ДОЗВІЛЛЯ

Українці дуже полюбляють новорічні дні проводити у Карпатах і Криму

У туристичних закладах Львівщини на сьогодні немає вільних місць, повідомляє наш власкор Оксана Мельник. Щоб відпочити у святкові дні, треба було подбати завчасно і ще у листопаді забронювати місця.

Втім, на кутю і коляду у засніжені Карпати ще можна встигнути. Менеджер з бронювання готельно-відпочинкового комплексу "Вежа Ведмежа", що у мальовничому урочищі Цоцора села Волосянка Сколівського району Львівської області, Марта Науменко повідомила, що всі місця до старого Нового року у них заброньовані. Та коли вже здолаєте шлях до Львова, а відтак й понад 130 кілометрів до їхнього готельного комплексу, то у морозяно-сніжну ніч на вулиці не залишитесь. І, як кажуть, за ціну не захмарну - за двомісний номер доведеться заплатити 900 гривень. А от організовувати дозвілля кожному доведеться самотужки. Основне, що є з чого вибирати: тут безліч пропозицій з екскурсій, а щоб покататися на лижах, можна вирушити до найближчого "Захара Беркута" за 600 метрів чи на траси сусідньої гори Тростян у Славському.

Натомість їхати у популярний бальнеологічний курорт Східницю у "Три сини" менеджер Христина Зубич радить тільки з 8 січня, тоді вивільниться один номер класу "люкс". Щоправда, коштує він 1515 гривень на добу.

Зате передбачено триразове харчування, відвідання SPA-центру (цілий спектр послуг), автостоянка для авто та медичні послуги. До найближчої лижної траси - 70 кілометрів. А от у "Бойківському дворі", що у мальовничому селі Розлуч Турківського району, гостям пропонують все в комплексі: і чисте повітря, і комфортні умови проживання, і смачну народну кухню, і власний витяг для катання, повідомив власник відпочинкового комплексу Володимир Казан. Але й сюди можна їхати тільки з 9 січня, коли мине "високий сезон".

Втім, кому кортить насолодитись феєрією зимових карпатських канікул, треба тільки зібратись і гайнути у Карпати! Неповторна аура народних гулянь гарантована!

Як розповіла керівник управління туризму Івано-Франківської облдержадміністрації Наталія Гасюк, близько мільйона туристів взимку відпочивають у Карпатах. Незважаючи на кризу, кількість гостей утримується на цьому рівні кілька років поспіль. Розвитку туризму в регіоні сприяє розбудова спортивної інфраструктури та приватних садиб, що дає змогу тримати ціни на рівні платоспроможності людей.

Завдяки додатковим потягам, які організувала на свята Укрзалізниця, більш комфортно можна було дістатися до місць відпочинку гостям із Східної України.

Цього року став до ладу зруйнований повінню комплекс трамплінів у Надвірній, відремонтували також трампліни у Ворохті, на яких поновили тренування спортсмени дитячо-юнацької школи олімпійського резерву.

Кримський "Артек" прийняв півтори тисячі дітей на новорічні канікули, розповідає генеральний директор МДЦ Олена Піддубна. Салютом відзначили тут прихід Нового року, а перед тим для дітей провели веселу лотерею, розважальну програму - мюзикл "Буратіно" і пригостили солодощами. На Різдво діти поколядують під час конкурсу "Весела коляда", скуштують національні страви і позмагаються у козацьких забавах. І обов'язково вивчаться танцювати запальну гуцульську коломийку! Тож українські вечорниці для артеківців з Росії відкриють невідомі їм сторінки національних традицій нашої країни.

Лариса КОНАРЕВА,
Ольга ЛОБАРЧУК,
Оксана МЕЛЬНИК

Особисте враження

"Буковель став українським Куршевелем"

Наталія НАПАДОВСЬКА,
керівник відділу одного з комерційних банків:

- Якщо п'ять років тому Буковель визнавався як демократичний гірсько-лижний курорт, то сьогодні він став своєрідним українським Куршевелем. У Буковелі "вигулюють" дороге лижне вбрання, коштовне спорядження і модно "не звертати" увагу на рівень цін, за якими він вже зрівнявся з курортами Словаччини та Польщі.

Я втретє цього року катаюся тут. Раніше ми знімали номери у приватних садибах у навколишніх селах. Господарі смачно годували і надавали транспорт, щоб дістатися до підйомників. Тепер вартість цих послуг зросла. Оскільки курорт - це не один готель, а комплекс близько 30 готелів на різний смак і гаманець, цього року ми обрали демократичну садибу в етностилі на відстані пішої прогулянки до одного з підйомників. Наш великий номер на 6 осіб коштує кожному 220 грн на добу з сніданком. У більш шикарних готелях тут ви заплатите 100 доларів тільки за себе, щоправда, у номері на двох.

Високий сезон тримається з 24.12 по 15.03. Квиток на підйомники коштує недешево, тому я купую його ще у серпні. Сто спусків мені обійшлися у 680 грн, тим більше, що катаєшся по ньому до повного використання у будь-який час. Зараз - повний аншлаг на підйомниках, з 12 години покататися майже неможливо через черги. Хоча треба відзначити - щороку вводяться нові траси і підйомники, але їх все одно не вистачає. Незручно й те, що відсутній транспорт, як це заведено, наприклад, у Закопане, від готелю до місць катання. Доводиться багато ходити з лижами на спині.

Карпати завжди славилися гостинністю і гарними стравами. Однак щоб смачно поїсти, треба місця знати! Банош, борщ у хлібі, білі гриби чи деруни з ними - цим краще поласувати у звичайної господині, ніж в готелі! Спостереження цього року - дуже подорожчали страви, а особливо напої, у кафе під підйомниками. Чай - 8 грн, одна сосиска - 22 грн (хоча минулого року за таку ціну можна було купити дві), глінтвейн - до 30 грн. Побачила, що навіть дуже забезпечені туристи цього року носили бутерброди з собою в рюкзаку.

Приємно відзначити, що всюди можна було розрахуватися банківською карткою, а банкомати безперебійно видавали кошти. Ось така ознака цивілізованості! Зручно!