ВИЗНАННЯ

За традицією, Асоціація спортивних журналістів України назвала лауреатів сезону

В конкурсі взяли участь 538 журналістів. Ось хто, на їхню думку, став лауреатами спортивного року. 

1.  Яна ШЕМЯКІНА (фехтування)

Маршрут до олімпійської вершини львівська спортсменка прокладала із гросмейстерською точністю. На старт індивідуальних змагань у фехтуванні на шпагах вона вийшла, посідаючи лише одинадцяте місце в табелі про ранги. Це не завадило підопічній заслуженого тренера країни Андрія Орликовського у півфіналі здолати лідера світового рейтингу — Сунь Юцзі з Китаю, а у вирішальному поєдинку перемогти олімпійську чемпіонку-2008 німкеню Брітту Хейдеманн. Щоразу перевага дворазової чемпіонки Всесвітньої універсіади вимірювалася лише одним уколом.

У наступному році Яна мріє завоювати золоту медаль чемпіонки світу.

2.  Василь ЛОМАЧЕНКО(бокс)

Свого часу про знаменитого американського важковаговика Мухаммеда Алі говорили: він танцює на рингу, як метелик, і жалить, як бджола. Те саме враження справляє манера українського вундеркінда. Чотири роки тому в Пекіні перевага двадцятирічного юнака над конкурентами вражала: на шляху до подіуму він завдав 58 точних ударів, пропустивши лише 13. Тоді Василь Ломаченко здобув легендарний трофей — Кубок Вела Баркера як найтехнічніший боксер олімпійського турніру. У Лондоні він став дворазовим олімпійським чемпіоном, більш ніж переконливо перегравши у фіналі Сун-Чул Хана з Південної Кореї — 19:9.

3. Олексій ТОРОХТІЙ (важка атлетика)

Прапор України під час урочистої церемонії закриття Ігор-2012 у своїх міцних руках ніс 26-річний вихованець донецького спорту. На десятий день лондонських стартів Олексій став олімпійським чемпіоном у ваговій категорії до 105 кг. Вирішальною для аспіранта Харківського авіаційного інституту стала третя спроба в поштовху, коли він зафіксував над головою штангу завважки 227 кг. Позаду залишилися чемпіон світу-2009 Марцин Долега з Польщі, сильний іранський атлет Наваб Назіршелал.

Це друге олімпійське «золото» України у важкій атлетиці з 1996 року, коли на найвищу сходинку п’єдесталу пошани піднімався киянин Тимур Таймазов.

4. Олександр УСИК (бокс)

Серйоз?ність сво?їх намірів наші майстри шкіряної рукавички засвідчили ще під час урочистих проводів української дружини. На столичному Хрещатику вони постали в козацьких шапках, у декого з-під них стирчали чуби.

— Наші прапрадіди були справжніми воїнами: захищали державу і піклувалися про свої родини, — розповів журналістам капітан боксерської дружини, чемпіон світу у вазі до 91 кг Олександр Усик.

Після блискучої перемоги у фіналі над італійцем Клементе Руссо отаман синьо-жовтої дружини просто на рингу виконав запальний гопак, чим привів у захват манірну британську публіку.

5.  Юрій ЧЕБАН (веслування)

26-річний спортсмен з Одеси завоював золоту медаль у новому виді олімпійської програми каноїстів — на спринтерській дистанції 200 метрів. Юрій залишив позаду головних конкурентів Євгенія Шукліна з Литви та росіянина Івана Штиля. Його переможний результат — 42,291 секунди. Так володар «бронзи» Пекіна-2008, багаторазовий призер світових та європейських чемпіонатів став першим в історії олімпійським чемпіоном у суперспринті.

Після успіху Сергія Петренка в Монреалі-1976 нікому з українських каноїстів не вдавалося перемагати на літніх Іграх.

6.  Інна ОСИПЕНКО-РАДОМСЬКА (веслування)

Представниця відомої у країні херсонської школи веслування дебютувала на літніх Іграх, коли їй ще не виповнилося 22 років. З Афін Інна повернулася з бронзовою медаллю у складі байдарки-четвірки. Чотири роки потому випускниця Київського університету фізвиховання та спорту стала однією з героїнь Олімпіади в китайській столиці. На дистанції 500 метрів вона на чотири тисячні секунди випередила на фініші Жозефу Ідем з Італії.

У Лондоні на гребному каналі Ітон-Дорні найкраща спортсменка України за версією НОК додала до своєї призової колекції ще дві срібні медалі.

7.  Валерій АНДРЕЙЦЕВ (вільна боротьба)

Останнім медальним акордом для української дружини на літніх Іграх-2012 стала срібна медаль борця вільного стилю із Житомира. Олімпійський сезон учень знаменитого тренера Григорія Данька почав на високій ноті — став віце-чемпіоном Старого Світу на континентальній першості в Белграді. У столиці Великої Британії конкуренція на килимі виявилася набагато гострішою. Тим ціннішими стали перемоги 27-річного атлета над чемпіонами світу двох попередніх років — Хетагом Газюмовим з Азербайджану та іранцем Реза Яздані.

За крок до заповітної вершини українського богатиря (вагова категорія до 96 кг) зумів зупинити лише американець Джейкоб Уорнер.

8.  Олена КОСТЕВИЧ (кульова стрільба)

Бронзова медаль 27-річної спортсменки з Чернігова стала першою нагородою українських атлетів на Іграх у Лондоні. У стрільбі із пневматичного пістолета Олена, підопічна тренера Ігоря Чередінова, лише у перестрілці поступилася француженці Селін Гобервіль. А за кілька днів у стрільбі з малокаліберного пістолета з двадцяти п’яти метрів вона знов піднялася на третю сходинку п’єдесталу пошани.

Наш чарівний снайпер демонструє дивовижну стабільність: чотири роки тому Олена була олімпійською чемпіонкою Пекіна в цій дисципліні.

9.  Олександр П’ЯТНИЦЯ (легка атлетика)

Напередодні головного старту в своєму житті нашому героєві наснився сон: він піднімається на олімпійський п’є?дестал пошани. Сон виявився віщим. В останній спробі спис Олександра пролетів 84,51 метра. Лише сім сантиметрів відділили нашого легкоатлета від золота лондонської чеканки, яке дісталося Кершону Волкотту з Тринідаду і Тобаго.

— Я задоволений. Хоч сім програних сантиметрів засмутили, — зізнався після церемонії нагородження учень заслуженого тренера України Миколи Гуревича.

10.  Анна УШЕНІНА (шахи)

Наприкінці олімпійського року приємна звістка прилетіла з далекого російського Ханти-Мансійська: харків’янка Ушеніна стала чемпіонкою світу з шахів. Дехто зі спеціалістів стародавньої гри ще й досі не може до кінця повірити в дивовижне перетворення Попелюшки на шахову королеву. Адже 27-річній українці протистояло справжнє сузір’я майстринь екстра-класу на чолі з геніальною китаянкою Хоу Іфань.

Усупереч усім прогнозам, Анна пробилася у фінал, де здобула найціннішу перемогу в своєму житті над досвідченим турнірним бійцем Антуанетою Стефановою з Болгарії. 

Сторінку підготував Валерій РЕКУНОВ, «Урядовий кур’єр»

Фото з сайтів sportonline.ua, images.search.yahoo.com, london2012.com, glavred.info, nok-ukr.org, wek.com.ua та  УНІАН