ПОЗИЦІЯ

Уряд продовжує складну реформу системи охорони здоров’я

Для того, щоб побачити результати реформ у медицині, потрібен передусім час. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук. За його словами, нині в галузі охорони здоров’я багато проблем. Одна з них — неефективний розподіл грошей. «Не все ще в цьому напрямку зроблено, і незважаючи на те, що фінансування збільшується, гроші до хворих не доходять», — сказав глава уряду, додавши, що проведенню реформи часто заважає опір медичного персоналу.

Водночас Микола Азаров зауважив, що є й позитивні приклади. Він нагадав, що минулого тижня в Кривому Розі спеціально зайшов в амбулаторію сімейної медицини, де мав можливість поговорити з лікарем і медсестрою. «Я побачив, що в цій амбулаторії є всі необхідні медикаменти для лікування хворих. Є медичні прилади для первинної діагностики. А персонал  кваліфікований, загалом заробляє непогані гроші, і ні про які побори з хворих там не йдеться», — зазначив Микола Азаров. При цьому він запевнив, що незабаром такою медицина буде всюди: «Потрібен тільки час».

Для поліпшення системи охорони здоров’я Україна має намір залучати й іноземні інвестиції. Зокрема Микола Азаров повідомив, що Держава Катар вивчає можливість вкладати кошти в розвиток Міжнародної клініки відновного лікування (клініки Козявкіна), що розташована в Трускавці Львівської області. Цей заклад займається лікуванням пацієнтів, які страждають дитячим церебральним паралічем (ДЦП), остеохондрозом, органічним ураженням нервової системи тощо, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

За словами Прем’єра, це питання обговорювалося під час його нещодавнього офіційного візиту до Катару. Він повідомив, що в цій поїздці взяв участь Володимир Козявкін, який провів зустріч з міністром охорони здоров’я цієї країни. «Йшлося про залучення інвестицій для розвитку лікувальної бази клініки Козявкіна. І в нас є такі плани», — повідомив Микола Азаров.

Також Прем’єр розповів про свої уподобання щодо місця літнього відпочинку. За його словами, вже багато років поспіль він відпочиває на кримських курортах. «Уже понад сорок років я відпочиваю в Криму (коли є можливість). Крим мені дуже подобається. Там дивовижне поєднання морського, гірського та лісового повітря, чудесне море. Мені здається, що краще за наш Крим немає нічого», — переконаний Микола Азаров.

Водночас він зазначив, що Україна має унікальні  природно-кліматичні умови та географічне розташування, які наші громадяни повинні використовувати: «Я всіх агітую відпочивати на наших українських курортах: Крим, Закарпаття, та й наша смуга в районі Києва для відпочинку дуже сприятливі».

Крім того, в глави уряду запитали щодо ситуації з відміною нічного поїзда 

№ 91/92 Київ — Львів. Микола Азаров висловив думку, що в цьому, як і будь-якому іншому питанні, необхідно вести гнучку маркетингову політику і недоцільно скасовувати те, що добре працює. «Тому я ще раз доручу керівництву залізниці вивчити ситуацію і доповісти з цього питання», — заявив Прем’єр. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»