Учора Софійська площа столиці стала місцем урочистостей з нагоди першої річниці створення Національної поліції — структури, яка уособила реальні перетворення, що відбуваються в нашій країні. Тож готовність поліції захищати громадян має збільшувати довіру до правоохоронних органів. Таку позицію висловив присутній на урочистостях Секретар Ради національної безпеки і оборони Олександр Турчинов: «Сьогодні перед вами стоять дуже серйозні виклики. Ми пішли шляхом реформ. Ми зламали стару систему, і зараз замість міліції радянського зразка Україна має Національну поліцію».

Він звернув увагу, що важливі й, можливо, частково болісні реформи у  правоохоронних органах аж ніяк не повинні негативно вплинути на захист громадян. Позитивним моментом Секретар РНБО вважає те, що люди перестали відчувати страх перед правоохоронцями. Водночас заслужити повагу суспільства поліцейські повинні реальними діями, спрямованими на  надійний захист людського життя, їхнього майна, прав і майбутнього.

Хатія Деканоїдзе і поліцейські: не лише начальник і підлеглі, а й колеги. Фото УНIAН

Чільну роль тут відіграє те, що у цій структурі немає місця для корупції, політизації та негідників, які дискримінують і паплюжать добрі починання в державі. Вірність цим основоположним принципам неабияк тішить голову Національної поліції Хатію Деканоїдзе, яка була на Софійській площі разом із підлеглими.

Перший рік — лише початок, спочивати на лаврах ніколи. «Реформа — це процес, який ніколи не переривається. Реформа — як живий організм, і щойно ви зупиняєте і не робите реформ, цей організм обов’язково помре», — цитує УНІАН слова Хатії Деканоїдзе.

Головним завданням на своїй посаді вона вважає побудову цілісного державного інституту, який стоятиме на захисті людей і громадянського суспільства. Одне слово, в поліції мають служити лише віддані професіонали.

При цьому вона не приховує проблеми, з якими стикається 115-тисячний колектив Нацполіції. Найголовніша серед них, на її думку, занизька платня особового складу. «На всю країну заявляю, що поліцейський, у якого зарплата чотири тисячі гривень, не може ефективно виконувати свою роботу». Вона сподівається, що наступного року структура матиме бюджет, який даватиме змогу забезпечувати мотиваційну складову Національної поліції на вищому рівні. За її словами, мінімальна платня поліцейського має становити 8 тисяч гривень.

Не залишився осторонь цієї події й т. в. о. очільника МВС Сергій Яровий, який головним здобутком року роботи поліції вважає переворот у свідомості її співробітників і вироблення нової філософії діяльності. Цьому великою мірою сприяла допомога, надана іноземними фахівцями країн ЄС, урядів США, Канади, Японії та Австралії.

Розпочато формування дорожньої патрульної поліції, створено єдиний універсальний підрозділ особливого призначення «Корпус оперативно-раптової дії» за зразком американського підрозділу SWAT, повідомляє Укрінформ. Триває розгортання груп швидкого реагування та реформа служби дільничних офіцерів поліції, що особливо важливо для невеличких міст і селищ.

Свої вітання із професійним святом Національній поліції, яка за рік роботи стала правоохоронним органом європейського зразка, надіслали Президент Петро Порошенко, Прем’єр-міністр Володимир Гройсман і посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.