Розпочинати життя з чистого аркуша доводиться багатьом переселенцям із Криму, Донецької та Луганської областей. Немало тих, хто ще вчора сподівався на швидке врегулювання конфлікту на сході країни, навіть переїжджаючи в місця тимчасового проживання, не поспішали облаштовуватись, бо сподівалися через кілька місяців повернутися додому. Тепер вже зрозуміло: навіть якщо на тимчасово окупованих територіях буде мир, все одно більшості колишніх мешканців нікуди повертатись – житло зруйноване, роботи немає. А на вулицях дуже багато мін, на які можна випадково натрапити та підірватись. Тож треба обживатись на новому місці, насамперед шукати роботу. Допомогти в цьому можуть і державні установи відповідного профілю.

Переселенцям-інвалідам держава допоможе жити на новому місці. Фото з сайту mns.gov.ua

«Звертаємось до внутрішньо переміщених осіб: якщо у вас є потреба у працевлаштуванні, ми готові особисто кожному надати допомогу. Вакантних місць вистачає. Ми вже працевлаштували понад 1300 медичних працівників, — зазначила під час брифінгу в Кабінеті Міністрів заступник міністра охорони здоров’я Альона Терещенко. — Часто до нас звертаються із запитанням, як люди на сході зараз отримують медичну допомогу. Маю сказати, що в Луганській області працюють 1634 лікарі, облаштовано понад 8 тисяч ліжок. На Донеччині  — понад 12 тисяч ліжок,  працює понад 4 тисячі лікарів. Тож ніхто не залишився без медичної допомоги».

Ситуація в лікарнях прифронтових міст непроста. Адже туди привозять поранених бійців, а місцеві медичні працівники не завжди встигають надавати допомогу всім, хто того потребує. Для розв’язання цієї проблеми організовано мобільні бригади. Це авто з медичними працівниками, які надають первинну медичну допомогу й доставляють ліки людям, які цього потребують. Такий проект розроблено спільно з ВООЗ, а також з українським Червоним Хрестом. Відтепер такі бригади працюють не лише на Луганщині й Донеччині, а й у Дніпропетровській, Запорізькій і Харківській областях.

«Днями Мінсоцполітики надало нам дозвіл на роздачу чергової гуманітарної допомоги для переселенців, яку ми безоплатно отримали від Всесвітньої організації охорони здоров’я, на загальну суму понад 300 тисяч гривень. Це ліки, які  передамо мобільним госпіталям», — зауважила Альона Терещенко.

Виплачують державні органи й соціальну допомогу переселенцям. Так, за три місяці 2015 року на це було виділено понад 905 мільйонів гривень. Тільки за березень надано допомогу на суму 315 мільйонів гривень. Це субсидія на проживання та оренду житла — 442 гривні для працездатних та 884 для непрацездатних. У березні уряд ухвалив рішення про збільшення розміру цієї допомоги для інвалідів. «Якщо раніше інваліди, як усі непрацездатні, отримували 884 гривні, то тепер буде 942 гривні на одну людину, — зазначив заступник міністра соціальної політики Віталій Мущинін. — Таким чином ця сума прирівняна до прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. До речі, за весь час в управліннях соцзахисту населення обліковано 1 мільйон 195 тисяч переміщених осіб. А це 876,6 тисячі сімей».

Тож держава не залишає переселенців з проблемами наодинці.