За політичними і воєнними подіями якось непомітно в Україні відбулося нагородження переможців Всеукраїнського конкурсу якості продукції (товарів, робіт, послуг) «100 кращих товарів України» 2014 року. А вітчизняну бізнес-еліту (в загальнодержавному етапі конкурсу взяли участь 134 підприємства з різних галузей економіки), яка навіть за умов глибокої кризи зуміла виготовити конкуренто?спроможні товари, надати високоякісні послуги, виконати такі самі роботи, раз на рік можна було вшанувати урочистіше. Зокрема Товариство з обмеженою відповідальністю «Клесівський кар’єр нерудних копалин «Технобуд» (ТОВ «ККНК «Технобуд»), що представляє групу Lafarge в Україні, гранітний щебінь якого був визнаний кращим за фізико-технічними характеристиками. 

Від Полісся до Буковини

Розвивати щебеневий бізнес в Україні французький міжнародний концерн Lafarge розпочав у вересні 2004 року, коли придбав у Сарненському районі на Рівненщині ТОВ «ККНК «Технобуд» — відомий ще з 1949 року потужний комбінат, який забезпечував гранітом виробництво плит для аеродромів, військових морських портів, мостів стратегічного значення, стартових майданчиків та шахт ракет ближньої і далекої дії. У 1990-х роках комбінат перебував у депресивному стані, але з надходженням іноземних інвестицій та застосуванням виробничого досвіду міжнародного лідера з виробництва будівельних матеріалів він зміг відродитися. Якщо на час купівлі підприємство випускало 380 тисяч тонн продукції на рік, то після модернізації виробництва (а цей процес тут триває постійно), впровадження високотехнологічних рішень та встановлення ефективного контролю за технологічним процесом виробництво щебеню зросло до 350 тисяч тонн на місяць.

До того ж компанія Lafarge не лише налагодила випуск якісного щебеневого продукту, а й забезпечила надійний його збут в Україні та за її межами. При цьому прибуток не забирала, а спрямовувала на будівництво і розвиток нових нерудних підприємств в Україні. 2010-го, наприклад, було урочисто відкрито Кощіївський гранітний кар’єр у Фастівському районі Київської області, а влітку 2013 року — спільно з інвестиційним партнером ЄБРР — Майдан-Іспаський кар’єр піщано-гравійної суміші у Вижницькому районі Чернівецької області.

— Нові підприємства є взірцем сучасних нерудних переробних комплексів. Їх створювали «з нуля» на ліцензійних ділянках, відведених під розробку та переробку, — зауважує генеральний директор Олександр Скрипник. — Нині загальна потужність трьох кар’єрів Lafarge в Україні становить понад 7 мільйонів тонн гірничої маси (нерудної сировини) на рік. Кожне підприємство має своє родовище, переробний комплекс, де видобуту сировину дроблять, відсіюють та перетворюють на щебінь потрібних фракцій, яким ми забезпечуємо заводи залізобетонних конструкцій, виробників товарного бетону, організації, що займаються будівництвом та обслуговуванням авто?доріг, будівельні компанії. Наш сертифікований в Україні, Польщі, Росії та Білорусі кубовидний щебінь  має великий попит.

Компанія має власну службу логістики, планує й організовує доставку продукції залізничним та автомобільним транспортом. Найбільша частина готової продукції реалізується за кордон. До речі, торік Lafarge в Україні відвантажив споживачам близько п’яти мільйонів тонн щебеню. В компанії підрахували, що його вистачило б на будівництво європейського автобану (товщина дорожнього покриття — 40 сантиметрів) завдовжки понад 500 кілометрів.

Майдан-Іспаський піщано-гравійний кар’єр. Фото надані прес-службою ТОВ «ККНК «Технобуд»

Сучасні підприємства на варті якісного щебеню

— Усі виробничі процеси на підприємствах механізовані й автоматизовані, — веде далі розповідь генеральний директор. — Клесівське, наприклад, пережило уже понад шість реконструкцій, внаслідок яких його потужність зросла до 4 мільйонів тонн щебеневої продукції на рік. На підприємстві працюють понад 500 чоловік. Навантажувачі, бурові машини, самоскиди, інша техніка тут імпортного виробництва. На Кощіївському кар’єрі Lafarge змонтував і запустив шведський дробарно-сортувальний завод потужністю приблизно мільйон тонн готової продукції на рік. На підприємстві працюють понад 100 чоловік. Нарешті Майдан-Іспаський кар’єр — один з найбільших  піщано-гравійних родовищ у світі. На ірландському обладнанні, встановленому на його заводі потужністю 600 тисяч тонн продукції на рік, 40 працівників виробляють гравійний щебінь та будівельний пісок. Це єдине підприємство в Західній Україні, що видобуває екологічним способом з родовища сухий гравій, не порушуючи русел річок і не створюючи умов для ще більших повеней у регіоні.

