Наприкінці 2013 року у ТОВ «Бортек» почали говорити про  Республіку Екваторіальна Гвінея — екзотичну країну, розташовану на західному узбережжі Африки. Хтось із робітників знайшов про неї інформацію в Інтернеті і під час перекурів розповідав товаришам про 128-тисячну столицю країни Малабо, знайдені поблизу неї родовища нафти і про місцеве населення, яке на 80% складається з християн.

Свої знання та ідеї Володимир Житнюк реалізує в ексклюзивну продукцію.У тропічному виконанні

—  Чергове захоплення географією робітників мене не здивувало, — пояснив при зустрічі директор підприємства Володимир Житнюк. — У листопаді для Республіки Екваторіальна Гвінея ми розпочали процес оформлення договору про виготовлення печей для сушки зварювальних електродів. Поставити їх ТОВ «Бортек» повинен для ГЕС у місті Сендже. Звісно ж, робітників зацікавило, де працюватиме наше електротермічне обладнання. До речі, гвінейські печі ми повинні  виготовити в тропічному варіанті. Для нас це  не в диковинку, бо практично для кожної країни доводиться розробляти ексклюзивний виріб, в якому враховуємо всі побажання замовника. Цього року, наприклад, електротермічне обладнання, промислові установки знезараження води гіпохлоритом натрію вже відправили до Узбекистану, Грузії, Молдови, Білорусі, Азербайджану, країн Прибалтики, торік — до Японії та Китаю, Казахстану та Росії. Усього ТОВ «Бортек» експортує свою продукцію у майже десять країн світу. Не випадково Міжнародний економічний рейтинг «Ліга кращих»  назвав нашу компанію «Підприємство - 2012» та кращим експортером року. Ми здобули «золото» в масштабах України серед підприємств за напрямком «Виробництво печей та пічних пальників».

Високі технології по-українськи

ТОВ «Бортек» спеціалізується у двох напрямах діяльності: розробка та випуск електротермічного обладнання і устаткування з очищення (знезараження гіпохлоритом натрію, зм’якшування, знезалізнення) води. Промисловий комплекс країни конче потребує сьогодні саме такого обладнання. Бо електропечі, скажімо, відносяться до  устаткування, без якого не обходиться будь-який процес, що вимагає використання високих температур. ТОВ «Бортек» ось уже майже 20 років проектує та виготовляє їх як стандартної комплектації, так і  під замовлення. Асортимент виробів вражає: фірма пропонує електропечі опору камерні, шахтні, лабораторні, ковпакові, з викатними подами, із захисною атмосферою, для плавки кольорових металів та багато інших.

Такі печі будуть працювати в Африці.

— Не можна уявити сьогодні, наприклад, без використання наших печей опору процес термічної обробки металів, сушіння та прогартовування матеріалів, — веде далі розповідь керівник підприємства, до речі, кандидат фізико-математичних наук. — Відповідно можна говорити про багатофункціональність та універсальність цього обладнання. Наші моделі печей опору відзначаються хорошою термоізоляцією, адже для їх виготовлення використовуються новітні матеріали з малими значеннями теплопровідності та теплоємкості, що дає можливість значно зменшити енергоспоживання печей та час виходу на заданий режим. Завдяки електронній системі управління роботою печей цілком можливо в автоматичному режимі проводити різноманітні процеси термообробки, в тому числі з використанням комп’ютерів для управління, запису режимів та архівування результатів роботи. Крім того, звернувшись до компанії, клієнт може замовити піч опору як стандартної  комплектації, так і ту, що за параметрами потрібна лише для нього. Наші фахівці нададуть при цьому кваліфіковані консультації щодо вибору обладнання, забезпечать якісне гарантійне та післягарантійне їх обслуговування.

Є в асортименті ТОВ «Бортек» електропечі, що забезпечують в камері печі температуру від кімнатної до 1400оС. Компанія виготовляє також печі для термообробки великогабаритних та масивних виробів  (печі з викатними подами, шахтні, ковпакові). Такі печі виконуються в модульному варіанті для забезпечення зручності транспортування та монтажу на підприємстві замовника. Компанія постійно поповнює модельний ряд обладнання, вдосконалюючи технологічний процес. Одна з останніх розробок — розробка каталізаторів та освоєння технології управління вуглецевим потенціалом у цементаційних печах та азотним потенціалом у печах для азотування металів. Використання таких технологій у печах для цементації та в печах для азотування металів, що виробляються на підприємстві, дає змогу значно прискорити проведення цих процесів та підвищити якість виробів.

Без чистої води здоровим не будеш.

Для очищення води

За інформацією експертів, за день людина «перекачує» через власне тіло велику кількість води, необхідної  як для насичення організму вологою, так і для його очищення. Нестача рідини в організмі викликає загальну млявість, поганий настрій, іноді навіть голод. Склянка ледь теплої води натще вранці може «запустити» організм і підготувати його до нового дня. А купання у звичайній ванні проганяє втому і виводить з організму токсини. Все це  речі загальновідомі. Однак для того, щоб вода справді була корисною, вона повинна бути, насамперед, біологічно чистою.

ТОВ «Бортек» уже сьогодні допомагає у вирішенні цього питання, випускаючи установки для знезараження води. Остання проблема дуже загострена на порядку денному в Україні. Адже, на думку фахівців,  близько 95% питної води у нас є сьогодні не придатною для пиття. Вживати її можна лише після проведення так званого знезараження. І одним із найпопулярніших способів обробки питної води, води в басейнах, стічних вод, дезінфекційної обробки є використання гіпохлориту натрію — сильного окислювача, який має високу бактерицидну дію, туберкулоцидну і віруліцидну активність.

— Гіпохлорит натрію отримують способом електролізу розчину звичайної кухонної солі, — каже Володимир Житнюк. — У результаті він виходить практично нетоксичним, має високу ефективність і знезаражування води відбувається відповідно до норм та необхідних гігієнічних вимог. Наші електролізні установки мають високу надійність бактерицидної дії, екологічно безпечні, прості у користуванні, незалежні від постачань знезаражувальних засобів. До речі, готовий хімічний гіпохлорит натрію можна купити. Проте при зберіганні він швидко розкладається і втрачає близько 30% своєї активності упродовж перших трьох днів. Придбавши нашу блочну електролізну установку, ви значно знижуєте витрати на знезараження води. Установку може експлуатувати мінімум персоналу.

Подібних установок ТОВ «Бортек» випустило вже велику кількість, продуктивністю від 1 до сотень кілограмів  активного хлору на добу. Всі вони успішно працюють у багатьох українських містах, за кордоном. Як і решта обладнання, яке виробляє товариство. Це — наочний приклад конкурентоспроможності вітчизняних виробників.

Олександр ЗАБУЖЕНКО для «Урядового кур’єра», Олександр ЛЕПЕТУХА,  (фото) «Урядовий кур’єр»