ДАТА

Сьогодні - Міжнародний день захисту дітей. Держава дбає, щоб молоде покоління зростало здоровим і щасливим

Літні канікули для дітей - радість. А для батьків - головний біль. Дехто з них досі в роздумах, куди ж відправити на відпочинок чадо. І хоч варіантів у наш час достатньо (від путівок в оздоровчий табір до поїздки у село), та на все це потрібні кошти. До того ж, чималі. А їх у багатьох просто не вистачає. Як бути в цій ситуації, щоб і сімейний бюджет не розтринькати, й оздоровити доньок та синів, аби в навчальний заклад вони прийшли сповнені сил і натхнення? Цю проблему досліджував "Урядовий кур'єр".

"Артек" для всіх відкриває двері

В "Артек" на відпочинок може потрапити дитина з будь-якої країни світу. В цьому запевнила генеральний директор МДЦ "Артек" Олена Піддубна. Проте уточнила, що українці мають переваги, бо "Артек" - державне підприємство, а відтак, згідно із Законом "Про державну підтримку та особливості функціонування дитячих центрів "Артек" і "Молода Гвардія", який прийнято у 2009 році, держава надає можливість відпочити дітям України за бюджетними путівками (вона придбаває 90% усіх путівок в "Артек"). За цими путівками, каже гендиректор, у нас відпочивають талановиті діти - переможці міських і регіональних конкурсів, олімпіад, відмінники навчання, сироти, діти з багатодітних родин тощо.

Крім того, батьки можуть купити для своєї дитини комерційну путівку, яку можна забронювати на офіційному сайті "Артека" (www.artek.ua). Вартість її від 5 тис. грн до 15 тис. грн. Це залежить від комфортності обраного табору і тривалості відпочинку (14 чи 21 день). Олена Піддубна пояснила, що діти з інших країн можуть відпочивати в "Артеку" лише за комерційними путівками, проте за віком допускаються й 7-8-річні. Тоді як загалом відпочивають діти віком від 9 до 16 років.

- Щозміни в "Артеку" оздоровлюються діти з усіх областей України і АР Крим. На міжнародну зміну щороку прибувають маленькі жителі з понад 50 країн світу. В цьому році плануємо оздоровити приблизно 25 тисяч дітей.

У нас щороку відпочивають діти з фізичними вадами. Для них розроблені спеціальні творчі й спортивні програми. Цього року в червневу зміну, з якої починається артеківське літо, до нас приїдуть 800 дітей-інвалідів. У таборі "Лісний" (400 дітей) відбудеться спеціалізована зміна "Повір у себе, і в тебе повірять інші". А в сусідньому таборі "Польовий" (400 дітей) відбудеться XVІІІ Всеукраїнська спартакіада для дітей з обмеженими можливостями "Повір у себе", - каже Олена Піддубна.

Окрім купання в морі, яке полюбляють відпочивальники, кожна зміна в "Артеку" має свою програму, розроблену педагогами дитячого центру. Вона передбачає різноплановий відпочинок, поєднуючи спорт, творчість, пізнавальні ігри, екскурсії, гуртки...

Спорт загартовує

В "Артек" на відпочинок поїхати, звісно, можуть не всі. Тому альтернатив йому достатньо. У ДЗ "Центральна санепідемстанція МОЗ України" поінформували, що планується відкриття в 2011 році 16608 закладів оздоровлення та відпочинку (98%), у тому числі 689 заміських, 714 таборів праці та відпочинку, 269 спортивно-оздоровчих та 14957 закладів з денним перебуванням. Окрім того, у цьому році працюватимуть 180 (97%) дитячих санаторіїв. Торік під наглядом держсанепідемслужби перебувало 16935 оздоровчих закладів, з них 775 заміських, 15137 міських таборів, 725 таборів праці та відпочинку, 288 спортивно-оздоровчих таборів та 10 оборонно-спортивних. А ще працювали 185 дитячих санаторіїв, з яких цілий рік діяли 163.

За словами головного лікаря Любові Некрасової, станом на 15 травня повністю готові до відкриття 104 санаторії (57%) та 4162 (25%) закладів оздоровлення та відпочинку, з них лише 39 (6%) заміських закладів оздоровлення. За її словами, це пов'язано з тим, що відкриття заміських (стаціонарних) закладів оздоровлення планується із середини червня, а підготовка закладів відпочинку з денним перебуванням на базі загальноосвітніх навчальних закладів може розпочинатися лише після закінчення навчання в школах. Торік, зазначила Любов Сергіївна, підмічено скорочення мережі заміських (стаціонарних) таборів із 793 до 775 (на 18) та дитячих санаторіїв із 191 до 185 (на 6) у зв'язку з фінансовою неспроможністю або зміною власника. Така тенденція призводить до зменшення кількості закладів, де може проводитись оздоровлення дітей, та збільшення таких, де діти лише відпочивають. На жаль, протягом останніх трьох років не відкриваються 80 закладів оздоровлення та відпочинку, які перебувають під наглядом державної санітарно-епідеміологічної служби. Крім того, в поточному році не працюватимуть у зв'язку з недостатнім фінансуванням 39 закладів.

