Столичні авіабудівники вкотре збираються презентувати свою продукцію потенційним споживачам у світі. Напередодні участі державного підприємства «Антонов» у Всесвітній авіаційній виставці «Ле-Бурже» виробничі потужності відвідав Президент Петро Порошенко.

Просто сказати, що авіабудування визнано нині стратегічним сектором і для безпеки, і для економіки держави, означає не сказати нічого. Країна пишається таким підприємством, що й відзначив глава держави під час спілкування із провідними його спеціалістами.

На глибоке переконання Петра Порошенка, об’єднання ДП «Антонов» з державним концерном «Укроборонпром» надасть нового поштовху розвитку вітчизняного авіабудування. «Лише кілька країн володіють таким потенціалом і такими технологіями, які сьогодні в Україні уособлює «Антонов». Дуже сподіваюся, що останнє рішення уряду, коли об’єднуються літакобудівний потенціал «Антонова» з можливостями «Укроборонпрому», дасть синергію», — наголосив Президент.

Збільшення виробництва літаків «антоновцям» до снаги. Фото з сайту dyvys.in

Завдання поставлено чітко: поєднати досвід конструкторського генія, фантастичних традицій машинобудування із сучасними традиціями менеджменту. В контексті інтеграції до «Укроборонпрому» ДП «Антонов» буде відновлено державне замовлення. «Це не лише можливе, а пріоритетне завдання керівництва як підприємства, так і «Укроборонпрому». Хотів би бачити в державному оборонному замовленні на 2016 рік продукцію «Антонова», — заявив Президент, зазначивши, що пріоритетними мають стати виконання замовлень зі створення нових перспективних транспортних і спеціалізованих літаків, безпілотних літальних апаратів.

Глава держави звернув увагу на можливість розвитку співпраці підприємства з іноземними партнерами, країнами-членами НАТО. «Нам є що запропонувати світові», — цитує слова Президента його прес-служба. А в сучасних реаліях вкрай важливе прискорення програми імпортозаміщення комплектуючих виробів на літаках «Антонов» та нарощення темпів серійного виробництва літаків. Уряд має забезпечити відповідні умови для успішного функціонування підприємства та виконання цих завдань, як висловився глава держави, «дати йому змогу працювати на повну потужність».

«Коли проти України триває неоголошена, підступна та жорстока війна, жодна кооперація та спільне виробництво авіакосмічної та оборонної продукції з Росією стали неможливими в принципі», — однозначно наголосив Петро Порошенко.

Переорієнтація на нові ринки збуту та нових партнерів сприятиме розвитку лідера авіабудування країни. «Вірю, що це лише початок відродження слави вашого підприємства, яке ми підтримаємо настільки, наскільки зможемо підтримати в умовах війни», — пообіцяв Президент. І запевнив, що надаватиме підтримку розвитку підприємства та просуванню його продукції у світі.

«Приємно було, що визначальну роль в укладенні контракту із Саудівською Аравією відіграло те, що Президент України також літає на літаку «Антонова». Якщо вже на такому літає Президент, то його варто купувати», — сказав глава держави.

Президент ознайомився з роботою авіазаводу. У цеху №10 Петро Порошенко оглянув зразки продукції підприємства, а саме: літаки Ан-158, Ан-70 та Ан-26. Глава держави випробував у роботі тренажер літака Ан-148 у залі випробувально-пілотажних стендів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»