ПОГЛЯД НА ПРОБЛЕМУ

— У багатих свої забаганки, — напевне, так сказав би пересічний українець, ознайомившись із даними споживання фруктів і ягід у високорозвинених країнах. На жаль, це справді так. Адже проти 51 кілограма, який споживає наш співвітчизник,  у США цей показник сягає 100, в Австрії — 134, а в Нідерландах — майже  150 кілограмів  плодово-ягідної продукції на одну особу. І головна причина того, що середньостатистичний українець обділений вітамінною продукцією, лежить аж ніяк не в культурі споживання, а в його низькій купівельній спроможності, якщо не сказати бідності. Бо основними продуктами для наших співвітчизників давно вже стали картопля, хлібобулочні вироби та найпростіші молочні продукти. А різні заморські делікатеси та тропічні фрукти він може дозволити собі хіба що на великі свята.

Більше того, навіть яблука, яких за нормами споживання, розробленими Українським НДІ харчування, кожен з нас мав би споживати щорічно в межах 50 кілограмів, може собі дозволити не кожна родина. Особливо взимку. І знову ж таки головна причина цього — ціни. Адже серед різноманіття сортів, які тішать око на полицях супермаркетів, дуже рідко побачиш дари українських садів. І не тому, що в Україні вони взагалі зникли, — наші сільгоспвиробники навіть експортують вирощену продукцію. Однак імпорт плодово-ягідних удвічі-втричі перевищує експорт.  Відповідно й ціни «кусаються». Хоч як парадоксально, але нині площа насаджень менша, ніж була в Україні 100 років тому. Приміром, тоді фруктові сади займали  293 000 га, у 1965 році  площа під плодово-ягідними культурами  становила майже 1 млн 300 тис. га, а  у 2011 році вона зменшилася до 254,9 тис. га.

Звичайно, вирощування фруктів і ягід — справа досить трудомістка на відміну, приміром, від вирощування ріпаку, яке дає швидку віддачу,  високий дохід, а водночас… загальне виснаження земель. І, мабуть, зайве нагадувати, наскільки корисне для людини споживання овочів, фруктів і ягід. Тому впевнено можна твердити, що розвиток садівництва, виноградарства — по суті, індикатор нашого достатку та здоров’я нації. Так само, як будівельна галузь вважається відображенням загального економічного стану будь-якої країни.