ВІДПОЧИНОК

На Харківщині  триває літній оздоровчий сезон

Один за одним у місті та в районах області відкрилися нинішнього літа дитячі оздоровчі табори. І хоча не всі вони за час підготовчої кампанії дійшли до фінішу, оскільки не змогли забезпечити належних умов для відпочинку, більшості таки  вдалося  перевершити навіть торішні показники якості. До таких належить  лікувально-оздоровчий центр «Сонячний».  Підпорядкований він Південній залізниці. Як повідомив  її начальник Віктор Остапчук, за цей рік додатково вклали в розвиток дитячих оздоровчих центрів майже 10 млн грн. Кошти  розподілили в усі шість наявних таборів, де планують оздоровити цього літа  до 8 тис. дітей, з них  понад   3 тисячі відпочиватимуть у таборі «Мрія» у Євпаторії, а решта дітей оздоровлюватиметься у п’яти таборах, розташованих у Полтавській, Сумській і Харківській областях.

Гостинно розчинив двері для юних відпочивальників і дитячий заміський оздоровчий заклад «Каразінський». Тут на першій зміні, як розповів його директор Олексій Яхно,  набиралися сил та енергії перед новим навчальним роком  90 дітей з Краснокутського району області. Не менше відпочивальників  очікується і на другій зміні.  Для цього в таборі створені всі умови, про що подбали як районна держадміністрація, дирекція табору, так і  жителі Краснокутського району на чолі з сільськими і селищними головами та спонсорами. А гуртом, як відомо, легко не лише табір впорядкувати, а й зробити  яскравою програму перебування, щоб відпочинок надовго запам’ятався дітям.

Багато дітей з Харківщини оздоровлюються і в  Міжнародних  дитячих центрах — «Артек» та «Молода Гвардія». Туди, як поінформували в головному управлінні у справах сім’ї, молоді та спорту Харківської облдержадміністрації, направлено понад 500 юних відпочивальників. Із загальної кількості путівок — 127 дісталися талановитим та обдарованим дітям, 396 - дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, інвалідам, з багатодітних та малозабезпечених сімей і тим, хто перебуває на диспансерному обліку. Крім цього, діти з числа соціально-незахищених категорій оздоровлюватимуться  не лише на морі, а й на території області. Спеціально для них працюють оздоровчі зміни у санаторії «Ялинка» у Зміївському районі, позаміських зак-ладах оздоровлення та «відпочинку «Сосновий» у Куп’янському і «Берізка» у Золочівському районах тощо. Кошти на оздоровлення, а його цього року потребують 2374 дитини, виділили з обласного бюджету. Планується також  додаткове фінансування. 

Торік Харківська область була другою після Луганської серед областей України за кількістю оздоровлених влітку дітей і поступатися не збирається. Отож нинішнього року, за  словами керівника області, планується оздоровлення такої самої кількості дітей  і навіть більше. 

ДОВІДКА «УК»

 У 2011 році в Харківській області  планується оздоровити 185 тис. дітей у віці від 7 до 17 років, у тому числі дітей соціально незахищених категорій — 135 тисяч осіб.  Середня вартість путівки в дитячі табори області становить 2,2 тис. грн. Для пониження її вартості на розгляд місцевих рад винесені питання надання пільг дитячим оздоровчим установам — по землі, оплаті комунальних послуг, місцевих податках і зборах.