Нині туристові, щоб виїхати, скажімо, до Єгипту чи Туреччини, не потрібно нічого, крім грошей: купив тур — і вперед. Адже візи в ці країни оформлювати не треба. А ось у країни Євросоюзу потрібно подавати документи для віз за кілька тижнів. Хоч Польща, Угорщина чи Німеччина до нас територіально ближче. Та потрібно чекати, поки відповідне посольство видасть візу, і, звичайно, сплачувати мито під час кожної поїздки. Для бюджетних турів це особливо невигідно, бо ж вартість візи інколи становить майже третину вартості самого туру. Втім, щодо подорожей — то можна й удома альтернативу знайти. Але якщо з іншої, набагато вагомішої причини потрібно терміново вирушити за кордон, а довгострокової візи немає? Це проблема. Особливо коли країна, в яку потрібно поїхати, — всього за кілька сотень кілометрів від кордону з Україною…

Термін виготовлення — 20 днів

Утім, нині, коли відносини України з Євросоюзом стають дедалі тіснішими, кордони теж прозорішають. Нині українці очікують  безвізовий режим з ЄС, єдиною перепоною до якого, за словами заступника міністра закордонних справ України Лани Зеркаль, є питання видачі біометричних паспортів. «У вересні в Україні було чотири місії ЄС з оцінювання прогресу в цій сфері: одна — щодо контролю за кордонами, друга — щодо питання безпеки документів, ще дві — з приводу притулку та міграції, — зауважила вона. — Можу засвідчити, що у нас позитивні результати. Єдине питання — не налагоджене серійне виробництво біометричних паспортів. Це певний недолік, який плануємо усунути найближчим часом».

Але ж відповідно до урядової постанови від 7 травня 2014 року №152  біометричні закордонні паспорти в Україні мають запровадити з 1 січня 2015 року. До цієї дати залишається мало часу, а дехто з експертів навіть висловлює сумнів, що випуск цих документів вдасться налагодити вчасно.

Утім, оптимізму додає те, що уряд останнім часом звернув серйозну увагу на це питання і навіть підтримав його фінансово. Так, на початку листопада було прийнято рішення про виділення 150 мільйонів гривень на придбання понад 600 терміналів для видачі біометричних паспортів. За словами Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, відповідні термінали мають бути встановлені в кожному районі, і до кінця січня система повинна працювати.

Та чи буде все так, як заплановано? Це питання розглядали на недавній колегії Державної міграційної служби і, як повідомила прес-служба відомства, на сьогодні у всіх областях встановлюють відповідне обладнання. Голова ДМС України Сергій Радутний підкреслив, що до 1 січня такі підрозділи мають запрацювати у кожній області України. Та проведені ДМС перевірки показують, що в окремих областях є недоліки в цій роботі. Тож прийнято низку рішень про притягнення до відповідальності тих керівників територіальних органів, підлеглі яких припустилися порушення чинного законодавства.

То на що ж сподіватися тим, хто хотів би з нового року отримати біометричний паспорт? «Урядовий кур’єр» звернувся по роз’яснення до Державної міграційної служби. Як запевнив керівник її прес-центру Сергій Гунько, процес видачі біометричних паспортів таки почнеться з 1 січня нового року. Оформити такі документи можна буде в кожній області, ось тільки не в кожному підрозділі ДМС на місцях. До того ж поки не відомо, скільки саме підрозділів їх видаватиме. Хоч пізніше планують ще й збільшити кількість пунктів, де оформлятимуть такі документи. Сергій Гунько також повідомив «Урядовому кур’єру», що виготовлятимуть біометричний паспорт протягом 20 робочих днів. «Підкреслюю, робочих, а не календарних», — сказав він. 

Для отримання біометричного паспорта потрібні відбитки пальців. Фото з сайту plenta-ua.net

Кінцева ціна ще не відома

Скільки ж коштуватиме новий документ? Наприкінці жовтня на це запитання Сергій Гунько відповів, що вартість буде відома після того, як проведуть тендери на друк бланків, а їх планували проводити аж у грудні. Однак уряд спростив цю схему. «Думаю, що не буде тендера, тому що є розпорядження уряду про те, що бланкову продукцію суворої звітності виготовляє тільки поліграфкомбінат «Україна». Тож він друкуватиме й бланки паспортів», — зауважив керівник прес-центру.

На наше запитання, скільки саме заплатить людина за біометричний паспорт, Сергій Гунько розповів лише скільки коштуватиме сам бланк документа. «15 євро — це тільки вартість бланка, яку нині декларує нам поліграфкомбінат «Україна». Але ще при оформленні закордонного паспорта сплачують до бюджету державне мито і вартість адміністративної послуги. Скільки саме коштуватиме біометричний паспорт, поки що невідомо. Про це говорити зарано, оскільки уряд зможе ще й змінити ті постанови, які вже прийнято», — зазначив він.

А що вже відомо достеменно — то це те, що процес отримання цього документа такий самий, як і звичайного закордонного паспорта. «Єдина різниця та, що людині треба буде покласти руку на сканер, який зніме відбитки пальців», — каже Сергій Гунько.

Для зчитування інформації, наприклад на кордоні, будуть автоматизовані контрольно-пропускні системи для власників біометричних паспортів. Це унеможливить суб’єктивність та зловживання під час проходження контролю і зменшить час, потрібний на таке проходження. 

Якщо у людини вже є закордонний паспорт, вона зможе за бажання обміняти його на документ нового зразка, звернувшись до підрозділу ДМС України. Однак робити це чи ні, кожен вирішуватиме сам, адже обмінювати старий паспорт на біометричний — це право громадянина України, але не обов’язок.

Нині закордонний паспорт громадянина України видають терміном на 10 років, і після впровадження нових документів він буде чинним до зазначеної кінцевої дати дії. Люди зможуть вільно перетинати кордон з такими паспортами, щоправда, доведеться отримувати візи.

Чи будуть черги за «безвізовими» паспортами — побачимо, коли почнеться процес їх видачі. Проте, вочевидь, це залежатиме від того, чи справді біометричний паспорт звільнятиме від отримання візи в країни ЄС. Немало скептиків сумніваються, що безвізовий режим найближчим часом запрацює.

«Я б із задоволенням отримав такий паспорт, але не бачу підстав для того, що безвізовий режим запровадять, тож місяць тому оформив багаторазову шенгенську візу», — зауважив Артур Макаренко, якому в справах свого бізнесу доводиться досить часто бувати за кордоном.

Утім, низка експертів зауважує, що випуск біометричних паспортів має стати одним з аргументів, що спонукає Європейське співтовариство лібералізувати візовий режим для громадян України.