Документ, який має зняти соціальну напругу, передбачає підтримку переробниками цін на молоко від сільгоспвиробників: вищого і першого гатунку — на рівні 4,2 і 4 гривні за кілограм (відповідно); від населення: першого і другого сорту — на рівні  2,5 і 2,2 гривні. Йдеться також і про закупівлю Аграрним фондом (АФ) надлишків масла вершкового і молока сухого знежиреного за ціною 40,81  і 42,86 гривні за кілограм відповідно. Такими особливостями меморандуму поділився міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

Так, АФ має зняти із внутрішнього ринку за тендерною процедурою надлишок 10 тисяч тонн сухого молока знежиреного і 10 тисяч тонн вершкового масла, уточнив голова АФ Олександр Кірюк. Закупівлі планують розпочати наприкінці травня і закінчити в липні. Усі необхідні для цього кошти у фонду вже  є.  Голова АФ також уточнив, що учасниками тендерів можуть бути лише підписанти меморандуму. Нині це п’ять компаній: ПАТ «Галичина», ПАТ «Дубномолоко», ДП «Старокостянтинівський завод сухого молока», ТОВ «Терра Фуд», ТОВ «Техмолпром».

Вони взяли на себе певні зобов’язання перед державою у ці складні часи, тому можуть розраховувати на відповідну її підтримку. Допомога полягатиме у знятті з ринку надлишків «молочки» за прийнятною ціною, залученні учасників ринку до розробки змін до правил гри на ринку, сприянні інвестпривабливості підприємств, врегулюванні експорту в РФ, розширенні поставок на альтернативні ринки, поліпшенні системи держрегулювання ринку молока для створення рівних і прозорих умов конкуренції для переробників, розповів Ігор Швайка, додавши, що документ відкритий до підписання для інших учасників ринку.

Надлишки молока з ринку зніме Аграрний фонд. Фото Oлександра ЛЕПЕТУХИ

Бізнес пообіцяв закуповувати молоко на внутрішньому ринку для виробництва вершкового масла і сухого молока за визначеною ціною, випускати продукцію високої якості, брати участь у торгах Аграрної біржі для реалізації продукції, не продавати її посередникам для штучного підняття цін, інформувати про ситуацію на ринку уряд для вжиття адекватних заходів.

За словами голови ради директорів Спілки молочних підприємств України Вадима Чагаровського, згідно з домовленостями, п’ять підприємств-підписантів уже сформували товарний пул 5500 тонн молока сухого і 8750 тонн масла вершкового. За його оцінками, за рахунок інтервенцій АФ зніме з ринку 10% масла і 20—25% сухого молока, що в перерахунку на звичайне сире молоко становить 200 тисяч тонн, або половину загального обсягу надлишків молока на ринку.

— Знявши з ринку надлишки, стабілізуємо ціну,  щоб вона не впала і в аграріїв не було бажання вирізати худобу, — наголосив він на важливості підписання меморандуму. —  Це стало особливо актуально після того, як Росія тимчасово обмежила ввіз української «молочки» на свій ринок, через що наш експорт у РФ упав у квітні у п’ять разів.

Він вважає, що вже наприкінці липня — на початку серпня РФ знову відкриє ринок для наших сирів і зніме тимчасові обмеження через брак продукції. Впевнений, бо так було в попередні роки, так буде і цього року. 

Також ситуація на молочному ринку має поліпшитися у зв’язку з можливістю виходу в липні — серпні кількох наших переробних підприємств із маслом та сухим молоком на євроринок. «Для торгівлі там наші підприємства мають відповідати євростандартам якості та безпечності і отримати єврономер. Процедура його отримання складна і забюрократизована, але очікуємо її спрощення. Якщо це трапиться, то вже за два місяці почуємо про вихід на ринок ЄС кількох молочних компаній. Їх буде небагато, бо загалом молочна галузь ще не готова до торгівлі на ринку ЄС через невідповідність євростандартам якості та безпечності продукції. Але вони зможуть покрити квоти на безмитне ввезення 1,5 тисячі тонн вершкового масла і 1,5 тисячі тонн сухого молока на рік», — прогнозує Вадим Чагаровський. І нагадав, що у перспективі обсяги «молочних» квот можна збільшити, адже вже сьогодні вітчизняна галузь виробляє 100 тисяч тонн вершкового масла, готових до експорту на ринок ЄС. Щодо експорту сирів, то, за його словами, безмитного ввозу цієї продукції на євроринок нам не надали, хоч два вітчизняних підприємства виробляють продукцію відповідної якості.