Протягом року у сфері теплоенергетики впроваджено 1808 енергоощадних проектів, з яких 1373 — проекти з модернізації та реконструкції обладнання, 435 — проекти із заміщення споживання газу альтернативними видами палива. «За жовтень — грудень цього року споживання природного газу підприємствами теплоенергетики знижено на понад 62 мільйони метрів кубічних. Економія становить близько 137 мільйонів гривень», — повідомив міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Темник.

Завдяки технічному переоснащенню підприємств теплоенергетики за підсумками опалювального періоду 2013/2014 років планується досягти скорочення споживання природного газу на 5%.

Так, у 2013 році встановлено 846 індивідуальних теплових пунктів та 340 блочно-модульних котелень, реконструйовано 677 котелень, замінено 1131 котел, капітально відремонтовано 1073 котли, замінено 478 кілометрів теплових мереж, встановлено 549 приладів технологічного обліку теплової енергії. Рівень оснащення приладами обліку становить 96%, а в 19 регіонах — 100%.

Модернізовані котельні слід тримати в чистоті. Фото УНIAН

Триває робота з реформування житлово-комунального господарства. Зокрема в рамках Державної програми активізації розвитку економіки та для запозичень під державні гарантії Мінрегіон розробив 25 техніко-економічних об∂рунтувань проектів соціально-економічного розвитку на загальну суму 22,3 мільярда гривень. А міські ради розробили 180 проектів на суму понад 6,3 мільярда гривень, з яких 53 проекти на 3,1 мільярда гривень подано на розгляд банківських установ.

За словами Геннадія Темника, у 2013 році на модернізацію та розвиток водопровідно-каналізаційного господарства спрямовано 915 мільйонів гривень, більшість із яких — кошти місцевих бюджетів — 356 мільйонів гривень, кошти кредиту Світового банку в рамках проекту «Розвиток міської інфра?структури» — 225 мільйонів гривень та кошти підприємств водопровідно-каналізаційного господарства — 219 мільйонів гривень. Решта — кошти державного бюджету, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

У підсумку цього року замінено 1674 насосні агрегати, реконструйовано та капітально відремонтовано 2200 кілометрів водопровідних та каналізаційних мереж, встановлено 70 станцій доочистки води на соціальних об’єктах, встановлено 2506 приладів технологічного обліку води. Крім того, у сфері водопровідно-каналізаційного господарства впроваджено 24 енергоощадних проекти та 15 проектів з підвищення якості води.

За приклад міністр навів КП «Іллічівськводоканал», де впроваджено  геоінформаційну систему з віддаленим контролем та управлінням насосними станціями, а також завершено будівництво резервуара чистої  води об’ємом 10 тисяч кубометрів. Це дало змогу поліпшити експлуатаційні режими роботи насосних станцій, економія електроенергії сягнула 23% на рік, на 10% зменшено втрати води. Економія коштів підприємства — 317 тисяч гривень на рік.

На Чернігівводоканалі за рахунок упровадження автоматизованої системи диспетчерського управління, автоматизованої системи комерційного обліку електроенергії річна економія електроенергії становить 32%. Підприємство отримало змогу щорічно заощаджувати 15,8 мільйона гривень. На 7% зменшено втрати води. А встановлені автомобільні GPS-трекери дали змогу зменшити  витрати паливних матеріалів до 30%.

«Таких прикладів багато. Загальний результат від упровадження зазначених заходів — зменшено річне споживання електроенергії на 63 мільйона кВт. год., або на 1,4% порівняно з 2012 роком. Водночас для 700 тисяч населення підвищено якість питної води», — наголосив Геннадій Темник. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»