У столиці стартував II Форум енергоефективного партнерства «Енергосервіс: інвестиції в енергоефективність бюджетної сфери та переваги для житлових будівель». Організатор заходу Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження запросило до участі в дискусіях представників Світового банку, міжнародних організацій, котрі готові вкладати кошти у відповідні українські проекти.

Думки щодо перспектив цієї реформи висловлювали представники вітчизняного та німецького уряду. А відкривав його Прем’єр-міністр Володимир Гройсман тезами про одне з головних завдань влади, громадського середовища та суспільства. Воно полягає у сприянні досягненню повної енергонезалежності України. Прем’єр вважає, що ресурсів країн вистачить, а управлінцям — можливостей. Формула успіху криється у трьох тезах: стати абсолютно енергонезалежними, розвивати альтернативну енергетику, заміщувати традиційні джерела енергії. Коли це буде здійснено? У середньостроковій перспективі.

Узимку буде тепліше в тих, хто вчасно потурбується про це. Фото Володимира ЗАЇКИ

Головна загроза — популізм

На жаль, наявні ресурси поки що використовують вкрай неефективно. Наприклад, за показниками енергоефективності наша країна вшестеро поступається сусідній Польщі. У цій площині робота наших урядовців розпочалася з ухвалення рішення про запровадження єдиної ринкової ціни на газ.

Продовжуючи тему, Володимир Гройсман заявив, що у 2014 році уряд розпочав запроваджувати нові механізми енергоефективності. Міжнародні гості оцінили підтримку урядом цієї ідеї та сприймають його як надійного партнера у реалізації цих завдань.

Опісля Прем’єр підкреслив, що квітневе рішення уряду встановити в Україні ринкову ціну на газ для всіх споживачів дає змогу подолати корупцію в сфері поставок газу. До речі, Кабінет Міністрів не планує приватизації найбільшого державного газовидобувного холдингу «Укргазвидобування» і має намір залишити компанію в державній власності. Цього року заплановано спрямувати приблизно 12 мільярдів гривень на технічне переоснащення, заходи з розвідувальних робіт, модернізацію виробництва. Важливо, щоб не лише «Укргазвидобування», а й інші вітчизняні газовидобувні компанії впоралися із завданням, що полягає в ефективному використанні коштів, які вони отримають після встановлення ринкової ціни на газ. Та не лише про позитиви говорили учасники форуму.

Представники Світового банку означили найбільшу загрозу вдалій реалізації реформ: популізм по-українськи. Вони вказали Прем’єру: якщо це явище вдасться подолати, то спільно напрацьовані з міжнародними експертами заходи реалізовуватимуть в Україні правильно й корисно для громадян.

Два останні роки роботи уряду в напрямі енергоефективності були успішними, бо до процесів долучалися українці. Тож висновок доволі простий: енергоефективність працює, коли її реалізують безпосередньо люди, власники будинків, а не умовні компанії. Корисною урядовцям видалася й така порада: звертати увагу на пропозиції й власноруч поліпшувати життя. Допомагатимуть Україні в усіх цих процесах міжнародні донори, серед яких і Міжнародна фінансова корпорація, яка є членом групи Світового банку.

Директор Проекту GIZ «Енергоефективність у громадах» Крістіана Хагенедер заявила, що німецький уряд підтримує ініціативи в Україні, спрямовані на реалізацію проектів з енергоефективності. Вона акцентувала на бізнес-інстинктах людей як головній складовій успішності роботи. «Гроші в Україні витрачають марно. Неефективне використання коштів відбувається через неякісне використання енергоресурсу. Потрібна рамкова база, щоб усе запрацювало. Зокрема це ухвалення законодавства про прилади обліку. Не можна управляти тим, чого не можна виміряти. Німецький уряд повністю підтримує реформи енергоефективності, й ми хочемо почути, що відбувається у сфері запровадження ЕСКО-механізмів (це один з найпопулярніших у світі фінансових інструментів для здійснення енергоефективних заходів).

Природного газу буде вдосталь і на експорт

Віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко показав учасникам форуму короткий відеоролик про те, що уряд був змушений збільшити субсидії, що ставлення до енергоресурсів стримує розвиток економіки і що причина найбільших втрат полягає в недостатньому утепленні будівель. Саме тому почне роботу Фонд енергоефективності. Він діятиме як незалежний орган і фінансуватиме проекти з допомоги європейських партнерів. Такий досвід був вдалим у країнах Східної Європи, а річний обсяг інвестицій становитиме 60 мільярдів гривень. По завершенні ролика Геннадій Зубко додав: «Новий ринок створить 60 тисяч робочих місць. Шлях до енергонезалежності — Фонд енергоефективності».

«Важливо, щоб ми розуміли, що за три роки Україна може вийти на збільшення видобутку газу до 20 мільярдів кубометрів на рік. За рахунок енергоефективності ми можемо перетворитися з держави-імпортера газу на державу, яка може його експортувати», — подав надію присутнім урядовець.

Влада зрозуміла, що енергонезалежність коштує дорого. Вона хоче навчити українців якісно заощаджувати енергоресурси, та водночас вона має повністю замінити інженерні системи і модернізувати теплокомуненерго, зробити так, щоб «теплі кредити» брали не тільки ті, в кого є кошти, а й матеріально вразливі верстви населення.