Останнім часом у діяльності Генпрокуратури з’явилось немало такого, що можна охарактеризувати словом «уперше»: вперше затримані високі чини відомства, вперше під час їхнього затримання спецназівцям довелось виламувати двері в кабінетах чиновників тощо. Притому цих «уперше» було стільки, що серед громадян України навіть з’явились ті, хто сумнівався у законності цієї операції, і — навіть розмови про кримінальне провадження проти заступника Генерального прокурора Давида Сакварелідзе.

Утім, усі крапки над «і» під час брифінгу розставив виконувач обов’язків очільника ГПУ Володимир Гузир. Коментуючи скандал навколо ситуації щодо затримання прокурорів на хабарі три мільйона гривень та обшуків, які супроводжували цю спецоперацію, він заявив, що кримінального провадження щодо Давида Сакварелідзе немає.

За словами Володимира Гузира, кримінального провадження щодо Сакварелідзе бути не може. «Жодного конфлікту між мною і кимось із колег апріорі бути не може. У нас будь-який конфлікт Генеральний прокурор врегулює своїм наказом, що стосується посади, яку ті обіймають», — сказав Гузир.

Про порушення провадження проти заступника Генпрокурора України Давида Сакварелідзе стало відомо після затримання першого заступника керівника слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна та заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця. Їх запідозрили у вимаганні хабара в особливо великих розмірах. Депутат Мустафа Найєм повідомив, що у заступника голови слідчого управління ГПУ Володимира Шапакіна під час обшуку знайшли: 130 тисяч доларів — у кабінеті, 30 тисяч доларів і 22 тисячі євро — в будинку, а ще 170 тисяч доларів і 500 тисяч гривень — у квартирі. Виявили і документи на депозитні вклади на суму 800 тисяч гривень, а також не зареєстровану вогнепальну зброю і боєприпаси. У Корнійця ж вилучили 35 пакетів із діамантами, де було 65 каменів.

Він також повідомив, що Гузир розпорядився порушити провадження проти Сакварелідзе, під керівництвом якого проводили обшук, за статтею «захоплення держустанов».

Коментуючи ці події на своїй сторінці у Facebook, ініціатор обшуку і затримання прокурорів заступник Генпрокурора Давид Сакварелідзе, під керівництвом якого затримали підозрюваних працівників Київської прокуратури і ГПУ, зазначив: «Ми отримали інформацію від підприємця, що займається видобутком піску, про вимагання працівниками прокуратури Київської області, дії яких по суті призвели до зупинення його бізнесу. Він відмовився від незаконної угоди і, повіривши нам, передав деталі справи».

Сакварелідзе також повідомив, що перевірка виявила: «Київські прокурори діяли не самі по собі, а під керівництвом «великого начальника» з Генпрокуратури, який вважав себе недоторканним».

Заступник генпрокурора додав, що вимагатиме для затриманих найвищої міри запобіжного заходу. За його словами, їм загрожує «безальтернативне позбавлення волі від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати посади, спеціальною конфіскацією та конфіскацією майна». Він заявив, що недоторканних не буде, і попросив вважати ці слова попередженням для всіх.

Антикорупційна спецоперація в органах прокуратури передбачає комплекс конфіденційних заходів, заявив виконувач обов’язків Генерального прокурора Володимир Гузир. За його словами, про початок спецоперації повідомили Президентові. У її межах оголосили підозру одному із керівників Головного управління ГПУ, заступникові прокурора області, а також цивільній особі.

Володимир Гузир повідомив, що слідчі дії щодо збору доказів провини затриманих тривають.

Марія БОРИСОВА,
«Урядовий кур’єр»