В Запорізькій області істотно збільшилась кількість газифікованих територій

Свою фірмову страву - яєчню із домашніх яєць голова Запорізької облдержадміністрації Борис Петров наразі власноруч приготував на газовій плиті в оселі пенсіонерів Олександра Івановича та Ольги Миколаївни Мороз у Кіровому Оріхівського району (Запорізька область), що стала першим будинком у селі, куди прийшло блакитне паливо. До речі, частування яєчнею - вже добра традиція на Запоріжжі, оскільки в останній період у чимало запорізьких сіл підвели природний газ, і там повсюди, з легкої руки керівника регіональної владної команди, щойно запалюють конфорки, смажать яєчню.

Господарі газифікованої оселі розповіли кореспонденту "Урядового кур'єра", що навіть включно із затратами на газорозподільну систему отримають економію на опаленні та незрівнянне покращення побутових умов. Адже на обігрів будівлі селяни за добу витрачають вугілля на понад 40 гривень. Сьогодні до підключення у Кірові підготовлені 300 будинків (у селі проживають 3200 людей).

- Газифікація регіону - завдання номер один для обласної влади, - запевнив голова ОДА Борис Петров. - Розробили і активно впроваджуємо програму з цього напрямку. Сьогодні для її реалізації використовується кожна можливість бюджетного фінансування. Є підтримка центральної влади. Наразі очікується виділення близько 15 млн гривень з державного бюджету на ці потреби. Тож газифікація регіону, яка призупинилася в минулому році, активізується і набирає обертів.

Мета керівництва області - проведення газу до кожного села. Наразі за підтримки обласної виконавчої влади реалізується програма кредитування "Сільське подвір'я", яка надає селянам кредити на вигідних умовах, відпрацьовуються альтернативні шляхи фінансування.

Днями ж відбулося введення в експлуатацію газорозподільних пунктів у селах Урожайне та Трудове Токмацького району. Підведення газопроводу до зазначених селищ стало можливим також завдяки реалізації обласної програми газифікації. Керівник ВАТ "Запоріжгаз" Богдан Попюк відзначив, що вирішення питання газифікації зрушилося з місця саме завдяки активній позиції нової владної команди. Ще до кінця року газ також отримають у селах Приморського, Гуляйпільського та інших районів області. Всього, за словами Богдана Попюка, незавершених об'єктів газифікації в регіоні приблизно на 100 млн грн.