Щодо харчування дітей на відпочинку, то кореспондента "УК" запевнили: Державною санітарно-епідеміологічною службою проводиться ретельний нагляд за додержанням вимог санітарного законодавства у закладах оздоровлення та відпочинку для дітей із застосуванням лабораторних досліджень, зокрема щодо якості продуктів харчування та продовольчої сировини, профілактики спалахів гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь. Тож хвилюватися батькам щодо цього не варто.

Пришкільні табори доступніші

Готовність 8 дитячих оздоровчих таборів у Києві на 25 травня становила 89,9%. Вони вже в очікуванні відпочивальників. Розміщення таборів у мальовничих куточках Кончі-Заспи, Пущі-Водиці та на Житомирському шосе дасть змогу школярам не тільки милуватися чудовою природою, а й купатися в басейні, займатися спортом, улюбленими іграми.

Як повідомила головний спеціаліст Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту Київської міської державної адміністрації Оксана Воробйова, цього року сироти, діти з малозабезпечених та багатодітних сімей, а також діти, батьки яких загинули на виробництві внаслідок нещасного випадку або під час виконання службового обов'язку, оздоровлюватимуться безкоштовно.

Для решти категорій пільговиків також існують знижки. Приміром, 10% вартість путівки на 21 день обійдеться батькам приблизно у 300-350 грн, 20% - 700-800 грн, 30% - приблизно 900 грн. А от відпочинок у пришкільних таборах дешевий і доступний багатьом. 18 днів перебування в такому таборі коштуватиме 116 грн. Планується в столиці оздоровити у таких закладах 7591 особу. За словами Оксани Воробйової, в Києві будуть відкриті 114 пришкільних таборів. Як повідомила посадовець, відповідні служби КМДА заздалегідь подбали про юних киян. Вони оздоровлюватимуться і в різних регіонах країни - в Криму, на Херсонщині, Закарпатті та в Карпатах.

У бабусиній хаті завжди затишно

Чимало киян обирають сільський відпочинок - оздоровлюють своїх дітей на дачі або у бабусі в селі. На це і коштів потрібно менше, і стареньким в радість приїзд внучат. Галина Климович уже протягом десяти років їздить до мами на Житомирщину разом із дітьми на все літо. Діти не скаржаться, бо звикли до сільської природи, лісу, єднання відпочинку з роботою на грядці. Своїми руками вирощують городину, тож вона набагато приємніша за куплену.

- А коза Катя дає таке смачне молоко, - розповідає Галина Савівна. - До того ж, воно дуже корисне.

Зважаючи на те, що літо в Україні останніми роками спекотне, дітям пані Климович у бабусиній хаті комфортно і потреби в кондиціонері немає. Після купання в річці можна зорганізувати і денний сон, і щось почитати, і, врешті-решт, поспілкуватися з бабусею, яка розповість чимало цікавого. Для більшості дітей сільський відпочинок стає незабутнім і чарівним, як казка.

НЕОБХІДНО ЗНАТИ

Як запобігти сонячним і тепловим ударам у дітей:

 ♦ уникати тривалого перебування під прямими сонячними променями (дозволяється не більше 10-15 хвилин);

 ♦ носити вільний одяг світлих кольорів із натуральних матеріалів, на пляж одягати легке взуття;

 ♦ захищати голову від сонця панамами, хустками тощо (навіть у хмарну погоду), а також парасольками. Для захисту очей користуватися козирками та окулярами від сонця;

 ♦ при перебуванні на пляжі забезпечити чергування відпочинку на піску або каменях (впродовж 10-15 хвилин) з хлюпанням у воді та плаванням (10-15 хвилин для дітей 8-12 років, 25-30 хвилин - для дітей від 13 років і старших). У першій половині дня купання краще закінчувати не пізніше 10.00-10.30, повторне купання у другій половині дня проводити з 16.00 до 19.00. Не дозволяти дітям спати під сонцем;

♦ не організовувати в період з 10.00 до 16.00 тривалих екскурсій (автобусних, піших);

♦ проводити рухові ігри, змагання до 10.00 і після 16.00;

 ♦ забезпечити дітей упродовж дня достатньою кількістю питної води (не менше 2 л на дитину), не дозволяти вживання холодної води.