоблоки ВВЕР-1000 ЮУАЕС, на яких терміни експлуатації було подовжено раніше, належали до малосерійних. Тому роботи на першому блоці Запорізької АЕС були надзвичайно важливими з погляду набуття досвіду із продовження експлуатації саме серійних енергоблоків, до яких належали всі блоки українських АЕС типу ВВЕР-1000, крім першого та другого ЮУАЕС.

На сьогодні ні в кого з українських політиків та державних діячів не виникає й тіні сумніву щодо доцільності розвитку атомної енергетики. «Завдяки НАЕК «Енергоатом» ми пишаємося українською ядерною енергетикою, яка є однією з передових у світі за рівнем технічного оснащення, колосальним досвідом експлуатації атомних електростанцій, високою кваліфікацією персоналу. Впевнений, що за умов подальшої безперешкодної діяльності НАЕК «Енергоатом» та вітчизняних АЕС Україна матиме великі шанси розв’язати проблеми енергодефіциту через базову атомну складову», — зазначив перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Домбровський у привітанні колективу НАЕК «Енергоатом» до 20-річчя компанії.

ПРЯМА МОВА

Володимир Горбулін,
Директор Національного інституту стратегічних досліджень, 
академік Національної академії наук України:

— Особливу повагу викликають досягнення НАЕК «Енергоатом» на вкрай важкому шляху подолання залежності від російських постачальників. У співпраці з компанією Westinghouse «Енергоатому» вдалося започаткувати процес диверсифікації постачання ядерного палива, колектив упевнено просуває проект будівництва централізованого сховища для відпрацьованого ядерного палива.

Володимир НИКОНЕНКО
для «Урядового кур’єра»