ПРАВОПОРЯДОК

Наркоторговці активно торують шляхи, аби проникнути в середовище платоспроможних громадян

— Слідчі прокуратури Луганської області підготували для передачі до суду матеріали стосовно двох організованих угруповань, учасники яких упродовж жовтня—листопада 2012 року займалися систематичним незаконним виготовленням, зберіганням, перевезенням та збутом особливо небезпечного наркотичного засобу — ацетильованого опію, — повідомив прокурор області Анатолій Мельник. — Групи відзначаються стійкістю, чітким розподілом функцій і високоорганізованою конспірацією. Останнє, як правило, і визначає основну складність розкриття подібних злочинів.

Справді, організатор групи наркоторговців зі Свердловська, аби убезпечити свій незаконний бізнес від уваги правоохоронців, як елемент конспірації використовував банківські картки. Бос місцевої «мафії» вимагав від наркозалежних покупців задля отримання «дози» перерахувати половину грошей через термінал банкомату на картки, оформлені на підставних осіб. Іншу половину суми приймав «натурою». Тепер, коли члени злочинного угруповання після затримання «на гарячому» обрали за лінію свого захисту заперечення провини, саме ця продумана підготовка до процесу торгівлі служить одним із непрямих доказів змови з метою наживи.

Викрити ж їх ∂ешефт вдалося завдяки оперативній інформації та використанню оперативно-технічних засобів. До речі, організатору ледь виповнився 21 рік, решта — не набагато старші. Однак діяли з розмахом, бо правоохоронці помітили, що раптом почастішали випадки затримання наркозалежних з «дозою». До того ж, поширювалися наркотики не рослинного походження, а створені на основі хімічних сполук. Згодом слідчі виявили, що наркоторговці не мали ніякої професійної хімічної освіти. Просто до них затесався один із досвідом життя за ∂ратами, який знав, як і з чого готувати ацетильований опій. Жадоба до грошей і знання того, що серед шахтарів чимало тих, хто не гребує наркотиками, стало вирішальним для початку наркобізнесу. Тим паче, що зарплати гірників дають змогу платити за «кайф».

Для фіксації незаконної діяльності в рамках досудового слідства було здійснено кілька оперативних закупівель. Якщо врахувати обсяг отрути, вилученої в членів «свердловської» групи, він становив, за висновками експерта, в перерахунку на суху речовину 11,5 грама (в грошовому еквіваленті близько 18 тисяч гривень). Це незаконний обіг наркотичних речовин в особливо великих розмірах, передбачений статтею 307 частини 3 КК України.

Багатий «урожай» наркотиків зібрали правоохоронці. Фото з сайту news.pn

За ознаками вчинення подібного злочину прокуратура області підтримує обвинувачення і щодо організованої групи, що діяла синхронно в Луганську. Її очолювала 52-річна жінка, яка вже декілька разів перебувала в місцях позбавлення волі. Цього разу її «підлеглими» стали двоє молодиків віком 25 і 26 років. Обидва теж раніше відбували покарання. Жінка разом зі співмешканцем вдома налагодила виготовлення й збут екстракційного опію. Подільники приймали замовлення лише тих, хто телефонував із певних номерів мобільних телефонів. Щоб зібрати достатню доказову базу, правоохоронці під час проведення оперативно-розшукових заходів вели аудіо- та відеофіксацію. Тепер слідство має 240 годин записів, на яких можна побачити, як учасники групи виготовляли та продавали товар. А під час обшуку виявили ще й ацетильований опій, прекурсор та канабіс. З чорного ринку вдалося вивести і знищити смертельного товару на суму приблизно 400 тисяч гривень.

— Обидва кримінальні провадження об’єднує те, що наркотичні інгредієнти організатори злочинного бізнесу купували не в одному місті, а на території всієї Луганщини. Але збут, причому в особливо великих розмірах, здійснювали саме в містах, де платоспроможність населення вища за середню в області, — підкреслює Анатолій Мельник. Отже, спостереження правоохоронців та медиків, які борються з наркоманією, збігаються: наркотик «іде» туди, де гроші та соціальне безладдя.