Із 1 квітня «Газпром» встановив нову ціну на газ для України — 485 доларів США за тисячу кубічних метрів. Київ вважає таку вартість неприйнятною, тому перестав закачувати російський газ у підземні сховища. Україна готова платити за блакитне паливо 385 доларів за тисячу кубів. Водночас погоджується лише на часткове підвищення, яке стало наслідком скасування грудневих знижок. Про це заявив голова Національного банку України Степан Кубів у кулуарах засідань МВФ і Світового банку у Вашингтоні. Він запевнив, що Україна заплатить за всіма рахунками, які має на сьогодні. «Усі борги, які у нас є, ми виплатимо без варіантів», — запевнив Степан Кубів.

Пріоритет — економіка

Як відомо, Росія скасувала знижку в 100 доларів за тисячу кубів, яку Україна отримала в 2010 році в рамках Харківських угод у рахунок орендної плати за перебування в Севастополі Чорноморського флоту. А тепер російська сторона аргументує збільшення вартості газу накопиченими боргами Україною.

За словами голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва, станом на 1 квітня сума боргу за придбаний компанією природний газ становила 2,2 мільярда доларів, із яких 1,7 мільярда було накопичено на початок квітня цього року. В умовах нового витка газового конфлікту з Росією існує висока ймовірність припинення поставок газу в ЄС.

Він зазначив, що загроза припинення поставок газу в Україну і Європу дійсно є. «На жаль, якщо політика бере верх над економікою в газовій сфері, то така загроза дуже висока», — констатував чиновник.

Уникнути припинення поставок російського газу можна лише двома шляхами. «Або нам домовитися з «Газпромом» про збереження ціни, або нам домовитися з європейськими компаніями, які куплять газ у «Газпрому» і потім продадуть його нам, а також розпочнуть безпосередньо оплачувати наші послуги з транзиту газу по нашій території», — озвучив варіанти голова «Нафтогазу». А також повідомив, що українська сторона вже запропонувала Європейській комісії та провідним європейським компаніям почати переговори з «Газпромом» про закупівлю блакитного палива на західному кордоні Росії для закачування в українські підземні газосховища і транзиту до Європи.

Крім того він зазначив, що Україна продовжує роботу з виконання до 1 січня 2015 року вимог Третього енергопакета з метою лібералізації енергетичної галузі та створення ефективного ринку газу в Україні У разі ефективної імплементації положень Третього енергопакета, в тому числі інтеграції в спільний європейський ринок газу, проблема ціни російського газу взагалі перестане існувати. Усе буде прозоро. Непрозорі схеми поставок газу стануть неможливі, нам довірятимуть наші європейські партнери і, що для нас найголовніше, нам будуть довіряти українські споживачі, громадяни.

Європа готова допомогти

Тим часом німецький концерн RWE готовий будь-якої миті розпочати постачання газу до України, інформують європейські ЗМІ.

Згідно з повідомленнями, відповідні переговори з компанією «Нафтогаз України» вже ведуть. Укладений у 2012 році п'ятирічний контракт між RWE і «Нафтогаз України» уможливлює постачання українській стороні до 10 мільярдів кубічних метрів газу щорічно.

Також повідомляють, що партнери поки не обговорювали питання про дату початку реверсних постачань і ціну на газ для України. За інформацією німецького концерну, після вирішення цих питань знадобиться лише кілька днів, аби почати прокачування газу в Україну.

Проте поки що невідомо, який газ RWE має намір поставляти нам. У структурі газового балансу німецького концерну 31% становить газ, одержаний із Росії, 24% — із Норвегії і 21% — із Голландії, але вартість блакитного палива буде нижчою від тієї, що пропонує Росія.

Крім того, угорський оператор газопроводів Foldgazszallitas (FGSZ Zrt.) анонсував, що готовий прокачувати до 6 мільярдів кубічних метрів газу для України за наявності вільних потужностей і чинного контракту.

Також Словаччина у зв’язку з ситуацією щодо постачання газу в Україну може розпочати реверсні його поставки в листопаді поточного року (10 мільярдів кубічних метрів), повідомляють словацькі інформагентства з посиланням на заяву міністра економіки Словаччини Томаша Малатинського.

«Ми сьогодні маємо підготовлене рішення. Днями я маю підписати ліцензію для словацької газотранспортної компанії Eustream на таке рішення, яке дасть змогу в листопаді поставляти реверсний газ в необхідному обсязі. Цей обсяг надалі можна збільшувати. Але таке рішення потрібно обговорити з російською стороною», — констатував керівник Мінекономіки Словаччини. За його словами, витрати на будівництво газової перемички в сумі 20 мільйонів євро готова взяти на себе компанія Eustream.

«Проте, з другого боку, Україна має взяти зобов’язання, що буде відбір газу», — додав він.

Глава Мінекономіки Словаччини наголосив, що в Братиславі хочуть допомогти Україні розв’язати проблему реверсних поставок газу, проте це не повинно завдавати шкоди ні самій Словаччині, ні інтересам ЄС.

Міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан раніше зазначав, що з допомогою вищезазначених партнерів Україна зможе певною мірою покрити газовий дефіцит. Адже запас газу в газосховищах не перевищує 7 мільярдів кубічних метрів, а це дуже мало.

ПРЯМА МОВА

Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики Кетрін Ештон щодо пріоритетів у порядку денному засідання Ради ЄС із закордонних справ:

«Ми розглянемо питання можливого припинення постачання газу з Росії через територію України. Також торкнемося актуального питання енергетики за участю єврокомісара Оттінгера».