Країна отримала найпотужніший в Європі
сільськогосподарський насіннєвий комплекс

На Дніпропетровщині відкрили перший в Україні потужний сільськогосподарський комплекс з виробництва та зберігання насіння кукурудзи, соняшнику і ріпаку. Напевно, в історії селища Могилів Царичанського району ще не було такого представницького міжнародного зібрання. З нагоди знаменної події сюди з'їхалися очільники місцевої, районної, обласної влади, представники французької бізнес-еліти, посол Франції в Україні, українська та французька преса.

Новий завод в Могилеві побудовано завдяки коштам однієї з французьких кооперативних груп та Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). Французька компанія є лідером в Європі з виробництва високоякісного насіння кукурудзи, соняшнику та ріпаку, працює з гібридами, адаптованими до будь-яких грунто-кліматичних умов. Подібні комплекси французький інвестор вже має три: два у Франції, один в Іспанії. І тепер четвертий - на Дніпропетровщині.

За словами президента кооперативної групи Мішеля Прюг, таких новітніх технологій і сучасного обладнання, які отримав новозбудований комплекс в Україні, нема навіть у Франції. Президент французької компанії звернув увагу на те, що проект розпочато у знаковий для Франції день - 14 липня. І що в перший камінь заводу вкладено послання з побажаннями і планами. У листі в майбутнє, зокрема, є й такі слова: "При єднанні насіння й землі народжується красива планета".

Посол Франції в Україні пан Жак Фор зазначив:

- Це найсучасніший комплекс, що нині існує в Європі. Проект є важливим для співпраці між українською і французькою сторонами. Ми можемо сказати іншим французьким компаніям, що варто вкладати гроші в Україну.

Голова Дніпропетровської облради Євген Удод підкреслив, що реалізація цього інвестиційного проекту є потужним сигналом міжнародній спільноті, що з Дніпропетровщиною можна працювати. Від обласної влади він пообіцяв максимальну увагу, щоб подібні проекти працювали. Після урочистого перерізання червоної стрічки та екскурсії по сяючому чистотою і свіжою фарбою заводу генеральний директор французької компанії Режіс Фурн'є зізнався журналістам, що в них були застереження щодо проблем адміністративного характеру. "Адже Україна має за кордоном певну репутацію в плані роботи з адміністрацією, - дипломатично пояснив пан Режіс Фурн'є. - Нам ці люди, допомагали, тож багато хто тепер дізнається, що в Україні можна працювати".

Окрім забезпечення новими робочими місцями, якісним насінням, екологічної безпеки виробництва, французькі інвестори провели в Могилів газ, відремонтували дорогу, побудували дві нові. Як розповів "УК" Режіс Фурн'є, зарплату працівники комплексу отримуватимуть більшу, ніж прийнято в Україні.

Потужність підприємства - 18250 т насіння на рік. Наразі введено в експлуатацію першу чергу виробництва, в 2011 р. планують ввести другу, а в 2012 р. - третю. Кількість працівників приблизно 244 осіб. Вирощування насіння гібридів відбуватиметься на договірній основі із землевласниками, потім планується орендувати землю і вирощувати насіння самостійно. Збувати елітну насіннєву продукцію будуть через офіційних дистриб'юторів до країн СНД, Європи, у середземноморський регіон. Вирощуватимуть сільськогосподарські культури з високоякісного насіння і на Дніпропетровщині. Відмінна врожайність, забезпечена новітніми французькими технологіями і родючою українською землею, дасть аграріям і добрі прибутки.