ПРОФІЛАКТИКА

Оскільки в Криму опадів найближчим часом не прогнозують, 
на півострові  оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки

Із встановленням спекотної погоди в кримських лісах настає період високої пожежної небезпеки. На жаль, часто причиною порушення лісового спокою стають відпочиваючі. Так, минулого четверга на території Гурзуфського заповідника від пожежі постраждала група нетверезих українських туристів. 

О третій годині ночі зайнялася суха підстилка довкола багаття. Пожежа швидко почала поширюватись, один з туристів отримав опіки. На щастя, загоряння вчасно ліквідували. Постраждалому викликали швидку допомогу. Щоправда, від госпіталізації він відмовився. Всю компанію горе-туристів доправили у відділення міліції.

«Згоріло 18 соток підстилки, що завдало збитків майже на 7 тис. грн. Ймовірно, винуватці заплатять штраф і покриють завдані збитки», — прокоментував ситуацію голова Республіканського комітету АР Крим з лісового та мисливського господарства Ігор Кацай.

Він також додав, що за цей самий період минулого року на території півострова було зареєстровано 27 лісових пожеж на загальній площі 3,31 га. Цього року на 22 липня сталося лише 2 пожежі в Ялтинському заповіднику. Цим втішним показникам посприяли цьогорічні опади, які нормалізували пожежобезпеку в кримських лісах. Але стовпчики термометра невпинно наближаються до позначки  40 градусів, і опадів найближчим часом не прогнозують.

«Зараз на півострові частково встановлений четвертий високий та п’ятий надзвичайний рівні пожежної небезпеки», — повідомив  Ігор Кацай. Тож, за його словами, всі ліси Криму будуть закриті для відвідування лише якщо у більшості з них буде встановлено п’ятий рівень небезпеки. Поки що для відвідування закриті тільки хвойні ліси.

В автономії для контролю пожежонебезпеки створений оперативний штаб, який працює вже два місяці, очолює його голова Ради міністрів Криму Василь Джарти.

З кінця квітня організовано авіапатрулювання лісів вертольотом Мі-2. Збільшена кількість обльотів та площа моніторингу — на це виділено кошти з держбюджету. Вся пожежна техніка відомства виведена на небезпечні ділянки. Як пояснив Ігор Кацай, на цей крок пішли, аби збільшити ефективність гасіння пожеж та підвищити рівень оперативного реагування.

Також відомство організувало пункт спостереження в районі Ялтинського заповідника. Тут триває цілодобове чергування.

Водночас викликають тривогу звалища, розташовані  поруч з лісовими насадженнями.

«Ми виїжджаємо туди, гасимо пожежі, потім інформуємо держадміністрації, МНС, а вони вже розбираються і штрафують винуватців», — підсумував голова Республіканського комітету АР Крим з лісового та мисливського господарства.

ДОВІДКА «УК»

На території Криму діє 12 лісопожежних станцій, які мають у своєму розпорядженні 42 пожежних автомобілі і 2 водовозки. До бойового чергування залучені 97 постійних працівників лісопожежних станцій та 43 тимчасових пожежних спостерігачі. Діють 13 систем відеоспостереження, кожна з яких відстежує ситуацію в радіусі 20 км і подає інформацію на головний комп’ютер.