Україна стоїть перед кількома серйозними загрозами: економічними проблемами, незалежністю та територіальною цілісністю. Так вважають вітчизняні й закордонні фінансисти та політики, які зібрались у Києві на екстрений економічний саміт, який відбувся  під егідою Міністерства економічного розвитку і торгівлі України та Європейської Бізнес Асоціації.

Найуспішніші іноземні реформатори давали поради новій і майбутній владі, як виходити із ситуації. Про це говорили екс-прем’єр-міністр Латвії Ейнарс Репше, екс-міністр фінансів Словаччини Іван Міклош, колишній міністр економіки  Грузії Каха Бендукідзе, екс-міністр праці Швеції Свен Отто Літторін і колишній радник президента Росії, а нині старший науковий співробітник Cato Institute (США) Андрій Ілларіонов.

Світові експерти знають, як виводити економіку з кризи. Фото з сайту business.ua

У чому сила, брати?

Головною думкою цього заходу було те, що українці мають пережити стан, в який потрапила держава та її економіка, згаявши роки незалежності, й узятися до негайного розв’язання численних економічних проблем. Адже сильна економіка дає унікальну можливість стати частиною заможних економік, що зростають, Центральної та Східної Європи і мати сильну армію.

Політики радять створити невеликий, але з високими зарплатами, уряд, для якого знайти людей, які не побояться саджати крадіїв, лібералізувати бізнес, а також змінити податки та спростити закони заради внутрішніх інвесторів та бізнесменів.

«Запитайте у людей бізнесу, що їм заважає працювати, що найгірше робить держава, що їх дратує, і виправляйте це. Вам потрібно менше бюрократії, зрозумілі закони та низькі податки»,  — так сказав екс-прем’єр-міністр Латвії Ейнарс Репше, додавши, що Латвія через це пройшла.

«На цій дорозі можна зробити помилки. Влада може в деяких ситуаціях помилятися, набивати синці, проте головне, щоб усе це було зроблено на благо  Батьківщини, а не особистої кишені.  Набагато ж гірше  — не робити помилок і зовсім не досягати результату», — підтримав колегу  екс-міністр економіки Грузії Каха Бендукідзе. Його виступ був дуже емоційним, йому неодноразово аплодували.

Грузинський реформатор порадив українцям звільнити всіх урядовців  і набрати нових. Спочатку різко скоротити чисельність і ліквідувати всі відомства на кшталт держкомісії за цінами. Причому зробити це швидко, поки стоїть Майдан. Потім, як вважає пан Бендукідзе, скоротити чисельність чиновників слід радикально.

«Україні потрібно троє людей. Один повинен бути готовий саджати у в’язницю за крадіжку, інший — скасувати всі норми законів, які  існують для нечесних  бізнесменів, і третій — той, хто готовий підтримати політично двох перших», — констатував політик. До речі, його називають одним з архітекторів грузинських реформ.

За три роки праці в уряді Каха Бендукідзе вивів країну в десятку кращих за легкістю ведення бізнесу. Із власного досвіду каже: витягти економіку з болота можуть лише відважні.

Усі колишні міністри, які брали участь у саміті, свого часу не боялися взяти на себе відповідальність за проведення непопулярних реформ у своїх країнах. Вони стверджують, що лише сумлінною  працею  можна прийти до стабільності й перспектив. Треба бути готовими до затягування пасків.

Ейнарс  Репше порекомендував скоротити  соціальні програми і працювати: «Усі мають розуміти: працювати повинні і пенсіонери, й інваліди. Всім має бути місце. Це й економіку підніме, й сприятиме рівності у суспільстві». Також пан Репше наголошує, що не варто лякатися девальвації, не друкувати багато грошей і активно боротися з корупцією.

До речі, антикорупційна тема була на саміті провідною. Іван Міклош  навів приклад Словаччини, як вона йшла до нинішніх здобутків нелегким шляхом, констатуючи, що головне, аби у владі не було популістів. «Не давайте нереальних обіцянок народу  і займіться  реальними реформами. Ми готові вас підтримати як у європейському напрямку, так і у здійсненні реформ», — констатував він. 

Колишній радник президента Росії Андрій Ілларіонов здебільшого говорив про проблему Криму і застерігав, що слід бути готовими до найгірших варіантів. «Війна» вже прийшла на територію України. Захистіть себе, і врятуєте весь світ», — висловився політик.

Виклики є, але є й перспективи

Міністр економрозвитку і торгівлі  Павло Шеремета погодився із пропозиціями закордонних колег і констатував, що викликів нині справді дуже багато. На сьогодні основні завдання — забезпечити залучення в економіку країни значного обсягу інвестицій, а також максимально спростити умови ведення бізнесу. Він повідомив, що тривають перемовини з організаціями — основними інвесторами України про можливе збільшення обсягів фінансування проектів і вже є певні позитивні результати.

«Одна з останніх моїх зустрічей була із представниками Світового банку, який збільшує свою присутність в Україні, стосовно інвестиційних проектів ушестеро порівняно із 2013 роком. Тобто цього року це 3 мільярди доларів», — повідомив  очільник  міністерства.

Також міністр наголосив, що тривають переговори з Міжнародним валютним фондом, зокрема його місія працює в Києві.  На його думку, залучення в Україну додаткових фінансових ресурсів і спрямування частини їх на забезпечення макроекономічної стабілізації у перспективі дасть змогу державі  повернутися на світові фінансові ринки.

«Наш дороговказ — увійти до десятки країн за легкістю ведення бізнесу рейтингу Світового банку. Це наш маяк. Звісно, ми прийдемо до нього через 2–3 роки, але це наш орієнтир. І законодавство, яке ми готуємо, виходить саме з необхідності досягти цієї мети», — сказав  Павло Шеремета.

Загалом на екстреному   економічному саміті йшлося про кроки, які Україна має зробити найближчим часом як в економіці, так і в загальному реформуванні нашого життя.  Свої поради і бачення перспектив  на саміті висловив і відомий співак Святослав Вакарчук.