Усі заводи компанії Lafarge в Україні оснащені лабораторіями, а продукція проходить контроль якості на всіх етапах виробництва (на виробничих ділянках встановлено відеоспостереження). На підприємствах впроваджені і постійно удосконалюються сертифіковані системи управління якістю (ISO 9001) та екологічного менеджменту (ISO 14001). Завдяки високій якості продукції, доступу до передових технологій, автоматизованому та механізованому процесу виробництва, можливості отримувати дешеві іноземні кредити, а також стабільному попиту за рахунок диверсифікації напрямів збуту Lafarge став конкурентоспроможним не лише в Україні, а й за кордоном. Не випадково серед його партнерів і постачальників перебувають такі всесвітньо відомі компанії, як Volvo, Atlas Copco, Caterpіllar, Metso mіnerals, Sandvіk, Powerscreen. 

Щебінь компанії використовували для будівництва швидкісних трас Київ—Львів, Київ—Одеса, Київ—Ковель—Варшава, Київ—Житомир, Рівне—Львів, Львів—Краковець, дороги «А4» у Польщі, стадіону та аеропорту у Львові до Євро-2012. До речі, в 90-ті роки минулого століття клесівська продукція була визнана Московським НДІ найкращою за фізико-механічними характеристиками. Тому її використовували в будівництві та реконструкції Московського метрополітену, собору Василія Блаженного, аеропорту «Внуково», Останкінської телевежі, постачали на розвиток Свято-Успенської Почаївської лаври й навіть на спорудження космодрому «Байконур».

Клесівський кар’єр нерудних копалин «Технобуд»

Безпека й екологія — пріоритети

Але не лише цим живе сьогодні Lafarge в Україні. Компанія соціально орієнтована й відповідальна. В її ідеології закладено, що економічне зростання не може відбуватися без турботи про безпеку і здоров’я  працівників, розвитку місцевих громад, зменшення шкідливого впливу на довкілля. За здоров’ям і безпекою на виробництвах (дотриманням норм і правил національного законодавства та обов’язкових стандартів групи) стежать відділи охорони праці. Вони проводять велику профілактичну роботу. Не випадково у 2012 році українське, так би мовити, крило компанії стало членом елітного Клубу відмінників безпеки праці та охорони здоров’я Lafarge (до Клубу входить лише третина компаній групи). Окрім того, Lafarge в Україні організовує щорічні місяці здоров’я і безпеки, семінари, тренінги та різноманітні конкурси. Для школярів місцевих громад — інтерактивні уроки з безпеки та екскурсії на підприємства.

— 8 жовтня 2014 року ТОВ «ККНК «Технобуд» стало переможцем XIII Всеукраїнського конкурсу «Екологічна якість та безпека» в номінації «Екологічна ініціатива», — Олександр Скрипник ділиться доброю новиною. — Перемога заслужена, бо на підприємстві постійно реалізують екологічні ініціативи та проекти, спрямовані на зниження викидів в атмосферу та воду, раціональне використання природних ресурсів, відходів виробництва, зниження пилоутворення, модернізацію аспіраційних систем, проведення озеленення та благоустрою не лише заводу, а й території місцевої громади із залученням заводських волонтерів.

Кощіївський гранітний кар’єр

Надійний платник податків

— Всі наші кар’єри є відповідальними членами територіальних спільнот, — продовжує генеральний директор. — Вони сприяють розвитку громад шляхом нарощення економічного потенціалу та підтримки соціального, освітнього і культурного поступу. Кожне підприємство підписало угоди про співпрацю з місцевими органами самоврядування і реалізує благодійні проекти та заходи для задоволення інтересів територіальних громад, відбудови й ремонту місцевої інфраструктури.

Так, лише ТОВ «ККНК «Технобуд» сплатило торік податків до бюджетів усіх рівнів 46,4 мільйона гривень. А за 11 місяців нинішнього — 36,2 мільйона гривень. Компанія ще жодного разу не прострочила виплату зарплати своїм працівникам. Тому щебеневі підприємства Lafarge в Україні є одними  з кращих роботодавців та  сумлінних платників податків у своїх регіонах.

НАША ДОВІДКА

Створена у Франції 1833 року компанія Lafarge є світовим лідером у галузі будівельних матеріалів. У компанії працюють 64 тисячі працівників у 62 країнах. 2013 року обсяги продажу Lafarge сягнули 15,2 мільярда  євро. Група займає провідні позиції в усіх сферах своєї діяльності: цемент, бетон та заповнювачі. Інноваційні рішення компанії дають змогу споруджувати більше житла, робити його компактнішим, довговічнішим, красивішим. Маючи в своєму розпорядженні провідні центри дослідження будівельних матеріалів, Lafarge закладає інновацію в основу своїх пріоритетів, що дає змогу компанії працювати над екологічно раціональним будівництвом та архітектурною креативністю.