ДОСВІД

На Кіровоградщині створено дієву систему правової освіти громадян

У Кіровограді на учасників виїзного засідання Всеукраїнської міжвідомчої координаційно-методичної ради з правової освіти населення чекало чимало приємних сюрпризів. Звичайно, поважні члени ради знали, що місцева влада цьому питанню приділяє неабияке значення. Інакше регіональні ЗМІ не рясніли б так густо матеріалами на правову тематику, насамперед консультаційного спрямування. Великою популярністю серед краян користується і "Правова газета", яка видається зусиллями управління юстиції облдержадміністрації. Своєрідними осередками правової освіти на Кіровоградщині стали й заклади культури.

Звісно, такий підхід позитивно впливає на характер і кількість звернень громадян до органів влади. Юридично "підковані" люди не засипають чиновників численними скаргами, а вимагають кваліфікованої відповіді на конкретні запитання. Не варто зайвий раз завважувати, що такий професійний діалог між владою і громадянами обопільно корисний його учасникам.

Проте справжнім відкриттям для членів ради стала розповідь коментатора обласної державної телерадіокомпанії Олени Роміциної про досвід створення дитячих телепрограм правового спрямування. Місцевим тележурналістам вдається вкраплювати у пізнавальні і розважальні передачі елементи правової освіти молоді. Навіть така програма, як "Засипайко" - на кшталт загальновідомої "На добраніч, діти" - примудряється вчити найменших телеглядачів правовим нормам поводження у суспільстві. А чом би й ні - нехай змалечку привчаються захищати свої права у цивілізований спосіб.

Утім, найбільший резонанс на нараді викликав виступ голови обласного парламенту дітей (є в Кіровограді і така інституція) Ганни Трушевич. Попри юний вік, дівчина вразила учасників зібрання по-дорослому зрілими думками щодо правової інформації як необхідної умови виховання дітей. Головуючий на засіданні міністр юстиції Олександр Лавринович навіть запитав у Ганни, чи часто її виступи у парламенті завершуються такими бурхливими оплесками.

Власне, після такої реакції аудиторії можна було не сумніватися: роботу кіровоградців схвалено членами ради. Мало того, голова правління товариства "Знання" України Василь Кушерець запропонував продовжити розмову на цю тему, але акценти змістити на соціально-економічні, зокрема, гендерні аспекти. А заступник голови Держкомтелерадіо Володимир Горобцов запевнив учасників зібрання, що досвід кіровоградських журналістів буде поширено серед регіональних телерадіокомпаній.

За результатами засідання рада ухвалила відповідні рекомендації низці міністерств і відомств. Зокрема, Мін'юсту, Міносвіти, МВС, а також Держкомітету телебачення та радіомовлення рекомендовано активізувати співпрацю із засобами масової інформації щодо створення спеціальних правоосвітніх проектів. Мін'юст спільно з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування має вивчити питання щодо заснування власних друкованих засобів масової інформації юридичного спрямування.

ДОВІДКА "УК"

Всеукраїнська міжвідомча координаційно-методична рада з правової освіти населення є постійно діючим дорадчим органом при Мін'юсті. Основними завданнями ради є розроблення пропозицій та надання методичної допомоги у сфері правової освіти населення органам виконавчої влади, місцевого самоврядування, об'єднанням громадян, навчальним та культурним закладам, видавництвам, засобам масової інформації тощо.