Чи не найчастіше різноманітні експертні організації досліджують якість вершкового масла. І не дивно, адже без цього продукту важко уявити наш раціон. І хоч на полицях магазинів вибір масел широкий, якщо здати всі ці зразки в лабораторію і дослідити їх якість, з’ясовується неприємна правда. Так, із нещодавно протестованих дев’яти зразків лише три достойні того, щоб їх купували і вживали. Адже деякі з представлених у дослідженні масел повинні іменуватися спредами, але аж ніяк не вершковим маслом, та ще й виготовленим за державним стандартом. До речі, цей «замінник» масла мав би коштувати дешевше за оригінальний продукт. 

Корисне, але не все

Оригінальне вершкове масло — продукт дуже корисний. Мінімальна його добова норма для здорової людини становить 10 грамів, але можна вживати до 30 грамів. У вершковому маслі є жирні кислоти, білки, вуглеводи, вітаміни А, D, E, PP, а також залізо, кальцій, калій, магній, фосфор, натрій, мідь, марганець, цинк. Вітамін Е необхідний нам для краси і здоров’я шкіри, волосся, нігтів, сили м’язів. Вітамін А підтримує в нормі зір, відповідає за здоров’я шкіри і слизових оболонок. Вітамін D — за кістки і зуби. Всі ці вітаміни жиророзчинні, тому найкраще організм їх засвоює саме під час вживання натуральних жирів.

Проте користь принесе організму лише справжнє солодковершкове масло. Від спредів, виготовлених на основі рослинних жирів, подібної користі годі й чекати. Щоправда, виявити підступні рослинні жири можуть лише фахівці у спеціалізованій лабораторії. Звичайний же споживач змушений довіряти інформації, написаній на пакуванні. А виробники іноді лукавлять і лестять своїй продукції, називаючи її не спредом, а маслом. Таких висновків дійшли в Центрі споживчих експертиз «Тест». Там нещодавно дослідили дев’ять марок масла. В тестування потрапили такі зразки: «Золотий резерв», «Простоквашино», Molendam, «Брест-Литовськ», «Галичина», «Главмолоко», «Румо», «Кожен день», «Славно і Ко».

— Коли минулого разу ми досліджували 50 марок масла із різних областей України, то виявили, що 12 із них було сфальшовано, — розповідає президент Центру споживчих експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Нині ж ми закупили 9 марок жирністю 72,5—73%. Вісім з них вітчизняного виробництва, виготовлені за ДСТУ, й один імпортний екземпляр — білоруське масло «Брест-Литовськ» жирністю 82,5%.

Малюнок з сайту st.fl.ru

Звична підміна

Дослідження традиційно проводили за кількома параметрами: маркування, пакування, лабораторні дослідження. Також перевірили в лабораторії справжність і безпечність, оцінили смакові якості цього продукту.

До упаковки вершкового масла зауважень не було, а до маркування лише одне — якість нанесення дати виробництва. Частина виробників маркують дату фарбою, завдяки чому прочитати цифри нескладно. Але дехто цифри набиває «дірочками» («Главмолоко», «Славна і Ко») або наносить тисненням («Галичина»), тому споживачеві їх важко роздивитися. Через це оцінки цим учасникам дослідження були знижені. Варто нагадати, що солодковершкове масло без замороження має зберігатись лише 35 днів.

У лабораторії фахівці дослідили три показники: жирність, його походження (ідентифікація) і мікробіологію. За кожним із цих показників були зауваження. Так, заниженою виявилася жирність у масла торгових марок «Галичина», в якому замість 72,6% лише 70,4% жиру, та у «Главмолоко»: замість 72,5% — 69,9%.

Під час перевірки на наявність немолочних жирів фальсифікатами виявилися три продукти — «Главмолоко», «Румо» і «Славна і Ко». Таким чином, із дев’яти учасників дослідження третина не має права іменуватись маслом.

Щодо мікробіології — у трьох зразках масла знайшли кишкову паличку: «Галичина», «Славна і Ко», «Брест-Литовськ».

— Якщо ви звикли скуповуватися на ятках і вам дали продукт із трохи стертим терміном придатності, варто взагалі відмовитися від покупки, — радить Валентин Безрукий. — Якщо продавець переконує, мовляв, продукцію сьогодні завезли, не варто йому вірити на слово. Адже, найімовірніше, вам пропонують придбати масло із вичерпаним терміном придатності, на пакуванні якого навмисне стерли інформацію про цей термін. У кращому разі він закінчується буквально за кілька днів.

І, звісно ж, перевірили фахівці смакові якості солодковершкового. Не сподобалося дегустаторам масло «Румо». Цей продукт куштували ще до того, як були отримані результати лабораторних досліджень, тому оцінювали його згідно з його назвою, вказаною на етикетці, — «Масло солодковершкове селянське». А воно мало насичений жовтий неоднорідний колір, тверду консистенцію. І що найгірше — затхлий запах з ознаками окислення і виражений солодкий нехарактерний смак.

Але ж вершкове масло повинно бути від світло-жовтого до жовтого кольору, мати однорідну, пластичну, щільну консистенцію. А також чистий, добре виражений вершковий, з присмаком пастеризації, запах і смак.

За результатами дослідження масел оцінки «відмінно» отримали «Золотий резерв», «Простоквашино», «Кожен день». Загальна оцінка «добре» у масла Molendam, «погано» — у «Брест-Литовська» (через проблеми з мікробіологією). Найгірші оцінки у «Галичини». А «Главмолоко», «Румо» та «Славна і Ко» взагалі виявилися не маслом, оскільки в їхньому складі виявили рослинні жири.

Хоч як це сумно, виробники як фальшували масло, так і продовжують це робити. Тому, якщо в господинь є можливість, краще готувати цей молочний продукт у домашніх умовах.

СЕКРЕТИ ВИРОБУ

Одним з головних індикаторів свіжості масла є його м’який вершковий аромат, який не повинен бути занадто вираженим.

На зрізі масло має бути сухим і трохи лисніти, можливо, виступить кілька крапель вологи.

Вершкове масло, виготовлене взимку, має білий колір, а влітку — з жовтуватим відтінком, який свідчить, що корова їла траву.

Коли виймаєте з холодильна справжнє вершкове масло, воно має бути твердим і погано намазуватися. Якщо продукт добре розмазується — найімовірніше, перед вами спред.