Ніде правди діти, більшість літніх людей нині все ще побоюються сучасних електронних засобів: від планшетів і мобільних телефонів до електронних платіжних карток. Тому за змогою надають перевагу отриманню щомісячних виплат з рук листоноші. Проте життя не стоїть на місці, тож доводиться дідусям і бабусям вчитися користуватися банкоматами. Більшість із них отримують гроші через картки Ощадбанку.

Нещодавно уряд ухвалив постанову, що Пенсійний фонд разом з Ощадбанком має впровадити механізм, за яким банківська платіжна картка пенсіонера стане одночасно і його електронним пенсійним посвідченням. Про це під час прес-конференції повідомив голова правління Пенсійного фонду України Олексій Зарудний.

— Коли нашу спільну з Ощадбанком роботу буде завершено і пенсіонери користуватимуться такими картками, органи ПФ будуть упевненими, що виплати отримують люди, яким вони належать за законом, — наголосив він.

Це, на переконання посадовця, має значно спростити верифікацію й ідентифікацію отримувачів пенсійних виплат. Людям не потрібно буде йти до ПФ, особливо якщо це інвалід, літня особа або лежачий хворий. Голова правління ПФ висловив сподівання, що цей механізм запрацює вже з червня 2016 року.

Фахівці обіцяють, що багатофункціональна картка буде дуже зручною. Фото Володимира ЗАЇКИ

Заборгованостей немає

Олексій Зарудний також поінформував, що протягом січня — квітня 2016 року 12 мільйонам пенсіонерів забезпечено виплату пенсій і грошової допомоги у повному обсязі у законодавчо встановлені строки у всіх регіонах України, крім територій, не підконтрольних українській владі. Заборгованостей з виплат пенсій українцям немає. Загальна сума видатків фонду на пенсійні виплати за чотири місяці року становить 71,4 мільярда гривень. Зокрема за рахунок власних коштів Пенсійного фонду профінансовано 35,9 мільярда гривень, з державного бюджету на фінансування пенсійних програм надійшло 37,7 мільярда.

Нині триває фінансування пенсій травня. На ці потреби спрямовано 13,7 мільярда гривень, або 61,5% планових обсягів на травень.

Очільник ПФ підкреслив, що вперше за останні кілька років фінансування виплати пенсій відбувається без залучення позик з Єдиного казначейського рахунку на покриття тимчасових касових розривів. Для порівняння: торік за цей період уже було залучено позик на понад 17 мільярдів гривень.

Щодо підвищення соцстандартів Олексій Зарудний поінформував, що перерахунки проведено майже 10 мільйонам українців, або 82% пенсіонерів, виплати яких залежать від прожиткового мінімуму або в них є така складова. Мінімальний розмір пенсії за віком зріс у 6,5 мільйона громадян. Підвищення не останнє в цьому році. Наступне заплановано на грудень. Новий склад уряду вніс до Верховної Ради законопроект, який передбачає, що в грудні 2016 року прожитковий мінімум має збільшитися не на 6%, як планували раніше, а на 10%. Тобто не до 1208, а до 1247 гривень.

Не 10 днів, а 10 хвилин

А ще посадовець розповів про запровадження централізованої системи виплати пенсій, нагадавши, що її вже пілотно запровадили з 1 січня 2016 року в чотирьох областях: Київській, Вінницькій, Донецькій і Херсонській. Із червня вона має повноцінно запрацювати у Києві, а також у Черкаській, Чернівецькій, Хмельницькій, Кіровоградській і Запорізькій областях. А із серпня — поширитися на всю Україну. І до 1 січня 2017 року потрібно буде бази даних з усіх областей об’єднати в єдину централізовану базу даних ПФ.

Грунтується система на сучасних інформаційних технологіях. Серед її переваг — обслуговування пенсіонерів чи застрахованих громадян у будь-якому управлінні ПФ незалежно від місця їхнього проживання й реєстрації; скорочення часу обслуговування (якщо нині за законом час розгляду документів для призначення пенсії — 10 робочих днів, то він має скоротитися до кількох десятків хвилин); зменшення документообігу (пенсійну справу вестимуть в електронному вигляді замість величезних стосів паперів, як нині); максимальна автоматизація всіх процесів ведення пенсійної справи. А ще — можливість дистанційного обслуговування, що буде дуже зручно для літніх та хворих пенсіонерів, людей з особливими потребами, а також застрахованих осіб, які захочуть дізнатися, як роботодавець відраховує внески з їхньої зарплати до ПФ.

Отже, кожен, хто має комп’ютер та інтернет, зможе, не виходячи з дому, через веб-портал подати заяву, отримати консультацію, інформацію про розрахунок своєї пенсії тощо, тобто всі ті послуги, для отримання яких нині слід особисто приходити до управлінь Пенсійного фонду. І через цей самий портал за допомогою новітніх технологій після введення накопичувальної системи людина зможе відстежувати стан свого накопичувального рахунку.