Запаси вугілля на станціях, на відміну від початку опалювального сезону, розподілені більш рівномірно. Очікуємо на 80 тисяч тонн вугілля з Південно-Африканської Республіки 4—5 лютого. Про це міністр палива та енергетики Володимир Демчишин заявив на брифінгу в столичному кризовому медіа-центрі.

Як відомо, перші 43 вагони з південноафриканським енергетичним вугіллям на початку  грудня надійшли на Трипільську ТЕС та їх вивантажили на вугільний склад.

Нові розрахунки за транзит

Очільник відомства назвав вартість  імпортного природного газу для України з Європейського Союзу. Вона становить 190 доларів за тисячу кубометрів, що значно дешевше за ціну, яку пропонує російський «Газпром».

НАК «Нафтогаз України» в результаті проведених у грудні-січні тендерів законтрактував 1,7 мільярда кубометрів природного газу до березня 2016 року в п’яти європейських компаній за рахунок 300 мільйонів доларів кредитних коштів Європейського банку реконструкції та розвитку. За даними НАК «Нафтогаз України», вартість природного газу варіюється від 188 до 211 доларів за тисячу кубометрів.

«Нова методика ціноутворення на транзит газу через Україну, яку запровадила Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), із цього року збільшить тариф на транзит російського газу приблизно на 50% або навіть більше», — зазначив міністр.

Тариф, що відповідатиме новим розрахункам регулятора, становитиме приблизно $4,5 за 100 км (за 1000 кубічних метрів). Для порівняння: у другому кварталі минулого року ставка транзиту природного газу територією України за контрактом із «Газпромом» становила $2,7 за 1 тисячу кубометрів на 100 км.

Донедавна тариф регулювався двосторонніми договорами між «Нафтогазом» і «Газпромом». Нині в Україні введено систему відносин і тарифікації у сфері транспортування газу, що відповідає правилам Євросоюзу. Повноваження щодо встановлення відповідних тарифів НКРЕКП отримала відповідно до ухваленого навесні 2015 року Закону «Про ринок природного газу», який запровадив в Україні норми енергетичного законодавства Європейського Союзу. «Переговори з «Газпромом» будуть складними», — прогнозує Володимир Демчишин.

Генічеськ має звернути увагу на негазові енергоносії

«Будівництво трубопроводу для приєднання Генічеська (Херсонська область) до основної газотранспортної системи України обійшлося б у 400 мільйонів гривень, тому більш оптимальне рішення — переведення споживачів міста на інші енергоносії, — вважає Володимир Демчишин. — Рішень дуже багато. Зокрема можна кілька державних підприємств перевести на твердопаливні котли і зменшити споживання до ліміту». Міністр поскаржився, що місцеві органи влади не поспішають що-небудь робити для зменшення пікового споживання газу.

«Набагато простіше управляти попитом на газ, але, у зв’язку з тим, що там є видобувач (компанія «Пласт»), який зацікавлений у тому, щоб весь свій обсяг збути, на технічному рівні нічого не роблять», — резюмував він.

Як уже повідомляли, 2 січня в Генічеську через зниження температури повітря до -14°С і обмежену потужність з видобутку газу Стрілецького родовища відбулося падіння тиску в комунальному газопроводі, внаслідок чого 1,8 тисячі абонентів багатоповерхових будинків та 400 абонентів приватного сектору залишилися без газу.

За даними НАК «Нафтогаз України», Генічеськ із початку окупації Росією Автономної Республіки Крим забезпечують газом з родовища Стрілкове, розташованого в Херсонській області біля Арабатської стрілки. У літній період газ для потреб населення міста постачають за рахунок поточного видобутку на родовищі, а надлишок передають на тимчасове зберігання у підземне сховище газу Глібовське, розташоване на тимчасово окупованій території Криму. Взимку український газ відбирають із підземного сховища і спрямовують до Генічеська для покриття пікових рівнів споживання. З 1 січня 2016 року окупаційна влада АРК впродовж чотирьох діб блокувала херсонський газ у Глібовському підземному сховищі.